Перейти к основному содержанию
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

В режиме онлайн

Від України до Франції — 27 червня розпочнеться IV Міжнародний марафон пам’яті Василя Сліпака
25 июня, 16:37

Щорічно, четвертий рік поспіль, до дня загибелі Героя України (29 червня) в різних країнах світу відбуваються концерти-присвяти, перформенси, виставки...

Одним із співорганізаторів In memoria Василю Сліпаку є Національна музична академія України імені П. І. Чайковського. Двічі на рік — у день народження і день смерті співака-легенди — у Великому залі, що носить ім’я Героя України Василя Сліпака, проходять вечори його пам’яті. Останній з них мав назву «Тиха музика для роздумів». Цьогоріч теж готували музичну присвяту, в якій мали взяти участь Національний президентський оркестр під орудою відомого французького диригента Жана-П’єра Лоре. Серед інших творів мала б прозвучати також прем’єра, присвячена українському патріоту — симфонічний опус «Profundus» Антоніо Сантано (Франція-Мексика).

Але зловісниий COVID-19 кидає серйозні виклики і пропонує свої тести. Відтак, тест «на випробовування» марафон витримує, не відступаючи від традиції, але з проєкції «крупним планом» він переноситься у формат камерних концертів у режимі онлайн. Перший з них, що відбудеться 27 червня о 19.00, відкриє студентка НАМУ Тан Гао Сіцзя (Китай). Молода талановита піаністка вшанує пам’ять всесвітньовідомого співака виконанням музики Йогана Себастьяна Баха, Людвига ван Бетховена, Сергія Прокоф’єва та українського композитора Анатолія Кос-Анатольського.

28 червня у Парижі, у Парку імені Андре Сітроєна о 15.00 має відбутись зустріч друзів і шанувальників Василя Сліпака, які проведуть флешмоб, виконуючи його улюблені пісні (газета вже писала про цей запланований захід). У той самий день у вечірньому Львові естафету пам’яті продовжать українські музиканти: Степан Дробіт (баритон) у фортепіанному супроводі Мирослави Слєсар співатиме оперні арії світової та української класики. Одна з ініціаторів проведення марафону пам’яті, Львівська національна філармонія віддасть шану своєму земляку духовною музикою.

29 червня, в день, коли ворожа снайперська куля обірвала життя «Міфа», звучатиме «Молитва для Василя». Музичний молебен із хорових творів Петеріса Васкса, Едварда Елгара і Арво Пярта проведе о 18.00 в онлайн трансляції камерний хор «Gloria» під орудою Володимира Сивохіпа у супроводі органу і клавесину (Олена Марцелюх). Свою молитву музиканти анонсували такими словами: «Він — Воїн, Герой, Митець, Українець уже четвертий рік співає своїм божественним голосом серед ангелів».

А у вечірній час відомий український фортепіанний дует Оксани Рапіти і Мирослава Драгана теж у режимі онлайн трансляції присвятять Василю Сліпаку медитативну композицію для двох фортепіано Олів’є Мессіана «Видіння Аміня». (Нагадаю, у книзі пророка Ісайї Амінь є одним з Божих імен, яке підкреслює вірність Бога.).

P.S.

Можливо, трохи парадоксально, але, на мою думку, ось такий марафон у камерному звучанні має більше шансів наблизити постать Василя до кожного з нас, відчути його і замислитися над чимось важливим...

Delimiter 468x90 ad place

Подписывайтесь на свежие новости:

Газета "День"
читать