Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

NASA підтвердило наявність води на сонячній стороні Місяця

26 жовтня, 22:50

Під час досліджень Місяця за допомогою літаючого інфрачервоного телескопа SOFIA на її зверненій до Землі стороні вперше зафіксовано сліди води, повідомили в понеділок представники NASA.

Відкриття було зроблено в рамках досліджень, що проводилися на стратосферній німецько-американській обсерваторії SOFIA, яка розміщується на борту літака Boeing 747, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Ми вперше можемо підтвердити наявність води на сонячній стороні Місяця завдяки даним, отриманим із телескопа SOFIA, - повідомив у своєму Twitter голова агентства Джим Брайденстайн. - Ми поки що не знаємо, чи зможемо ми використовувати її як ресурс. Пошук води на Місяці має ключове значення для наших дослідницьких планів у рамках програми Artemis (з висадки американських астронавтів на Місяць у 2024 році)".

Науковий співробітник Центру космічних польотів імені Годдарда Кейсі Гоннібалл, яка вивчає дані про можливі запаси води на Місяці, виступаючи на прес-конференції в понеділок, повідомила, що на сонячній стороні Місяця в рамках досліджень, що проводилися з використанням обсерваторії SOFIA, були "вперше зафіксовані молекули води".

Раніше вважалося, що вода на Місяці може перебувати в кратерах на її зворотному темному боці, який не піддається сонячному нагріву.

У рамках амбітної програми NASA Artemis ("Артеміда") у 2024 році планується повернення американських астронавтів на Місяць і проведення досліджень у районі його Південного полюса, де мають розміщуватися запаси води у вигляді льоду.

Як зазначає NASA, будучи джерелом води, повітря і пального, вони стануть ключовим ресурсом для тривалих місячних місій, а також зможуть забезпечувати дослідження далекого космічного простору.

У 1970-х роках радянський зонд виявив сліди води на поверхні Місяця, а в 1990-х роках зонд NASA Clementine, з яким працював доктор Стіл, виявив поблизу полюсів Місяця лід, який міг би забезпечувати населену місячну станцію водою і пальним для космічних місій. У 2018 році NASA заявило, що на Місяці, безсумнівно, є вода, однак розміри її запасів до кінця не були досліджені.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати