Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Дата, але не свято

Чому не варто 80-річчя утворення Волинської області відзначати урочистою академією
05 грудня, 10:08

4 грудня 1939 року було утворено Волинську область. До цього майже 20 років територія перебувала в складі Республіки Польща, було утворено Волинське воєводство з центром у Луцьку, яке охоплювало територію сучасної Волинської, Рівненської та північ Тернопільської областей. Унаслідок пакту Молотова — Ріббентропа було поділено сфери впливу. 1 вересня 1939 року гітлерівці розпочали окупацію Польщі. 18 вересня цього самого року в Луцьк вступили частини Червоної армії, відтак встановлено радянську владу, а з нею — утворено і Волинську область.

І в минулі роки були думки, чи варто відзначати утворення Волинської області саме в таких межах і за таких обставин. Для регіону, з приходом у який, як тут казали, «совєтів» багато людей постраждали від нової влади, тисячі були вивезені у Сибір, фізично знищені як противники нового режиму (ті самі вояки та симпатики УПА), саме ця річниця утворення Волинської області не є святом. Радянський поділ на області і досі викликає багато запитань. Проте і цього 4 грудня у Волинському обласному музичному драмтеатрі, як повідомляє сайт Волинської ОДА, знову відбувається урочиста академія...

«РАДЯНСЬКА ПРАКТИКА СВЯТКУВАННЯ ЮВІЛЕЇВ ВИГЛЯДАЄ БЛЮЗНІРСТВОМ»

Оксана СУЩУК, кандидат історичних наук, голова Волинської обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури:

— Сучасний адміністративно-територіальний поділ України завжди викликав посмішку в істориків, дослідників та етнографів. Адже він, з іншим радянським спадком, сміливо перекочував у нашу реальність і незалежницьку свідомість. Це є доволі умовний поділ, який не відповідає ані топографічним, ані етнографічним ознакам об’єднаних або розмежованих таким чином територій, а був лише політичним рішенням. Слід нагадати, що створення Волинської області відбулося в межах радянізації західноукраїнських земель, які опинились у складі УРСР у результаті розподілу Польщі між Радянським Союзом та нацистською Німеччиною, що слугувало початком Другої світової війни. Тому відзначення на високому рівні «80-ліття утворення Волинської області» заслуговує в сучасних реаліях (враховуючи процес декомунізації та впровадження адміністративних реформ) щонайменше на подив.

Ба більше, коли в області майже не фінансуються державні програми з вивчення історичного минулого краю, радянська практика святкування ювілеїв виглядає блюзнірством. Набагато актуальнішим сьогодні, в межах проєкту децентралізації, є обговорення історико-етнографічної мапи районування України та її можлива імплементація до реалій. Адже ми так часто в повсякденності використовуємо назви «Велика Волинь», «Історична Волинь», «Полісся» і «Поліський регіон», часто не розуміючи, які вони несуть смислові навантаження. Почуйте дослідників: істориків, етнографів, урбаністів, і, можливо, стане простіше завершити так потрібні нашій державі реформи.

«АБСОЛЮТНО ШТУЧНЕ УТВОРЕННЯ»

Богдан ЗЕК, кандидат історичних наук, провідний науковий співпрацівник Волинського краєзнавчого музею:

— Попри те що з Волинською областю пов’язане вже не одне покоління краян — це абсолютно штучне утворення, яке стало наслідком політики «радянізації» західноукраїнських земель. Межі нової адміністративної одиниці, яка постала 4 грудня 1939 року, жодним чином не відповідали ані історичній, ані культурній традиції даного регіону. Волинська область — це віддзеркалення або ж не дуже вдала копія адміністративного устрою, що принесла більшовицька влада у вересні 1939 року. На той час уніфікації догмам радянського тоталітаризму підлягало все і вся.

Варто визнати, що більше спільного з історичним поняттям «Волині» мали межі російської губернії і польського воєводства, і аж ніяк не Волинської області 1939 року. Цікаво, що навіть у період німецької окупації 1941—1944 років область, як адміністративна одиниця, зникає. Натомість постають райони — гебіти, що відповідали шести довоєнним польським повітам. 4 грудня 1939 року — це наша історія, в якій є набагато більше важливіших дат для комеморативних практик і національної ідентичності.

«СВЯТКУВАВ БИ ВІДНОВЛЕННЯ ВОЛИНСЬКОЇ ЗЕМЛІ В ЇЇ ІСТОРИЧНИХ МЕЖАХ»

Сергій ЧУРIКОВ, підприємець, громадський діяч, Луцьк:

— Території сучасної Волинської, Рівненської та північної частини Тернопільської області, частини Хмельницької та Житомирської областей більше 800 років перебували в межах однієї адміністративної одиниці: Волинське князівство Київської Доби та Литовсько-Руської держави. Волинське Воєводство Речі Посполитої та Волинська губернія Російської Імперії. Існувало Волинське Воєводство і в міжвоєнній Польщі (щоправда, без територій, приєднаних до Радянської Росії (сучасні східна частина Житомирської та північна Хмельницької областей) Тільки радянська влада, прийшовши 1939 року, створила «Волинську область», яка об’єднала заледве третину історичної Волині. Хіба створення штучного адміністративного утворення тоталітарною державою варто святкувати? Я святкував би відновлення Волинської землі в її історичних межах. А це відбудеться рано чи пізно в зв’язку з укрупненням регіонів, як це відбувалось у сусідній Польщі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати