Skip to main content
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Багатовекторність-2 ?

В оточенні Януковича плетуть інтригу «Митного союзу»
18 February, 00:00
МАЛЮНОК АНАТОЛІЯ КАЗАНСЬКОГО / З АРХІВУ «Дня»

Куди поведе Україну обраний, згідно версії ЦВК, президент Віктор Янукович — на Захід чи на Схід, якщо прем'єр-міністру Юлії Тимошенко не вдасться добитися 3-го туру виборів? На це запитання сьогодні дещо складно дати відповідь. Учора, 17 лютого, Янукович розповів у газеті The Wall Street Journal про свої пріоритети на посаді глави держави. На його думку, Україна має докласти всіх зусиль, аби досягти економічної та політичної стабільності, довести стандарти якості життя населення до європейських стандартів, а після цього вступити до Євросоюзу. «Ми повинні діяти прагматично й сконцентрувати свої зусилля на вступі до ЄС», — наголошує Янукович, але відразу ж зазначає, що цього неможливо буде досягти без процвітаючої економіки. «Україна повинна продемонструвати Євросоюзу, що від її членства він лише виграє», — відзначає він і говорить про те, що Україна має використовувати своє геополітичне положення і стати своєрідним мостом між Євросоюзом і Росією.

Але після зустрічі Тимошенко з депутатами фракції блоку «Наша Україна — Народна самооборона», за словами народного депутата Анатолія Гриценка, стало відомо, що прем'єр у ході зустрічі «висловила стурбованість із приводу того, що, за її інформацією, Віктор Янукович уже нібито підписав угоду щодо входження України до Митного союзу ЄЕП в обмін на 20% зниження ціни на газ для України». І одночасно прозвучало чи то спростування, чи то непряме підтвердження. Перший заступник голови фракції ПР Олександр Єфремов, коментуючи цю заяву, сказав: «Нам необхідно детально вивчити даний напрямок. Ми, на відміну від Тимошенко, не займаємося демагогією, і не розкидаємося заявами, які не пропрацювали. Можливо, це реально». «Потрібно проаналізувати вигоди або втрати для України від підписання тієї чи іншої угоди. Нам необхідно відійти від практики, коли ми ухвалюємо рішення в ім'я ефемерних політичних цілей», — продовжив народний депутат.

Тим часом у ЗМІ з'явилися дані із посиланням на два високопоставлені джерела в уряді України, які мають намір зберегти свої посади після очікуваної відставки прем'єр-міністра. «Незважаючи на те, що Україна є повноправним членом СОТ, транснаціональні корпорації не розцінюють її як окремий ринок, а сприймають як об'єкт для торгівлі й інвестування в сукупності з Росією, Білоруссю та Казахстаном. Тому в команді Януковича йде серйозна робота з підготовки приєднання України до єдиного митного простору», — заявив високопоставлений чиновник Мінекономіки. Цю інформацію підтвердив і інший потенційний перебіжчик. Але чи можна їм довіряти?

Дуже ясно висловився з цього приводу лідер партії «Сильна Україна» Сергій Тігіпко. «Плюси від митної інтеграції з партнерами по СНД неочевидні, а втрати в переговорах із ЄС про зону вільної торгівлі можуть бути великими», — сказав він і відзначив, що поки неясно, як ця організація виявить себе на практиці. «Її запустили лише 1 січня 2010 р. і єдиним прямим наслідком її появи стало істотне подорожчання м'яса і ряду інших товарів у Росії», — каже політик. Він також нагадав, що всі три учасники Митного союзу, на відміну від України, не є членами СОТ. «Вони можуть вжити захисні заходи, які Київ дозволити собі не може... Митний союз ще нескоро стане ефективним механізмом стимулювання взаємної торгівлі», — упевнений Тігіпко.

Вельми суперечливими є коментарі експертного співтовариства. Вчора в Києві говорили про те, хто або що врятує бюджет України, пропонували можливі шляхи вирішення фінансових проблем країни. Спрогнозуємо, що в разі створення нового уряду, він спробує домогтися від Росії зниження цін на газ, але ціною цього може стати вступ до Митного союзу. «День» попросив експертів висловити свою думку з цього приводу.

Колишній заступник голови Нацбанку Сергій Яременко, висловлюючи «погляд макроекономіста, а не газівника», і торкаючись питання ціни на газ, наголосив, що «глобально дивлячись на цю кризу», «нам ніколи не бути в тому (європейському. — Авт.) економічному просторі, куди ми прагнемо, нам це показують і доводять: це неможливо і економічно, і системно». «Тому наше місце, — як вважає Яременко, — лише в цьому (митному. — Авт.) союзі». «А якщо робити прогнози ще на п’ять років уперед, — продовжив експерт, — то потрібно швиденько притулитися до плеча того, хто має енергоресурси», — продовжив екс-банкір.

Президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий притулятися ні до кого не забажав. Він, проте, розуміє позицію Януковича, який є представником оброблювальної промисловості, а не сировинної та енергетично-розподільної галузі, інтереси якої представляє Тимошенко. У той же час Лановий зазначив, що наші внутрішні енергетичні тарифи, на думку фахівців, завищені у 2—2,5 рази. І якщо налагодити їхній облік і комп’ютеризацію всіх енергетичних потоків, то ми платили б набагато менше. Це, за його словами, підтвердили експерименти в двох областях України. Плюс до того, наголосив експерт, енергетики спеціально показують 30% втрат у системі, чого немає ніде в світі. «Природно, — говорить Лановий, — Янукович добиватиметься зниження ціни на зовнішні ресурси». Разом із тим він зазначає, що цього недостатньо. На думку експерта, необхідно побудувати внутрішній енергетичний ринок із реальними можливостями «входження у трубу» і продажів без адміністративного монопольного регулювання, як сьогодні. «У результаті мільярдні суми осідають у різних кишенях», — стверджує Лановий, і нарікає на те, що в енергетичних компаніях, доведених практично до банкротства, в умовах кризи зарплата ніскільки не впала: «Як пили коньяк, так і п’ють, і нічого їх більше не цікавить — уряд все за них вирішить». «Якщо ж правильно все побудувати, — продовжив експерт, — ми можемо знизити імпорт і максимально наростити експорт енергоносіїв. Нам такий енергетичний ринок, навіть за умови низьких цін на газ, не підходить, тому що знову будуть гігантські обсяги вжитку». Питання про вступ до Митного союзу Лановий назвав слизьким і педантичним. На його думку, вступ до СОТ цих трьох країн, як не парадоксально, має забезпечити саме Україна, висловивши своє ставлення до тарифів, які діють у них. «Правильніше було б, — впевнений Лановий, — щоб вони увійшли до нас, до Світової організації торгівлі, через Україну, на тарифах, які діють у нас. І тоді вони нам не диктуватимуть». Лановий також розповів, у чому полягає інтерес Росії при створенні Митного союзу: в них високі обмеження на ввезення імпортних автомашин. «Це протекціоністська модель для свого ринку автомобілів, — наголосив експерт. — А якщо ми входимо туди на їхніх правилах, тоді наш імпорт з європейських та інших країн обмежується».

КОМЕНТАР

Аркадій МОШЕС, експерт Фінського інституту міжнародних відносин:

— Я гадаю, якщо Україна все-таки вирішить вступити до Митного союзу, то реакція ЄС буде, з одного боку, помірно-здивованою, а з іншого — помірно-негативною. Здивування виникне через те, що країнам-членам ВТО буде не дуже зрозуміло, як можуть відбуватися процеси узгодження між Торговельним союзом і Світовою організацією торгівлі, яка не має до цього союзу жодного стосунку. Тобто від України в такому разі чекатимуть серйозних роз’яснень. Також виникне помірно-негативна реакція. Вступ України до організації, яка сьогодні не ставить перспективу економічної інтеграції з ЄС, не буде сприйнятий позитивно. Втім, я вважаю, що в цьому випадку заява про можливий вступ України до Митного союзу не має під собою достатнього підгрунтя.

Delimiter 468x90 ad place

Subscribe to the latest news:

Газета "День"
read