Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Брак відповідальності

Моніторингова місія ООН із прав людини представила 26-ту доповідь по Україні
14 червня, 10:48
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА

Місія працює в Україні з квітня 2014 року. Вони аналізують як ситуацію в зоні конфлікту, так і дотримання прав людини на підконтрольній українській владі території. 26-й етап моніторингу тривав із 16 лютого по 15 травня 2019 року.

Голова місії Фіона ФРЕЙЗЕР зазначила, що 2019 року кількість жертв збройного конфлікту серед цивільного населення становила 70 — 12 смертей та 58 поранень. Усього з квітня 2014 року щонайменше 3332 цивільні особи загинули та понад 7 тисяч зазнали поранень. На думку представників ООН, обидві сторони конфлікту повинні зменшувати кількість цивільних жертв, дотримуючись Мінських домовленостей та міжнародного гуманітарного права. Крім того, уряду слід розробити механізм компенсацій населенню втрат, скасувати низку обмежень при перетині лінії зіткнення, додати контрольних пунктів на КПВВ, відновити автомобільне сполучення в Станиці Луганській, відв’язати соцвиплати від статусу ВПО та скасувати верифікацію.

У доповіді також йшлося про зафіксовані з обох боків лінії розмежування випадки катувань та незаконних утримувань у неволі. До таких місць на території самопроголошених республік міжнародні спостерігачі досі не мають доступу. До Криму їх теж не пускають, тож там ведеться дистанційний моніторинг

Моніторингова місія зауважила зміни в законодавстві, зокрема й закон про мову та створення комісії з питань зниклих безвісти. Але системною проблемою України досі є відсутність відповідальності. Не покарані винні в злочинах у зоні конфлікту, трагедіях на Майдані та в одеському Будинку профспілок, убивствах та нападах на журналістів, активістів, правозахисників, ромів, представників ЛГБТК-спільноти. 

На завершення представники ООН порадили Президентові України підтримувати культуру відповідальності та верховенства права, протидіяти тиску на суди, забезпечити реформу ГПУ та роботу ДБР. РФ як окупант Криму має припинити застосовувати там своє законодавство та забезпечити свободу віросповідання. Зокрема, росіянам рекомендують виконати рішення міжнародних судів ООН, а саме скасувати заборону діяльності Меджлісу в Криму та звільнити полонених українських моряків.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати