Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Артефакти, які ми ніколи не побачимо»

На Хмельниччині «чорні археологи» грабують кургани. Щоб вплинути на ситуацію, потрібні зміни до законів України про охорону культурної та археологічної спадщини, — експерт
06 грудня, 10:39

Упродовж листопада невідомі розрили та зруйнували два давніх поховання, які датуються періодами до нашої ери. За «почерком» можна припустити, що в області орудує одна й та сама банда «чорних археологів», каже завідувач відділу охорони пам’яток історії та культури Хмельницької ОДА Сергій ШПАКОВСЬКИЙ. Проводити археологічні рятівні розкопки понівечених древніх курганів наразі не можна. За фактом пограбування порушено кримінальне провадження та тривають слідчі дії. Доведеться древнім похованням зимувати відкритими і чекати, поки знайдуть (якщо знайдуть) ненаситних мародерів.

«Давні поховання грабували впродовж багатьох років. Востаннє такий масовий грабіж ми фіксували в 2005—2007 роках. Розпочалася чергова хвиля, — визнає Сергій Шпаковський. — На сьогодні ми офіційно зафіксували два випадки — поблизу Меджибожа, що в Летичівському районі, та курган у Ярмолинському районі. Останній, до речі, має пам’яткоохоронний статус. Але говорити напевно, що решта поховань у межах області цілі, я не можу, бо для цього слід провести тривалий моніторинг у суху і теплу пору року».

Про перший розкопаний курган неподалік Меджибожа на початку листопада повідомив директор однойменного історико-культурного заповідника Олег Погорілець. Його сповістили місцеві жителі. Коли спеціалісти виїхали на місце події, то очевидним був той факт, що копали міні-трактором — уночі чи вдень під приводом проведення сільськогосподарських робіт, невідомо, але курган було повністю зруйновано.

«Курган розкопали на шість метрів у глиб, зруйнувавши поховальну камеру та пограбувавши її. Наразі не можна відповісти, до якого саме часу він належить, але однозначно, насипаний у період до нашої ери, — продовжує розповідати завідувач відділу охорони пам’яток історії та культури в Хмельницькій області. — Другий понівечений курган ми виявили буквально днями, коли поверталися з відрядження. Його добре видно з автодороги й, побачивши купу розкиданного каміння на полі, вирішили подивитися. Поховання не велике за розміром, але цілком можливо, що там зберігалися унікальні для науки та історії артефакти, які ми вже ніколи не знайдемо, не побачимо й не вивчимо. За візуальною оцінкою, його пограбували на початку листопада. Орієнтовно, в той час, як і курган під Меджибожем. Це свідчить про те, що грабує організована група злочинців. Виявивши на дні грабіжницьких ям однакові пляшки з-під води, ми не виключаємо, що працювали ті самі мародери».

Пограбування другого кургану відбулося фактично під вікнами хат, від розритої могили до перших сільських помешкань 100 метрів. Але ніхто з місцевих жителів про грабіж не повідомив. Ба більше, мовчала й Соколівська сільська рада, яка свого часу підписала охоронний договір і нині несе відповідальність за цей об’єкт.

«Така байдужість лякає і... допомагає мародерам робити свою брудну справу, — резюмує Сергій Шпаковський. — Грабують кургани не лише в нас на Хмельниччині, а скрізь по Україні, про це повідомляють колеги з інших областей. Якщо мовчати, ніхто не почує. Тому треба кричати, щоб це питання почали вирішувати на всеукраїнському рівні. Потрібні зміни до законів України про охорону культурної та археологічної спадщини, щоб належно регулювати ці питання на державному рівні. Інакше справа захисту таких об’єктів буде формальною. А ми продовжимо втрачати надзвичайно цінні артефакти».

До слова, нині в Хмельницькій області на обліку понад сотня курганів та курганних груп (а це до 1500 окремих поховань). Майже всі ті, що мають паспорти та облікові картки, перебувають під «охороною» місцевих громад. Але третина давніх поховань у області досі залишається не облікованою.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати