Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Референдум в Азербайджані не відповідав вимогам законодавства, - EPDE

28 вересня, 20:28
Фото Reuters

Референдум про внесення поправок у Конституцію, що відбувся в Азербайджані 26 вересня, не відповідав вимогам національного виборчого законодавства і міжнародним стандартам.

Такого висновку дійшли експерти громадської моніторингової організації Європейська платформа за демократичні вибори (EPDE) в заяві, оприлюдненій  28 вересня.

"У результаті внесення змін до законодавства про неурядові організації (НУО), незалежне громадянське суспільство не здатне вільно функціонувати в цій країні. Кримінальні розслідування і великі податкові штрафи, накладені на ряд іноземних і азербайджанських НУО, а також обмеження в доступі до іноземного фінансування не дали змоги організаціям громадянського суспільства серйозно брати участь у референдумі і займатися інформуванням виборців і моніторингом голосування", - йдеться в документі.

У заяві зазначається, що посилення політичних репресій під час референдуму призвело до збільшення кількості політичних в’язнів в Азербайджані. Експерти EPDE зазначають, що голосування на референдумі було затьмарене численними порушеннями, у тому числі вкиданням бюлетенів, "каруселями", голосуванням осіб без реєстрації і завищенням даних про активність виборців.

Автори заяви також констатують, що в Азербайджані не було "відкритих громадських дебатів або серйозної кампанії з інформування населення про запропоновані поправки до Конституції, що є необхідним для виявлення справжньої волі народу".

Раніше Рада Європи також розкритикувала референдум в Азербайджані, назвавши його ударом по демократичному розвитку країни. Президент країни Ільхам Алієв хоче використати референдум як засіб для зміцнення своєї влади, йдеться в заяві Венеціанської комісії від 21 вересня.

Нагадаємо, понад 90% виборців Азербайджану підтримали на референдумі в понеділок пропозицію про продовження президентського терміну з п'яти до семи років.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати