Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

В Україні набув чинності закон про утворення Антикорупційного суду

28 червня, 12:37
Фото Руслана КАНЮКИ, "День"

В Україні набув чинності закон № 2470-VIII про утворення Вищого антикорупційного суду.

Документ зобов'язує утворити Антикорупційний суд. Відповідно до нього, статус і юрисдикцію нового суду регулює закон "Про Вищий антикорупційний суд", який набув чинності 14 червня 2018 року.

Тож тепер немає перешкод для того, щоб обирати антикорупційних суддів. Цим буде займатися Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС) за допомогою шести членів Ради міжнародних експертів. Тож спочатку треба створити цю Раду.

З цього приводу президент України Петро Порошенко вже звернувся до міжнародних партнерів з проханням надати кандидатури до Ради експертів для відбору антикорупційних суддів. Зазначимо, ВККС зможе утворити Раду, коли кандидатів до неї буде принаймні 12.

Міжнародними експертами можуть стати іноземці та громадяни України. Вимоги - бездоганна ділова репутація, високі моральні якості та досвід роботи за кордоном від 5 років зі здійснення процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення в суді чи здійснення судочинства у справах щодо корупції. Україна платитиме експертам винагороду у розмірі 132 тис. 150 грн на час участі у процедурах відбору суддів.

Коли утворять Раду міжнародних експертів, ВККС разом із нею зможе перейти до обрання антикорупційних суддів.

Судді Вищого антикорупційного суду повинні мати досвід роботи на посаді судді від 5 років або на посаді адвоката 7 років, або наукової діяльності у галузі права від 7 років. Є ще варіант сукупного стажу на посаді судді/науковця у галузі права щонайменше 7 років. Також у такого судді мають бути знання і навички для здійснення судочинства у корупційних справах.

Коли оберуть 35 антикорупційних суддів, із яких принаймні 10 - до апеляційної палати, Вищий антикорупційний суд зможе розпочати роботу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати