Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Луганській області будуватимуть нові будинки для переселенців і учасників АТО

29 березня, 22:48
Фото Наталії БІЛЕНЬКОЇ

Сєверодонецьк може стати першим в Україні містом, де реалізують проект з будівництва житла для переселенців і учасників бойових дій. Відповідний проект, ініційований і розроблений солдатським комітетом, вже представили в Міністерстві з питань вимушених переселенців, зони АТО і окупованих територій. Столичні чиновники готові його фінансувати.

Координатор Проекту з будівництва житла для переселенців і учасників АТО Костянтин Ільченко зараз служить у Збройних силах України. Офіцер ЗСУ розповів «Дню», що серед його товаришів по службі багато хлопців з окупованих міст, яким після демобілізації нікуди повернутися. Зі своєю ідеєю Костянтин об'їздив багато міст Донбасу, але влада на місцях відмовлялася братись за її реалізацію, оскільки ніхто не розумів, як діяти. На подив, з усіх населених пунктів тільки в Сєверодонецьку надали генеральний план міста; в генплані виявилась ділянка землі, виділена під житлову забудову.

На пустирі 80-го мікрорайону - в районі тролейбусного депо - планують звести два 9-поверхових і п'ять 4-поверхових будинків. Приблизна вартість проекту - 360 млн грн. Гроші чималі, але ініціативна група вже знає, де їх взяти, адже до початку бойових дій Костянтин Ільченко займався будівництвом у Луганську. «Є три джерела фінансування: державний бюджет - це нереально, донорські кошти під гарантії уряду - це реально, але складно, і кошти грантові - тобто безоплатне фінансування з боку західних наших партнерів».

29 березня на майбутній будівельний майданчик приїхав помічник заступника міністра з питань вимушених переселенців, зони АТО і окупованих територій Ігор Овдієнко. За його словами, в Міністерстві Програму будівництва житла вже обговорювали і готові фінансувати. Ігор Овдієнко сказав, що в цілому по країні на такі цілі можуть залучити 200 млн євро. Сєверодонецьк отримає пріоритет, оскільки розташований ближче за інших до лінії розмежування. Справа за малим - місцеві чиновники повинні виділити землю і все правильно оформити.

«За приблизними підрахунками, в регіоні потребують постійного і тимчасового житла близько 17 тисяч сімей. За запропонованим проектом побудують близько 300 квартир. Решті доведеться чекати наступного етапу, - говорить Костянтин Ільченко. - Солдатські комітети виступили ініціатором проекту, і в нас є домовленість: невелика квота житла - для учасників бойових дій, все інше - близько 90 відсотків - для переселенців. Це тільки перша ластівка! Як тільки ми перейдемо в фазу реальності, почнемо рити котловани під фундамент, відразу ж паралельно будуть готуватися наступні проекти. Сучасні технології дозволяють зводити житло швидко: від фундаменту до здачі об'єкта проходить близько чотирьох місяців. Найскладніше і найтриваліше в цьому питанні - процедура оформлення документів».

«Якщо все задумане вийде, досвід Сєверодонецька поширюватимуть і в інших регіонах, - говорить однодумець і товариш по службі Костянтина - Микола Греков, до початку АТО він був мером нині окупованого міста Олександрівська, зараз - офіцер ЗСУ і голова Громадського руху учасників АТО. - Ми сподіваємось, що цей пілотний проект, який впроваджується завдяки органам місцевого самоврядування в Сєверодонецьку, піде по всій Україні. Вчора ми зустрічалися з заступником мера Києва і наступного тижня будемо вести переговори з презентації цієї програми для будівництва житла переселенцям і військовим у столиці».

Наталія БІЛЕНЬКА, Луганська область

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати