Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Прикарпатті новий рекорд - встановлено найбільше пам'ятників Шевченку

30 грудня, 17:19

Сьогодні, 30 грудня, в Івано-Франківську офіційно зафіксували рекорд за найбільшу кількість пам'ятників Тарасові Шевченкові в межах однієї області.

"Нам дуже приємно, що саме таким рекордом завершиться рік Кобзаря в Україні, - зауважує керівник проекту "Національний реєстр рекордів України" Лана Вєтрова. - Ми реєстрували шевченківські рекорди в Києві, Харкові, Дніпропетровську, Полтаві, але такого фундаментального впродовж року і не було. Дуже несподівано встановити його тут, на Прикарпатті, адже ні в Івано-Франківську, ні на теренах області Тарас Григорович ніколи не бував. Водночас, шана людей до цієї постаті настільки глибока, що вони встановили 211 пам'ятників у різних куточках регіону і за прогнозами істориків, кількість їх буде лише збільшуватися".

Спільно з дослідниками планується встановлення ще одного рекорду, продовжує керівник проекту.

"Ми маємо намір довести, що перший у світі пам'ятник Кобзареві також встановлений на Івано-Франківщині. До нинішніх днів він не зберігся, в цьому й полягає найбільша складність. Але доказом слугують листівки, також зберігся його опис, тому єможливість довести походження що дату встановлення пам'ятника".

Начальник управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської ОДА Володимир Федорак зазначив, що така кількість пам'ятників свідчить про свідомість та небайдужість людей. За його словами, для кожного українця Тарас Шевченко є символом нескореної нації та перемоги, він був геніальним поетом та революціонером, який і через сотню років на Майдані давав натхнення, переконання у необхідності змін та віру у краще майбутнє.

Ірина Федоляк, Івано-Франківськ

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати