Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Ризики вуличної політики

05 лютого, 18:37

Чи небезпечні «Національні дружини»? Таким питанням протягом останнього тижня задалися провідні українські медіа, політичні експерти, очільники правоохоронних структур і т.д. Існують аргументи як «за», так і «проти», однак точно відомо те, що будь-яка успішність громадського об’єднання, яким і є «Національна дружина» на чолі з Ігорем «Черкасом» Михайленком, залежить від підбору кадрів та діяльності в межах чинного законодавства.

Ні для кого не секрет, що протягом останнього часу з вуст керівників МВС лунають гучні заяви про зниження криміногенної обстановки у країні, проте пересічні громадяни щоразу частіше скаржаться на бездіяльність і свавілля нової поліції.

Опираючись на досвід попередників, не важко спрогнозувати те, що в період адаптації найкращий спосіб себе зарекомендувати – це не робити протиправних, провокативних дій, реалізовуючи свою політику в межах закону. Важливою також є кадрова складова, з якої розростається згодом тіло організації. Зрозуміло, що на початках відбудеться скажений опір системи, буде задіяно адмінресурс, а також ЗМІ, з метою дискредитації у принципі непоганої ідеї.

Ще одне з незручних питань, це джерело фінансування організації. Самі націоналісти на своїй FB-сторінці говорять про те, що вони незалежні від великого капіталу.

Основним джерелом витрат у їх випадку є форма та символіка, також не варто забувати про вибухові пакети, фаєри та інструменти, за допомогою яких вони трощать так звані «наливайки» і гральні автомати. Якщо це виявиться неправдою, а кошти надходитимуть від олігархічних схем, то така «самодіяльність» дуже швидко набуде маргінальних рис і просто зникне.

29 січня у Черкасах стався інший інцидент, де активісти «Національної дружини» зайшли на сесію міської ради, щоб «посприяти прийняттю місцевого бюджету». Тиск на владу є логічним, коли є підтримка народних мас, проте це не має бути в балаклавах і за допомогою нерозумного насилля. Міністр МВС Арсен Аваков заявив, що «парамілітарні утворення, які намагаються позиціонувати себе на вулицях міст, не є законними». Хоча в межах правового поля, зокрема законом «Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону» дозволено створювати добровільні народні дружини на зборах громадян, проводити громадянське затримання, а також носити газову і травматичну зброю. Чому тоді Міністр МВС разом із очільниками СБУ та ГПУ не наведуть, наприклад, лад на півночі, де фактично цілими селами люди мають незареєстровану вогнепальну зброю і видобувають бурштин, при цьому б’ючи представників правоохоронних органів і нищачи державне майно.

Ризики вуличної політики насамперед полягають у тому, що між нею й політикою кабінетною напрочуд тонка межа. Українці занадто часто розчаровувалися, особливо у світлі останніх подій, відтак нова сила, яка справді може допомогти, не має права на проступок, навіть в ім’я високих цілей. Націоналістичні сили все більше набирають популярності серед населення, але це й не дивно, адже, якщо держава не може захистити своїх громадян, то, очевидно, що подібну функцію на свої плечі бере активна, організована частина населення. Та разом із тим, вона несе усю повноту відповідальності за свої дії та вчинки.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати