Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Без документів, але з бажанням вчитися...

Студенти з Донбасу не можуть продовжити навчання в інших вузах України, а студенти з Криму стикаються з низкою проблем під час переведення на материк
24 липня, 11:22
ФОТО З АРХІВУ "ДНЯ"

Згідно з статтею 7 закону України «Про тимчасово окуповану територію», переселенці з Криму незалежно від форми навчання мають право отримувати безкоштовну вищу освіту на материку. Для частини абітурієнтів цей закон став вдалим вирішенням проблеми, але для іншої перетворився у катастрофу.

«До нас звернулася одна студентка з Криму, — розповідає голова Центру громадянської просвіти «Альменда» Ольга Скрипник. — Вона навчалася на магістратурі на бюджетній формі й мала за кілька місяців завершити навчання. Дівчина хотіла отримати диплом українського зразка, тому вирішила перевестися на материк. Їй відмовили у бюджетній формі навчання, мотивуючи це тим, що дівчина до цього мала диплом спеціаліста, а за законом — це закінчена вища освіта. Ця студентка змушена була довчатися власним коштом, щоб не втратити все. Це не один випадок. Багато студентів отримують від вишів повідомлення, що вони не можуть бути зараховані на бюджетну форму, але не отримують щодо цього жодних роз’яснень як від ректорів, так і від міністерства».

Начальник відділу департаменту вищої освіти МОН України Сергій Храпатий запевняє, всі питання врегульовано. Але якщо у студентів виникають проблеми, міністерство готове їх вирішувати у кожному конкретному випадку.

«Питання студентів з Криму та Севастополя врегульовано міністерством. Я поділю цих студентів умовно на три категорії. Перша — це студенти, які навчалися за державним замовленням і які продовжують навчання на материку за державний кошт. Друга категорія — студенти, які навчалися за контрактом і також матимуть право навчатися за бюджетний кошт. Раніше не було механізму переведення студентів-контрактників, але 19          червня було прийнято нову редакцію 7 статті Закону «Про тимчасово окуповану територію», в якій цей механізм прописано. Третя група — це люди, які навчалися за комерційний кошт, але здобували другу вищу освіту при тому, що першу було здійснено за бюджетний кошт. Вони можуть навчатися лише на контрактній формі», — пояснює Храпатий.

«Якщо студенти з Криму не можуть перевестися на материк в окремих випадках, то для студентів Луганської та Донецької областей — це масове явище», каже представник ініціативи «Восток-SOS» Олександра Дворецька.

«Більша частина студентів, що проживають на цій території, не мають можливості продовжити навчання деінде. Період вступу для них продовжено, але ніяких додаткових механізмів переведення для студентів, які нині навчаються в університетах Донецька та Луганська, не передбачено. Держава створює ілюзію того, що на сході є контроль над ситуацією. Співробітники міністерства на гарячій лінії відповідають, що студенти, які проходила навчання у східних університетах, переводяться до інших вишів на загальних підставах з наданням усіх необхідних документів та виписок з університетів. Якщо у Східноукраїнському університеті у Луганську, до прикладу, на всій території проживають терористи, до університету не можна підійти ближче, ніж на 50 метрів, бо було зазначено, що стрілятимуть на ураження, як студент може в таких умовах перевестися на загальних підставах?», — роповідає Дворецька.

Сергій Храпатий натомість запевняє, що поки нема необхідності переведення студентів зі сходу. Якщо вона з’явиться, щодо студентів сходу запрацює кримський механізм: «Навчальний рік закінчився і новий розпочнеться восени. Ми маємо надію, що він розпочнеться у мирний час. Якщо навіть точково університети не запрацюють, функціонуватиме закон «Про правовий статус осіб, які вимушено залишили місце проживання внаслідок тимчасової окупації автономної республіки Крим та міста Севастополя, та обставин проведення антитерористичної операції на території України». За ним, всі механізми і права, які ми відпрацювали на прикладі Криму, поширюються на студентів Луганської і Донецької областей. Для них також буде спрощено порядок переведення».

Якщо хоча б частина студентів може перевестися в інші виші, то для викладачів такої можливості не існує. Викладачам міністерство також обіцяє забезпечити робочі місця, але базу вакансій радить чекати ближче до вересня та сподіватися на врегулювання конфлікту. Хоча якого врегулювання можуть чекати викладачі Криму — незрозуміло.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати