Skip to main content
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

27 August, 00:00

У США помер сенатор Едвард Кеннеді

Після тривалої хвороби помер ветеран американської політики, брат екс-президента Джона Кеннеді, Едвард Кеннеді. Сенатору-демократу від штату Массачусетс було 77 років. У травні минулого року лікарі знайшли у нього злоякісну пухлину мозку. Едвард Кеннеді став сенатором 1962 року, змінивши свого брата, коли той вийшов із сенату, щоб стати президентом. Едвард Кеннеді переобирався до сенату сім разів. Він був активним прихильником нинішнього президента США Барака Обами. Як вказують кореспонденти, сенатор Кеннеді близько півстоліття був рушійною силою ліберальної політики США, особливо в питаннях охорони здоров’я й освіти. 2006 року журнал Time назвав його в десятці «кращих сенаторів США» за те, що Кеннеді «провів титанічний список законопроектів, які стосуються життя практично кожної американської людини, жінки й дитини». Спостерігачі зазначають, що Кеннеді відрізнявся вмінням укладати союзи, незважаючи на партійну приналежність: він пробивав законодавчу ініціативу в царині освіти разом із президентом Джорджем Бушем-молодшим, а також разом із сенатором-республіканцем Джоном Маккейном, який пізніше став суперником Обами на виборах президента, захищав реформи у сфері імміграції. Разом із тим Кеннеді був жорстким критиком адміністрації Буша, особливо щодо війни в Іраку і скандалу з тортурами в’язнів.

Нетаньяху шукає компроміс щодо ізраїльських поселень

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху має намір домогтися компромісу в переговорах із Вашингтоном щодо будівництва поселень на Західному березі річки Йордан. Про це він заявив після зустрічі в Лондоні з британським прем’єр-міністром Гордоном Брауном. Нетаньяху наполягає на продовженні будівництва єврейських поселень, але в той же час говорить про можливе поновлення мирних переговорів із палестинцями вже у вересні. Цієї осені має бути представлено новий план близькосхідного врегулювання, який зараз опрацьовує президент США Барак Обама. Американський уряд, як і Британія, наполягає на тому, щоб Ізраїль заморозив будівництво поселень. Нетаньяху відвідав Лондон у рамках чотириденного турне Європою, під час якого він також має зустрітися з німецьким канцлером Ангелою Меркель і посланником США на Ближньому Сході Джорджем Мітчеллом. Прем’єр-міністр Палестинської автономії Салам Файяд в інтерв’ю Бі-Бі-Сі висловив надію, що під час переговорів на цьому тижні Нетаньяху усвідомить необхідність припинення зведення будинків на окупованих землях.

Генсек НАТО закликав курдських сепаратистів скласти зброю

Генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен закликав Робітничу партію Курдистану негайно скласти зброю і припинити озброєне протистояння Туреччини за створення на південному сході цієї країни незалежної курдської держави. Про це Расмуссен заявив в інтерв’ю газеті «Сабах» напередодні першого візиту до Туреччини, який розпочинається сьогодні, на посаді генсека Північноатлантичного альянсу. Расмуссен також зазначив, що як Генеральний секретар НАТО він не втручатиметься у внутрішні справи Туреччини. «Можу лише сказати, що я приєднуюся до позиції турецького уряду про необхідність вживати всіх потрібних заходів у боротьбі з тероризмом, в тому числі проти РПК», — заявив глава Північноатлантичного альянсу. Заява генсека НАТО прозвучала на тлі активних зусиль турецької влади розв’язати багаторічну курдську проблему. Прем’єр Туреччини Тайїп Ердоган минулого тижня заявив про намір офіційної Анкари вжити «радикальних заходів» у цьому напрямку. Генштаб турецької армії, підтримавши зусилля уряду щодо вирішення курдського питання, 25 серпня виступив із заявою, в якій відкинув можливість діалогу з РПК. РПК визнана як терористична організація НАТО, ООН і ЄС. Збройний конфлікт сепаратистів із турецькою владою забрав більше 40 тис. життів.

Тимчасовий уряд Гондурасу планує вибори в листопаді

Президент де-факто Гондурасу Роберто Мічелетті на зустрічі з представниками делегації Організації американських держав (ОАД) заявив, що незалежно від того, будуть визнані чи ні, президентські вибори відбудуться 29 листопада. Делегація ОАД у складі глав МЗС Аргентини, Домініканської республіки, Коста-Ріки, Мексики, Панами, Ямайки, держсекретаря канадського МЗС у справах американського континенту, а також генерального секретаря ОАД Мігеля Інсульси прибула до Гондурасу для пошуку шляхів виходу країни з політичної кризи. «Ми не боїмося ембарго, яке може бути накладене на нас, ми спокійно і твердо оцінюємо ситуацію, що склалася, і впевнені, що країна буде йти вперед і без вашої підтримки», — додав Мічелетті. На думку Мічелетті, ні він, ні скинутий президент Мануель Селайя не повинні брати участі в майбутніх виборах глави держави. Майже два місяці обстановка в Гондурасі залишається напруженою. 28 червня внаслідок воєнного перевороту президента країни Селайя було насильно вивезено до Коста-Ріки, а тимчасово виконуючим обов’язки глави держави став глава парламенту Роберто Мічелетті. Багато держав засудили дії путчистів і закликали їх відновити повноваження Селайї.

Південна Корея і КНДР обговорюють поновлення зустрічей сімей

Учора делегація з Південної Кореї при посередництві Червоного Хреста розпочала переговори з представниками КНДР про можливості поновлення зустрічей родичів сімей із Південної Кореї і КНДР, розділених Корейською війною 1950—1953 рр. Зустріч проходить у північнокорейському місті Косон, на гірському курорті Кимгансан. Очікується, що зустріч триватиме три дні. «Багато хто розраховує на поновлення зустрічей родичів, — повідомив глава Червоного Хреста Південної Кореї Кім Ен Чер. — Ми маємо намір залучити до програми найбільшу кількість людей, це стосується і зустрічей». Раніше Пхеньян повідомляв, що перша за тривалий час зустріч родичів може відбутися на початку жовтня, в дні святкування традиційного корейського свята чхусок. За південнокорейськими оцінками, близько 600 тис. громадян Південної Кореї мають родичів на Півночі. Через похилий вік кількість рідних і близьких із обох сторін, які так і не змогли протягом останніх більше ніж 50 років побачити одне одного, швидко скорочується.

Delimiter 468x90 ad place

Subscribe to the latest news:

Газета "День"
read