Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Бібліотеки у досягненні Цілей сталого розвитку

07 грудня, 20:18

Впевнена, що кожен з вас чув, читав, а можливо, вже й включений у досягнення Цілей сталого розвитку.

Цілі сталого розвитку (чи Глобальні цілі) прийняті на саміті ООН у 2015 році до 2030 року, і є продовженням Цілей розвитку тисячоліття. Головна мета цілей сталого розвитку — покращити життя на Землі, у всіх країнах та територіях, та перетворити нашу планету на краще місце для життя.

Є 17 Глобальних цілей. Вони взаємопов'язані — успіх в одній із них залежить від вирішення завдань в інших. До їх досягнення залучаються держава, бізнес і громадянське суспільство усіх країн світу. Кожна з країн має власний контекст, і відповідно, акцентується на певних цілях.

Свій внесок у вирішення глобальних завдань докладають і бібліотеки.

Бібліотеки — унікальні соціальні інституції, які можуть бути включені в усі галузі та сфери суспільного життя і мають великий потенціал долучитися до їх інтенсивного розвитку. Це ж саме можна сказати і про досягнення Цілей сталого розвитку. Тут бібліотекарі спроможні впливати як на виконання завдань на шляху до Цілей, так і на те, щоб до їх реалізації долучилося якомога більше людей.  

Як це можна зробити?

Насамперед, звичайно, через колекції бібліотечних фондів, паперові та електронні. Через освітні та просвітницькі заходи. Через популяризацію та дієві акції.

І про це все можна довідатись, пройшовши новий освітній онлайн-курс «Бібліотеки у досягненні Цілей сталого розвитку».

Цей онлайновий курс присвячений ролі бібліотек у досягненні Цілей сталого розвитку. Автори курсу в доступній формі пояснюють слухачам сутність кожної Цілі та демонструють можливості й успішні приклади, як бібліотеки сприяють їх досягненню. Тут наведений досвід українських та зарубіжних бібліотек, як і що конкретно можна робити у бібліотеках по кожній із 17 цілей.

І після проходження курсу Ви точно переконаєтесь у тому, що бібліотеки підтримують абсолютно всі Цілі сталого розвитку:

  • просувають грамотність, включаючи медійну, інформаційну та цифрову;
  • заповнюють прогалини в доступі до інформації і допомагають уряду, громадянському суспільству і бізнесу краще зрозуміти місцеві інформаційні потреби;
  • сприяють реалізації урядових програм;
  • виступають центрами науково-дослідних співтовариств, в тому числі з питань екології;
  • зберігають і надають доступ до культури і спадщини світу.

Ось декілька прикладів від українських бібліотек:

Ціль 4. Якісна освіта

Діти шкільного віку найбільше охоплені увагою бібліотекарів – клуби, гуртки, лекторії, освітні та теоретико-пізнавальні проєкти, майстер-класи, лабораторії – усе це є у наших бібліотеках, іноді навіть у такій кількості, що не важко й загубитися.

Заслуговує на увагу участь дитячих бібліотек у «Code Club Ua». Це мережа безкоштовних факультативних волонтерських клубів кодування (програмування) для дітей 9-16 років, в межах якого волонтери навчають дітей писати комп’ютерні програми, ігри, анімацію і веб-сайти. Усе відбувається у бібліотеках та, безперечно, сприяє освіті.

Це також і STEM-активності у бібліотеках, що засновані на новому поколінні інноваційних нон-фікшн книжок. Мейкерство у бібліотеках дозволяє випробувати низку технічних та технологічних інновацій, заохочує синергію з технічним світом та використання інтерактивних методів навчання, знайомить дітей із захоплюючими дослідженнями поза межами шкільних стін.

Ціль 5. Забезпечення гендерної рівності, розширення прав і можливостей усіх жінок та дівчаток

Обласні наукові бібліотеки проводять дискусії, круглі столи, лекції та навіть антилекції для поширення базових знань з гендерних питань. Деякі з них є справді координаційними, інформаційними та освітніми центрами з гендерної політики в області. З 2001 р. на базі Миколаївської ОУНБ ім. О. Гмирьова за підтримки управління у справах сім'ї та молоді Миколаївської облдержадміністрації і обласного центру соціальних служб для молоді діє Гендерний центр. Бібліотека здійснює моніторинг, збирає і зберігає інформацію з різних аспектів гендерної політики й підтримує базу даних «Гендерна політика в Україні та за кордоном». Також, діючий Центр налагоджує зв’язки з громадськими та державними організаціями для обміну інформацією, активізує роботу жіночих організацій.

Ціль 8. Гідна праця та економічне зростання

Реалізуючи підхід навчання впродовж життя, бібліотеки роблять суттєвий внесок у перекваліфікацію та розбудову кар'єри мешканців громади.

Наприклад, на базі Вінницької ОУНБ імені К.А.Тімірязєва діє економічний клуб «Молодий економіст», який допомагає студентській молоді розвиватися у сфері економіки й новітніх технологій. Тут обговорюються актуальні кейси та реальні ситуації із залученням фахівців-економістів та представників бізнесу. Щомісячно для керівників та менеджерів, студентів та членів громадських організацій проводяться економічні ігри-тренінги.

Ціль 15. Захист та відновлення екосистем суші

Комунальна установа «Бібліотека – інформаційний центр інтелектуального та творчого розвитку» Троїцької селищної ради (Луганська обл.) стала платформою екологічного інформування та отримання еконавичок – тут створено та функціонує офіс екологічної просвіти. Метою проєкту є виховання екологічної свідомості громадян, підвищення рівня поінформованості мешканців щодо екологічної ситуації громади, покращення та благоустрій територій громади, згуртування мешканців громади навколо екологічних проблем. У планах бібліотеки створити цикли тематичних вечорів, еко-квести, екскурсії рідним краєм, створити волонтерську групу та провести вуличні акції.

Ціль 16. Мир, справедливість та сильні інститути

Одним із ключових завдань цієї Цілі є розвиток системи надання безоплатної правової допомоги.  І тут бібліотеки є надійними партнерами у доступі до безоплатної правової допомоги для найменш захищених категорій громадян. Так, Гадяцька центральна районна бібліотека ім. Лесі Українки Полтавської області проводить консультації в режимі скайп-зв'язку. Спеціаліст Гадяцького бюро правової допомоги надає громадянам кваліфіковані роз'яснення з питань різної тематики: зняття з реєстрації місця проживання, щодо договору дарування, оформлення допомоги для малозабезпечених родин тощо.

Онлайн-курс стартував у вересні 2020 року і на нього вже зареєструвалось близько 1000 учасників, майже 40% із яких успішно завершили його та доповнили прикладами своїх бібліотек у коментарях під відео.

Курс «Бібліотеки у досягненні Цілей сталого розвитку» розробили експерти Всеукраїнської громадської організації Українська бібліотечна асоціація в межах проєкту за підтримки Програми ООН із відновлення та розбудови миру.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують тринадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Посольство США в Україні, а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати