Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Отримання Україною Томосу про автокефалію завершить утвердження її незалежності, - Порошенко

28 липня, 10:49
Фото Миколи ТИМЧЕНКА, "День"

Президент України Петро Порошенко стверджує, що отримання Україною Томосу про автокефалію завершить утвердження її незалежності і самостійності. Таку заяву глава держави зробив у ході заходів з нагоди святкування 1030-річчя хрещення Київської Русі - України, передає "112 Україна".

"Томос про автокефалію завершить утвердження незалежності України і самостійності нашої держави, що зміцнить релігійну свободу, міжконфесійний мир. Він посилить права і свободи громадян. Особливо тих, які зараз перебувають поза спілкуванням з вселенським православ'ям", - заявив Порошенко.

Президент підкреслив, що автокефалія – це питання української незалежності, питання української національної безпеки і питання всієї світової геополітики.

Зазначимо, що вчора, 28 липня Вселенський патріарх Варфоломій підтвердив намір надати автокефалію Української православної церкви.

Нагадаємо, 19 квітня Верховна Рада 268 голосами народних депутатів підтримала звернення президента України до Вселенського патріарха Варфоломія про надання томосу про автокефалію православній церкві України. Пізніше стало відомо, що Вселенський Патріархат починає консультації з сестринськими церквами з питання надання автокефалії УПЦ.

Зазначимо, що з початку 90-х в Україні є відразу кілька юрисдикцій, які називають себе православними помісними і автокефальними церквами.

Канонічний статус має Українська православна церква Московського патріархату і Бессарабська митрополія Румунської православної церкви. Українська православна церква Київського патріархату - канонічно невизнана.

Крім того, в Україні також існує невизнана Українська автокефальна православна церква (УАПЦ).

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати