Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

13 країн-членів ЄС домовилися про створення Європейської прокуратури

29 березня, 21:30
Фото Reuters

Тринадцять країн-членів Євросоюзу домовилися про створення Європейської прокуратури для боротьби з фінансовими злочинами. Вони написали спільний лист керівництву інститутів ЄС.

Європейській прокуратурі передбачається довіряти розслідування злочинів, що завдають шкоди фінансам ЄС, наприклад, розкрадання податку на додану вартість (ПДВ), відмивання грошей або шахрайства, передає Delfi.

Створення нового інституту підтримали Німеччина і Франція, а також міністри юстиції Болгарії, Чехії, Греції, Іспанії, Литви, Люксембургу, Португалії, Румунії, Словаччини, Словенії та Фінляндії.

Ініціативу відхилили скептично налаштовані уряди Польщі та Угорщини, а також Швеція. Вони аргументують тим, що прокуратура ЄС може підірвати незалежність національних правоохоронних органів і передати занадто багато повноважень ЄС.

Латвія і Естонія поки теж тримаються відсторонено, але дипломати не виключають, що вони приєднаються пізніше.

"Досягнутий після довгих дискусій компромісний варіант пропозиції щодо Європейської прокуратури по суті відповідає позиції Литви, однак, єдиного рішення, на жаль, немає. Литва знаходиться серед тих країн, які висловлюються за більш тісне співробітництво при заснуванні цього важливого інституту і за участю в його діяльності", - сказала міністр юстиції Литви Мілда Вайнюте.

Нагадаємо, прем’єр Британії Тереза Мей повідомила, що 29 березня постійний представник країни у ЄС Тім Барроу передав президенту Європейської ради Дональду Туску лист з намірами країни вийти з Євросоюзу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати