Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Джонсон підписав угоду про відносини Великої Британії та ЄС після Brexit

30 грудня, 19:40

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон у середу поставив підпис під угодою про відносини Євросоюзу з Великої Британії після Brexit, повідомляє британський канал Sky News.

За словами Джонсона, угода - "початок прекрасних відносин між Великою Британією та нашими друзями і партнерами в Європейському Союзі".

Від імені Європейського Союзу угоду раніше в середу підписали голова Європейської ради Шарль Мішель та голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

Угода отримала схвалення британської Палати громад. У найближчі години "зелене світло" домовленостям, як очікується, дасть і Палата лордів.

Стосовно розгляду угоди Європарламентом (ЄП) раніше голова ЄП Давид Сассолі заявив, що вона не відбудеться цього року, оскільки була укладена останньої миті, і в європарламентарів обмаль часу для вивчення документа.

У понеділок відбулася нарада Сассолі і голів європарламентських фракцій за участю голови Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн і координатора ЄС на переговорах із Великою Британією Мішеля Барньє. За підсумками цієї наради стало відомо, що Європарламент розраховує у березні 2021 року ратифікувати досягнуту з Великою Британією угоду.

До підписаного пакета документів входять угода про торгівлю і співробітництво між Європейським Союзом та Європейською спільнотою з атомної енергії (Євратомом), з одного боку, та Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії - з іншого; угода між ЄС та Великою Британією про процедури безпеки для обміну та захисту секретної інформації; угода між урядом Великої Британії та Європейською спільнотою з атомної енергії (Євратомом) про співробітництво в галузі безпечного та мирного використання ядерної енергії.

Раніше Рада ЄС ухвалила рішення про підписання цих документів і про їх застосування на тимчасовій основі з 1 січня 2021 року.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати