Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Для чого їм наші діти?

Заяви про усиновлення незаконно вивезених на територію рф маленьких українців варто розцінювати як елемент гібридної війни – юридичних підстав для цього не існує
19 квітня, 16:08
ФОТО РЕЙТЕР

Фільтраційні табори, незаконне вивезення на територію рф дітей та дорослих, табори в Криму для перенавчання наших вчителів з тимчасово окупованих регіонів (під російську програму) – все це частина великої та страшної гібридної війни росії проти України. Будь-який крок нашого сусіда слід розцінювати лише як її елемент.

Наших громадян зумисно депортують на територію рф. Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила ДЕНІСОВА повідомила про табір для примусово депортованих з України маріупольців у Пензенській області. В Міноборони раніше заявляли, що депортованих українців доправляють до економічно депресивних регіонів росії. Приміром, на Сахалін чи в Хабаровськ.

Про кілька таборів у Пензі, де утримують українців, повідомили омбудсменці російські волонтери. Вони розповіли, що в регіоні діють три табори, до яких ще в лютому перед війною були вивезені мешканці окупованих територій Донецької та Луганської областей. Вірогідно, що в той період під примусом було вивезено майже 90 тисяч жителів.

Умови їхнього утримання нагадують табори ГУЛАГу. Так, вивезені кілька тижнів тому з Маріуполя у Пензенську область українці перебувають в установі закритого типу з кількома корпусами, обнесеній парканом та під охороною, на в’їзді – контрольно-пропускний пункт. «Свобода пересування наших громадян обмежена – виходити з табору заборонено, - зазначала Людмила Денісова. – Зараз там понад 400 українських громадян –  здебільшого жінки та 147 дітей різного віку, включаючи немовлят. Днями очікується ще партія примусово вивезених, орієнтовно 150 осіб. Наші громадяни перебувають у вкрай важкому та пригніченому стані. Не знають своєї долі, в який регіон рф та коли везтимуть. Жодної інформації їм не надають. Люди живуть у таборі вже кілька тижнів. Вони не мають необхідного одягу, взуття, навіть білизни. Фактично їх забрали з підвалів у чому були – у зимових речах».

Денісова нагадала громадянам України, які зараз перебувають у рф і не знають, як дістатися України чи країн Європи, що вони можуть скористатися пунктом пропуску через кордон росії до міста Нарва (Естонія). Тут їм нададуть допомогу консульська служба України та місцеві громади. Днями саме у такий спосіб вдалося виїхати з табору в Пензенській області сімом депортованим до рф українцям, серед яких – родина з трьома дітьми.

Крім цього, росія заявляє про усиновлення наших дітей, які незаконно вивезені російськими окупантами на її територію. У міністерстві освіти рф повідомили, що мають намір підписати з російськими окупаційними адміністраціями в Донецькій та Луганській областях, тобто Л/ДНР, угоди, які надали б можливість передавати незаконно депортованих з території України дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківської опіки, в російські сім’ї. Про це повідомило Міністерство закордонних справ України, називаючи це «кричущою загрозою незаконного усиновлення українських дітей російськими громадянами без дотримання всіх необхідних процедур, визначених законодавством України».

У міністерстві зазначили, що згідно з Конвенцією ООН про права дитини, держави, які є сторонами міжнародного договору, зокрема, росія та Україна, зобов'язані вживати заходів для боротьби з незаконним переміщенням і неповерненням дітей з-за кордону. «Спроби кремля надати своїм злочинним діям на території України законних підстав є цинічним нехтуванням засадничими правилами та звичаями ведення війни й загальновизнаними правами людини, - йдеться у заяві МЗС. – Такі дії російських окупантів можуть кваліфікуватися як кіднепінг (викрадення) та потребують рішучої реакції міжнародної спільноти, насамперед відповідних міжнародних організацій».

МЗС України звернулося до Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, Міжнародного комітету Червоного Хреста, ЮНІСЕФ, Управління верховного комісара ООН з прав людини, спеціальних представників Генерального секретаря ООН з питань дітей з проханням вжити невідкладних заходів задля повернення українських дітей на територію України.

Так само до всіх можливих міжнародних інстанцій звертається Уповноважена ВР з прав людини через примусову депортацію українців. Це – грубе порушення Загальної декларації прав людини, Європейської конвенції про захист прав людини й основоположних свобод, Женевської конвенції 1949 року про захист цивільного населення під час війни.

Власне, це чи не єдине, що може робити Україна в цій ситуації – звертатися до міжнародних організацій, фіксувати всі порушення та бити в юридичний набат. І як уже зазначалося, нам та світу варто розцінювати такі дії як частину війни росії проти України. В ній наш ворог не гребує нічим – ні дорослими життями, ні дитячими. А тим паче їхніми правами на свободу пересування. Саме на такому підході до історій з можливим усиновленням українських дітей радить наголошувати експертка з питань прав дитини Людмила ВОЛИНЕЦЬ. Вона вважає, що всі міжнародні структури мають звернути на це увагу. Та передусім – це одна зі складових війни.

«Це порушення закону – свого, чужого. Питання не лише в тому, що вони порушують законодавство України, а й своє. Тому що в їхніх законах, як і в нас, прописано, що усиновлення можливе, якщо в дитини немає батьків, і це достеменно доведено, - пояснює пані Людмила. – Ті цифри, які сьогодні називають щодо кількості вивезених дітей, не вселяють довіри. Йдеться про 120 тисяч дітей, яких нібито можна усиновити. Та в Україні загальна кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківської опіки, удвічі менша – 68 тисяч. Із цієї кількості мають право бути усиновленими – третина. Тому питання – де набрали ці 120 тисяч, які планують усиновити? Такі новини треба сприймати як загрозу, породжену війною.

І як росіяни збираються всиновлювати тих дітей, яких вони вивезли? Це ж не немовлята чи трирічні дітки, а серед них хворі діти, діти-підлітки. І чи можна визначити дитину віком 8, 10 чи 15 років як знайдену? Вона ж скаже, хто її батьки, звідки вона і так далі. Ми вже все це переживали у 2014 році, але чомусь після загрози, що росія тоді всіх теж планувала усиновити, всі діти поверталися в Україну. При цьому йшлося, що наша дитина заблукала, ніхто ж не писав, що діти були примусово вивезені.

Це варто розцінювати як дошкульну зброю, тому що дитяча тема виринає там, де взагалі її не очікуєш. Росіяни просто знають, по чому бити. І про що вони ще кажуть – якщо в цих дітей є родичі, то хай терміново приїжджають та забирають дітей. А далі в мене запитання – а ви випустите цих людей назад? Тобто це пастка. Такі новини треба сприймати об’єктивно. Немає юридичної суті в більшості випадків для реалізації цієї ідеї. В російському законодавстві немає норми, що підлягає усиновленню дитина, незаконно вивезена з України. Так, це загрози, але вони мають мало шансів бути здійсненими. По-друге, це загрози, якими радше заманюють родичів дітей. Ідеться про транскордонне викрадення, організоване державою росія щодо українських дітей. І до усиновлення це не має жодного стосунку. Всіх не усиновлять, закінчиться війна, і побачите, наші діти будуть «знаходитися» - їх буде повертати росія, бо вони там непотрібні.

Я знаю, що держава Україна зараз робить усе для того, щоб ставлення до дітей навіть на території ворога було таким, що відповідає законодавству не тільки росії, а й Конвенції ООН про права дитини. І робить усе, щоб ці діти повернулися».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати