Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Музей АТО в Дніпрі став прикладом збереження правди про російсько-українську війну, - відвідувачі

27 травня, 12:28

Через два роки після початку оборони ДАПу, 26 травня 2016 року, в Дніпрі просто неба було відкрито вуличну експозицію першого в Україні Музею сучасної війни. Вона присвячена тисячам воїнів, які пройшли пекельними дорогами Донбасу.

Про це повідомляє АрміяInform.

Над створенням музею працювала команда небайдужих людей  –  волонтери, бійці АТО, історики, художники та дизайнери. Його унікальність у відкритості до відвідувачів, демократичності, а також у шанобливому ставленні до захисника України.

Вулична експозиція «Шляхами Донбасу» розгорнулася у центрі міста та займає площу близько 1000 кв.м. Її оточують банерні конструкції довжиною 90 метрів й висотою від 2,5 до 3,5 метра. Тут розміщено справжню бойову техніку, автомобілі, розстріляна «таблетка» швидкої допомоги, зразки озброєння, простріляні кулями дорожні вказівники з назвами міст Донбасу – наче сторінки відкритої книги подій російсько-української війни… Потрапляючи сюди, відвідувачі мимоволі занурюються у вир драматичних подій, що швидко розвивалися на Сході України у 2014-му, у своїх думках опиняються на місці воїнів, які першими пішли на фронт та розділяють їхні долі.

Фото: АрміяInform

Спеціалісти, які працювали над створенням експозиції, продумали все до дрібниць. З кожної її сторони є свій художній центр. Ліворуч розташована семиметрова конструкція, побита артилерійськими обстрілами. Інсталяція символізує героїзм українського воїна під час оборони Донецького аеропорту. Праворуч знаходиться скульптура «Вдячність», присвячена історії порятунку дитячого життя українським солдатом. Також тут можна роздивитися спорудження блокпоста Української армії з написом «Боятися безглуздо». Уся представлена композиція у контексті є відбитком сьогодення та символізує єднання героїзму, мужності, людяності та сердечності воїнів-захисників, які й нині боронять рідну землю у районі операції Об’єднаних сил.

За час роботи Музею АТО в Дніпрі вуличну експозицію «Шляхами Донбасу» оглянули сотні тисяч людей із різних країн світу. Щоденно сюди приходять відвідувачі. За словами багатьох із них, чотири роки тому у Дніпрі зробили по-справжньому велику справу – створили унікальний музей та не дають забути про подвиг тисяч українських бійців.

– Ніяка вічність не триває більше, ніж людське життя, – сказав мені один із відвідувачів вуличної експозиції «Шляхами Донбасу» Микола Жуков. – Події, що відбувалися в минулому, урешті-решт, залишаться лише в пам’яті. Тому дуже важливо зберегти  свідчення про українську військову звитягу та передати правду новому поколінню. Створений в Дніпрі Музей АТО є прикладом бережного збереження правди про російсько-українську війну…

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати