Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Аптека має бути збережена»

Чи відзначить львівський заклад 100-літній ювілей у своїй історичній домівці — будинку Шпрехера?
20 липня, 13:17

Історично першим львівським «хмарочосом» вважають так званий будинок Шпрехера, який був зведений на пл. Марійській, 8 (сучасній пл. Міцкевича). Практично від самого заснування на першому поверсі будинку була розташована аптека. 2020-го вона мала б відзначити свій 100-річний ювілей. Втім, проблеми, що виникли в аптеки з орендодавцем приміщення, поставили під великий сумнів те, чи продовжуватиме надалі аптека функціонувати в будинку Шпрехера. Останні новини досить обнадійливі. Однак про все по порядку.

«Аптека на Марійській площі» — єдина на найближчі п’ять областей, де виробляють гомеопатичні препарати. Оскільки аптека виробнича, то площа всіх її приміщень досить немала — майже 200 метрів квадратних. Інша особливість аптеки полягає в її унікальному історичному інтер’єрі, виконаному в стилі модернізованого неоампіру та необідермаєру. Тут і красиві балконні бильця зі скульптурками, і дерев’яні відгородження, і шафки з левами та совами, і старовинні дерев’яні меблі, інші цікаві деталі. 

На початку цього літа в соціальних мережах з’явилася інформація про те, що аптеку закривають. Це повідомлення поширили кілька тисяч користувачів Facebook. «День» вирішив завітати до аптеки і розпитати, в чому річ. Виявилося, що ще з 2015 року «Аптека на Марійській площі» має серйозні проблеми з орендодавцями. Будівля належить НАК «Надра України», яка більшість приміщень здає в оренду. На передостанньому поверсі розташований офіс дочірнього підприємства компанії — ДП «Західукргеологія».

Як розповіли працівники аптеки, з ними відмовлялися продовжувати договір оренди. Мовляв, орендодавців не влаштовувала попередня ціна. Розпочався судовий процес, який виграла аптека. Однак термін дії нового договору завершився в березні цього року. Проблеми продовжилися. Значно збільшеної затребуваної вартості оренди в аптеці, як кажуть її працівники, потягнути вони не могли. У розмові уточнили, що йдеться про ціну в 50 доларів за метр квадратний, яких там майже 200.

Розпочався процес виселення аптеки, якій в останні місяці навіть відімкнули світло. Тим часом «Аптека на Марійській площі» підшукала нове приміщення на вул. Зеленій і готувалася до переїзду.

Зрештою, в ситуацію втрутилася міська влада, яка стала на позицію, що аптека мусить залишитися в нинішньому приміщенні. І ось у вівторок, 17 липня, відбулася зустріч між представниками сторін конфлікту: НАК «Надра України», ДП «Західукргеологія» та ТзОВ «Аптека на Марійській площі». Про результати перемовин повідомив у Facebook заступник мера Львова з питань розвитку Андрій МОСКАЛЕНКО. Він наголосив, що «аптека має бути збережена», додавши, що на підготовку нового договору про оренду піде два тижні. За цей час відбудеться оцінка приміщення. А до підписання нового договору НАК «Надра України» забезпечать аптеці можливість працювати в попередньому форматі.

Наразі здається, що історична «Аптека на Марійській площі» залишиться в будинку Шпрехера. У будь-якому разі «День» надалі стежитиме за ситуацією.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати