Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

29 травня відкриється віртуальна виставка української художниці Зої Скоропаденко

28 травня, 09:44

29 травня 2020 року о 20.00 за київським часом за сприяння Посольства України в Японії на вебсторінці української художниці Зої Скоропаденко – www.zoiaskoropadenko.com – буде відкрито віртуальну виставку «Сумо. Життя чемпіона».

Захід присвячено 80-тиріччю з дня народження великого японського сумоїста українського походження Івана Боришка, або Тайхо Кокі, який народився 29 травня 1940 року.

На виставці будуть представлені роботи авторства Зої Скоропаденко, підготовлені мисткинею під час відвідання чемпіонатів сумо та тренувань борців видатних шкіл сумо в Японії.

Нагадаємо, що Іван Боришко (1940-2013 рр.) – видатний японський сумоїст українського походження, 48-ий йокодзуна. Японське імя – Кокі Ная; також відомий як Кокі Тайхо («Великий Фенікс»). Батько – Маркіян Боришко з села Рунівщина Полтавської губернії (нині Харківська область). У 2011 р. отримав орден «За заслуги» ІІІ ступеня, а у 2015 р. – титул Почесного громадянина Японії.

Другий секретар Посольства України в Японії Віолетта Удовік зазначає: «Ідея провести виставку, присвячену японському йокодзуні українського походження Івану Боришку, виникла ще декілька років тому саме завдяки талановитій українській художниці Зої Скоропаденко. Ми довго працювали над тим, щоб реалізувати цей проєкт у рамках культурної програми Олімпійських та Паралімпійських Ігор у Токіо 2020 р., але життя внесло свої корективи до наших планів. Тому було прийнято рішення повести віртуальний захід задля того, щоб вшанувати пам'ять великого Івана Боришка, який є символом українсько-японської дружби, незважаючи на ніякі обставини. Сподіваємося, що глядачам прийдеться до вподоби цей культурний захід.»

За словами художниці, вона з перших своїх візитів до Японії була зачарована сумо. Кожен раз, відвідуючи Японію, вона ходить на чемпіонати з сумо, її запрошують подивитись на навчання та познайомитись з чемпіонами відомі школи сумо, під час яких вона робить замальовки, а також вивчає рух, церемонії, традиції цього спорту. Замальовки стали основою та частиною виставки. Зоя створила серію робіт про сумо, присвячену легендарному чемпіону Івану Боришку.

Зоя Скоропаденко також була в захопленні від життя Тайхо. Народжений на Сахаліні в часи другої світової війни, напівукраїнець, він був не японцем і не корінним айну (мешканці Хоккайдо). Але, попри всі складнощі, він став Тайхо, якого в Японії поважають, люблять та пам’ятають (Тайхо помер 2013 року).

Виставку створено завдяки програмному забезпеченню KunstMatrix. Доступ до виставки безкоштовний і відкриється на сайті художниці (www.zoiaskoropadenko.com) 29 травня 2020 о 14.00 за київським часом.

Зоя Скоропаденко – відомий у світі український сучасний художник. Вона відома у світі завдяки своїй серії TORSO, персональні виставки цієї контроверсійної, як вважають деякі світові медіа, серії пройшли з великим резонансом у Лондоні, Парижі, в Раді Європи у Страсбурзі, Брюсселі, Монако та на Tokyo Art Fair у 2019 році. На початку своєї мистецької кар’єри Зоя Скоропаденко працювала екологічним журналістом. Її розслідування по Чорнобилю, а також спогади про 1986 рік призвели до створення скульптури для місцевої японської влади у префектурі Фукусіма після великого землетрусу 2011 року. Скульптура “The Hope” (“Надія”) була відкрита в місті Сома у 2016 році на знак солідарності з японським народом. Минулого року подібна “The Hope” була встановлена перед Національним музеєм Чорнобиля в Києві.

Ольга Квасниця

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати