Винний фест в історичному парку у Виноградові зібрав рекордне число туристів

Упродовж двох днів, 6-7 травня, тривало свято культури виноробства, народних традицій та ремесел найпівденнішого регіону Закарпаття, представлене традиційним, цьогоріч вже дванадцятим фестивалем «Угочанська лоза».
У суботу всі бажаючі могли здійснити захоплюючу подорож «Винним шляхом» Боржавською вузькоколійкою за маршрутом: м. Виноградів – с. Олешник– с. Шаланки – м. Виноградів.
А в неділю фест розпочався театралізованою ходою очільників краю, міста та району, представників з Угорщини, Румунії та Словаччини, виноградівців та гостей святкового дійства до парку Перені. Під час урочистого відкриття фесту відбулося й нагородження кращих виноробів Виноградівщини, які представили 24 взірці вин урожаю 2016 року на суд компетентних поціновувачів-дегустаторів. Серед переможців – Сергій Кус, Арпад Ласлов, Михайло Талабіра, Степан Шімон та інші.
Насиченою була й концертна програма фесту, учасниками якої стали Заслужений академічний Закарпатський народний хор, фольклорні колективи Виноградівщини та Закарпаття, а родзинкою був виступ відомого закарпатця – народного артиста України Степана Гіги.
На території парку розташувалися «сільські двори», господарі яких представили традиційні предмети побуту, вироби, страви та культурні звичаї, притаманні їхньому селу. За «відвідини» Виноградівського лісгоспу та фотографування його чотирилапих мешканців довелося заплатити, проте не гривнями, а записом у книзі відгуків.
У численних ятках в парку можна було скуштувати смачні сири з буйволячої ферми із села Олешник, натуральні соки, які виробляють у селі Чорний Потік, скуштувати традиційні угорські страви та натуральне вино. Пані Марія із села Хижа запрошує скуштувати овечу бринзу (120 гривень за кілограм), та не тільки традиційну, а ще й з тмином, червоною паприкою, вимочену у спеціальному маринаді.
Напрочуд цікавою новинкою цьогорічного фесту стало відкриття екомістечка, де місцеві виробники вина представили власну продукцію під маркою «Туристична Виноградівщина». Окрім місцевих виноробів до фесту долучилися й з інших куточків краю. Приміром, Віталій Муска, винороб з Ужгородщини, каже, що не шкодує, що приїхав на винний фест, «хоча й заплатити за місце довелося 500 гривень плюс дорожні витрати, проте величезна кількість туристів це компенсовує». За літр вина тут просили від 80 гривень.
«Головною метою фесту є популяризація туристичної Виноградівщини, відновлення традицій виноградарства та виноробства, розвитку промислів та народного мистецтва Закарпатського краю», - каже завідувач сектору туризму та транскордонного співробітництва Виноградівської РДА Валентина Горнецкі. Судячи по сотнях припаркованих у місті автівок з київськими, дніпровськими, львівськими, волинськими, вінницькими, хмельницькими, івано-франківськими, тернопільськими і навіть білоруськими номерами – свято вдалося.
Оксана Дудаш, Для «Дня», Виноградів, Закарпаття. Фото Василя Ільницького