Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Вінниччині відкрили монумент пам’яті жертвам Голодомору

28 листопада, 20:40

У селі Гопчиця на території місцевого народного музею встановили монумент пам’яті односельчанам, які стали жертвами Голодомору-геноциду українського народу 1932–1933 років. Як повідомляє сайт села, відкрили пам’ятний знак з нагоди 87-х роковин Голодомору за участі усієї громади. Розпочав церемонію вшанування директор народного музею Гопчиці Михайло Петренко. Він поіменно зачитав список односельчан, які загинули під час Голодомору, але пам’ять про них не забута, бо зберігається у музейних фондах.

«У нашому селі дві сотні односельчан померли голодною смертю на родючій українській землі. Це не парадокс! Це свідчення того, що Голодомор був штучно організований радянською владою, щоб знищити українське село, яке було основою спротиву більшовицькій окупації та колективізації, – відзначив Михайло Петренко. – Як свідчать архівні документи, жертвами голоду в нашому районі досить часто були родини одноосібників – тих, кому належали сільськогосподарські землі. Вони не здавали землі в оренду, а самостійно їх обробляли і вирощували врожай для власної родини та продажу. У нашому музеї є один цікавий експонат, який спростовує радянську версію про голодомор. Це пломба від 22 жовтня 1930 року з вагонів, якими вивозили зерно з Гопчиці. Вже тоді зерно забирали і вивозили з українського села».

Як повідомив сільський голова Роман Прилуцький, встановлення та відкриття монумента – це спільна справа громади: кожен допомагав у силу своїх можливостей. Віктор Хмелівський з Погребища наніс малюнок на гранітну плиту. Анатолій Дзьобко, Олексій Базелюк та Володимир Безносюк збудували постамент. Віктор Баран виготовив та передав хрест із білого мармуру. Жорна надали для монументу Віктор Саліженко, Володимир Бабієнко, Леонід Грушко, Ігор Лесик та Ольга з Адамівки, Василь Манілець із Збаржівки. Окрема подяка за допомогу Наталі Курбановій, Миколі Гнатюку, Олексію Лабенку, Олександру Саліженку, директору музею Михайлу Петренку та іншим співробітника сільської ради за допомогу під час виконання робіт. Підсобив і місцевий фермер Олексій Лісовий.

«Цього року ми вшановуємо наших односельчан, які загинули в роки Голодомору, відкриттям монументу пам’яті. Нарешті в Гопчиці, окрім дерев’яного хреста на цвинтарі, буде окремий пам’ятник, який нагадуватиме всім про ті страшні роки», – сказав голова Гопчиці Роман Прилуцький.

Після церемонії вшанування пам’яті жертв Голодомору настоятель храму святої Параскеви П’ятниці отець Ігор провів пам’ятну панахиду та освятив новий монумент.

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниччина

 

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати