Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Порошенко закликав світ не допустити повторення злочинів проти людства

29 вересня, 20:55
Фото Михайла Марківа

Президент України Петро Порошенко заявив, що сучасний світ не застрахований від повторення трагічних сторінок минулого, зокрема злочинів проти людства. Про це він заявив на заході, присвяченому 75-м роковинам трагедії жертв Бабиного Яру в Києві в четвер.

"Трагедія Бабиного Яру - це попередження усьому людству, що будь-який режим, який має за ніщо права та свободи людини, несе в собі загрозу для самої людяності. Нашим моральним обов’язком є точно не допустити повторення злочинів проти людства та людяності", - сказав глава держави.

Порошенко також додав, що сучасний світ не застрахований від повторення трагічних сторінок минулого.

"Така перспектива на перший погляд виглядає нереальною. Але якщо лідери деяких країн в основу своєї політики кладуть боротьбу за так звану історичну справедливість, якою дуже полюбляв обґрунтовувати свої злочини сам Гітлер... Якщо міжнародне право знову розтоптане чоботом агресора... Якщо нинішня ООН іноді нагадує тодішню Лігу націй... Якщо анексію Криму у зворотному перекладі на німецьку російська пропаганда прямо зараз називає аншлюсом... Якщо все так, то де гарантія, що ми застраховані від повторення інших трагічних сторінок недавнього минулого?", - пояснив він.

За словами Порошенка, масштаби голокосту могли б бути меншими, якби інші країни на нього не намагалися заплющити очі і не стримували єврейської імміграції. "Багато хто зміг би врятуватися, якби світ демонстрував належну солідарність, якби уряди більшості країн того часу не зачинили холоднокровно двері перед євреями", - наголосив президент України.

"Урок Бабиного Яру – це нагадування про страшну ціну політичної та моральної короткозорості. Це – спомин про те, що потурання агресору лише розпалює апетит. Подібного роду трагедії неможливі в умовах демократії, вони властиві лише авторитарним та тоталітарним режимам", - додав Порошенко.

Нагадаємо, сьогодні о 19 годині розпочалися загальнодержавні жалобні заходи на території Національного історико-меморіального заповідника "Бабин Яр".

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати