Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Рекорди Дніпра

Про ініціативи, які об’єднують містян і мають всеукраїнський резонанс
19 липня, 17:35

Щороку українці, організовуючи масові заходи та втілюючи в життя різноманітні проекти, сприяють розвитку культурного середовища.  Особливо ми полюбляємо встановлювати рекорди в різних сферах діяльності. Активну участь в цьому бере й місто Дніпро. В цьому дуже легко переконаються всі, хто хоч раз завітає до міста. Найвідомішою візитівкою Дніпра є найдовша в Європі набережна, яка простяглася на 32 км та побудована ще минулого сторіччя. Набережна нині доповнена сімейною лавкою, яку визнали найдовшою в країні, адже конструкція сягає 50 метрів. Окрасою набережної також стали сучасні будівлі та найвищі 28-поверхові вежі-близнюки,  з вікон яких можна нескінченно насолоджуватись чудовим краєвидом Дніпра. Жителі міста нерідко роблять акцент на унікальності Мерефо-Херсонського мосту, який слугує не тільки гарною фотозоною завдяки зігнутій формі та носить горде звання найбільшого арочного мосту в Європі, а й був першим мостом, побудованим із залізобетону. Цю унікальну інженерну споруду занесено до реєстру пам'яток архітектури України.

Дніпро може похизуватися не тільки розвинутою інфраструктурою, а також і активною популяризацією державних символів. 2016 року на стінах Дніпропетровської облдержадміністрації засяяв найбільший світлодіодний прапор України, довжина якого понад 60 метрів. У 2017 році створено найбільший синьо-жовтий стяг з петриківським орнаментом вражаючих розмірів: 2,4 на 23 метри. Це досягнення зафіксували у Книзі рекордів України. Нагадаємо, Петриківський розпис включено до списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО. В цьому ж році, 3 червня, було здійснено технічний підйом державного прапора на висоту 72 метри, але на цьому дніпряни не зупиняються, під час святкування Дня державного прапору цьогоріч планується підняти прапор на встановлений  флагшток над рівнем річки висотою понад 120 метрів.

Цього року дніпряни встановили український рекорд і на Великдень – триметровою писанкою з пап'є-маше. Ця подія об'єднала понад 700 дітей, які за 2 години розмалювали писанку. А до Дня вишиванки на підтримку української творчості понад 1,5 тисячі жителів Дніпра та області встановили рекорд України, утворивши візерунки української вишивки, підкресливши саме регіональні особливості орнаменту. Після цього всі регіони поєднали в одну велику карту держави. Разом із дніпрянами взяв участь у створенні візерунків у флешмобі й Президент Петро Порошенко.

А за ініціативи Марини Порошенко у Дніпрі було побудовано унікальний інклюзивний парк. Його проектування відбувалось з урахуванням потреб особливих дітей і продумали в ньому кожну деталь – від покриття до іграшок. Такий новітній простір для дитячого відпочинку – перший в Україні.

Цього року навесні представник Книги рекордів України зафіксував ще один рекорд, підтвердивши, що ніде в країні подібного не було. У Дніпрі вже два роки працює важливий проект для пенсіонерів «Університет третього віку», який реалізує один з принципів навчання – навчання протягом усього життя («День» писав про нього у № 122-123 від 13 липня 20218 року). Людей золотого віку настільки надихнули заходи, що організовувались в університеті, що після закінчення навчального року 300 «студентів» влаштували рекордний танцювальний флешмоб «Танцююче місто». У фіналі виступу пенсіонерами було створено напис «Дніпро».

«Дніпро– спортивна столиця» – під такою назвою у місті відбувся проект, у рамках якого встановлено рекорд України з хайлайну двома місцевими екстремалами Станіславом Панютою та Констянтином Карнозою – ходінням по стропі (міцній мотузці) між хмарочосами на висоті 88 метрів над землею. Встановлення рекорду відбулося з фінальними показовими стрибками на мотузці.

«Життя дає глину, що формується під пальцями та подихом майстрів», стверджував Валер’ян Підмогильний у романі «Місто». Цей вислів можна асоціювати роботою з мера Дніпра Бориса Філатова та очільника області Валентина Резніченка, які намагаються покращити рівень життя Дніпропетровщини, сформувати культурне середовище та розвивати суспільство.

В одному з постів у фейсбуці Борис Філатов сформував впевнену позицію щодо розвитку міста Дніпра: «Що роботи, запитаєте ви? Відповім: «Усе просто. Об’єднати людей. Дарувати надію. Відновлювати справедливість. Вірити в добро. Будувати, а не руйнувати…»

Як бачимо, Дніпро має вже великий список рекордів. Тим часом уже з’явилися й нові ідеї, і завдяки активним мешканцям та місцевій владі вони втілюватимуться в життя. З роками інновації стають більш якісними, і це можливість більш сучасно представляли та популяризувати країну, тож громадяни не втрачають шансу заявити про себе та свої здібності.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати