Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Донецький технічний університет потребує грошей для оплати комунальних послуг

Але в неоплачувану відпустку співробітники не підуть
29 листопада, 00:00

Проблема фінансування вищих навчальних закладів останнім часом стоїть дуже гостро. Приклад того — становище Донецького технічного університету. Про те, що співробітники вишу пишуть заяви про неоплачувану відпустку на період з 8 по 20 січня 2013 року, повідомив інтернет-сайт «Остров». Заяви пишуть добровільно, розуміючи всю ситуацію, що склалася. Видання повідомляє: «Пояснюють, що якщо ми зараз не проплатимо комунальні витрати, не підемо у відпустку, то це закінчиться тим, що санепідстанція закриє навчання, і ми можемо не увійти в новий календарний рік, в сесію... Треба на наймінімальніший рівень поставити тепло, не витрачати воду, електрику, якось комунальні витрати заощадити».

Як нам повідомили в профспілці університету, позавчора на зборах наказ про відпустку скасували. Що вирішив робити університет у такому становищі, «Дню» розповів проректор з науково-педагогічної роботи Олександр ЛІВШОВ:

— Ми маємо труднощі з оплатою комунальних платежів. Внаслідок того, що фінансування Міністерством освіти цієї статті витрат цього року відбувається недостатньо і фактично дорівнює нулю. Тому ми повинні знаходити власні кошти. Джерелом надходження таких коштів є гроші, зароблені нами за рахунок так званої господарської діяльності. Основне джерело — оплата за навчання студентів-контрактників. Цього року ми здійснили всі свої витрати за комунальні платежі за рахунок цього сектору. Ситуація в літні місяці, коли опалення не потрібно, була прийнятною для нас, але з настанням опалювального сезону витрати різко зросли. Тому в нас є передбачувана проблема — чим ми будемо оплачувати грудень? У нас є три варіанти вирішення цього питання. Перше: достукатися до Міністерства за допомогою зустрічей з ректором, листів тощо, щоб нам виділили потрібні кошти. Поки нам у різкій формі ніхто не відмовляв, але й реально грошей ми не бачили. Ми теж розуміємо, що державна скарбниця не бездонна. Кошти можуть з’явитися, але їх може і не бути. Другий варіант: знайти внутрішні резерви. Тому виникла ідея всьому колективу приблизно на 10 днів піти в неоплачувану відпустку. Але щоб це реалізувати, потрібна спільна згода адміністрації та колективу. Понад 200 людей відмовилися від цієї ідеї, маючи на це свої причини, і тому на адміністративній раді ми ухвалили рішення заблокувати цей варіант. Третій — відтермінування платежів на 2013 рік. Тобто зараз заплатити ми не можемо, але зможемо в січні—грудні, коли студенти-контрактники оплатять за навчання. Варто відзначити, що всього наша комуналка (газ, тепло, вода) в опалювальний сезон потребує 4 млн грн, в листопаді ця сума менша наполовину. Але ми все одно сподіваємося на Міністерство освіти і Міністерство фінансів.

Грошей на ремонт гуртожитків та корпусів теж не вистачає. Університет існує вже давно. На ремонт ми витрачаємо кошти спецфонду. Звичайно, якусь частину, мізерну, було витрачено на аварійно-відновлювальні роботи. Ну ось, наприклад: під час Євро-2012, коли в Донецьку бушував ураган, було пошкоджено дах нашої старої бібліотеки. Металеві листи шириною по 8-10 метрів, якими вона була накрита, згорнуло в трубочку. Довелося робити аварійний ремонт. Ми його здолали. В принципі, ми можемо утримувати наші гуртожитки та корпуси за рахунок наших коштів. В основному серйозні ремонти в університеті ми робимо за рахунок спонсорської допомоги підприємств, які зацікавлені в тому, щоб ми випускали хороші кадри.

Я вам скажу так: припиняти діяльність університету ми в жодному разі не будемо.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати