Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Рівному влаштували інсталяцію про священика-травознавця

30 червня, 14:03
Фото автора

У центрі Рівного влаштували інсталяцію, присвячену Михайлу Носалю. Він був фітотерапевтом і настоятелем найстарішої у місті церкви, знав кілька мов, викладав Слово Боже і писав книги про лікарські рослини. До нього йшли на сповідь, а також по цілющі трави. Так робили навіть радянські партійці, коли хворіли їхні діти. Цьогоріч минає 130 років із дня народження Михайла Носаля. Щоб згадати про нього, у центрі міста зібралися рівняни, яких хрестив цей священик, які досі використовують рецепти травознавця, які шанують пам’ять про цю людину.

Михайло Носаль народився у 1886 році на Холмщині в українській православній родині. Він став священиком  і з часом переїхав на Волинь. У 1935 році Михайла Носаля призначили настоятелем Свято-Успенської церкви в Рівному. Його родина оселилася в будинку неподалік храму. Старожили з теплотою згадують священика та його сім’ю. Жителі міста, яких він свого часу хрестив, пам’ятають і його великодні служби, і те, як цей красивий аскетичний чоловік перед Трійцею ходив у поля і збирав трави.

«Він був і священиком, і науковцем. Знав, зокрема, латинь, польську, німецьку, французьку мови. А ще кожну вільну хвилину присвячував вивченню рослин. Ставився до них, як до живих. Михайло Носаль  досліджував, як  трави впливають на людський організм, і скрупульозно занотовував свої висновки. Ті, хто його знав, розповідали, що це була чуйна людина, завжди готова прийти на допомогу. Михайло Носаль ніколи не брав грошей за свої зілля та настанови, - розповідає завідувач відділу виставок Рівненського обласного краєзнавчого музею Галина Данильчук. – Про Михайла Носаля я знала з дитинства. Він вчив мою маму Слову Божому, тож вона багато розповідала про священика, показувала фото. А потім із часом я почала збирати матеріали про нього».

Під час інсталяції у центрі міста рівнянам показали світлини, а ще особисті речі Михайла Носаля – ступку для трав, якою він користувався, вагу, підсвічник із його дому, щоденник. А ще макет будинку, де жила родина священика-травника. Тим часом нащадки Михайла Носаля продовжили його справу і займаються фітотерапією.

«Я народився через два роки після смерті діда. Але його дух завжди був у нашій родині. Ми навіть звіряємося, як би він повів себе в тій чи іншій ситуації. Насправді священик – це особливий внутрішній стан. Дід умів зцілювати і душу, і тіло. Він навчався в духовному училищі, а потім семінарії, про це зараз розповідають. Але мало хто знає, що Михайло Носаль також закінчив фельдшерські курси при Варшавському медичному університеті, - розповідає його внук Костянтин Носаль. -  Мені дуже приємно що сьогодні виставку про православного священика і травознавця влаштували в центрі міста, на майдані Незалежності.Бо я пережив різні часи і різне ставлення до цього. Пам’ятаю, як мій батько по три дні зникав у підвалах... Тому таке вшанування пам’яті про діда для мене - неоціненне».

Тетяна ІЛЬНИЦЬКА, Рівне

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати