Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Доступні книжки

В Україні функціонує он-лайн бібліотека книг для дітей шрифтом Брайля
22 січня, 10:48

Незважаючи на те, що за неофіційними даними, в Україні від 100 до 300 тисяч людей мають порушення зору, ситуація з книжками для них залишає бажати кращого. Книги шрифтом Брайля друкувати досить дорого, спеціалізовані бібліотеки є лише у великих містах. Тому більшість людей, яким необхідна така література, позбавлені можливості нею користуватися. Особливо складно підібрати літературу для незрячих дітей та підлітків, яких у нас приблизно 10 тисяч. Навчальними матеріалами їх забезпечує держава, але цим доступ до літератури обмежується.

Щоб розв’язати цю проблему, волонтери-благодійники «Фонду родини Нечитайло» і «Здоров’я майбутнього» запустили онлайн-бібліотеку дитячих книг шрифтом Брайля, які можна безоплатно отримати в тимчасове користування.

Почалося все з ініціативи «Книга Брайлем». У рамках цього проєкту волонтери друкували і розповсюджували книжки для незрячих. Акцент робили на літературі для дітей та підлітків. Поступово до організацій почали звертатися люди з проблемами зору, які просили дати їм почитати кілька книжок. Коли волонтери побачили, що це має попит — вирішили запустити сайт, на якому всі охочі зможуть самостійно обирати собі книжки і згодом отримати їх поштою. Бібліотека запрацювала минулої весни.

«Ми вже кілька років відправляємо книги шрифтом Брайля у спеціалізовані заклади, де навчаються незрячі діти, — пояснює Ірина КРИВУЩЕНКО, менеджер проєктів та програм благодійної організації «Фонд родини Нечитайло». — Також є діти, які навчаються на інклюзивній формі або живуть у невеликих містах. Фактично вони одні у своєму середовищі, хто має такі потреби, тому вони не мали доступу до книжок. Онлайн-бібліотека дає їм можливість отримувати ці книжки за місцем проживання. Тобто вони можуть перейти на наш сайт, обрати одну з книжок, які є в наявності. Ми їх пересилаємо, вони читають, повертають книжку назад і замовляють наступну. За пересилку платити не потрібно, це міжнародні поштові правила: поштові послуги для незрячих є безоплатними».

У бібліотеці є також книжки для дорослих, але їх небагато. Ірина Кривущенко пояснює: це тому, що книжки для дорослих «брайлем» занадто великі, тому їх рідко друкують. Водночас, за браком книг, дорослі часто читають і підліткові твори.

«Ми надаємо в користування переважно художню літературу. В перші роки ми друкували здебільшого для молодшого шкільного віку. Цим дітям потрібно навчитися читати і читати якомога більше, щоб закріпити цю навичку. Але оскільки книжок для них стало більше, ми перейшли на підліткову літературу. Друкуємо як зарубіжних, так і українських авторів, навіть сучасних. Також тепер ми видаємо й енциклопедії, бо дітям це теж потрібно й цікаво», — додає Ірина.

Послугами бібліотеки постійно користуються орієнтовно 30 людей з порушеннями зору. Серед них і Анна Петрів із Луцька, котра замовляє літературу для доньки Діани. Анна розповідає, що варіантів, де взяти книжки, у них мало. Крім цієї бібліотеки, в їхньому місті є філія молодіжної організації незрячих «Генерації успішної дії», яка теж надає зразки. Крім них, друкує книжки Ресурсний центр освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами Національного університету «Львівська політехніка»:

«Друкування шрифтом Брайля — задоволення дуже вартісне, — пояснює Анна Петрів. — Лише кілька останніх років кілька громадських організацій для незрячих почали цим займатися відповідно до своїх можливостей. Оскільки це недешево, то кожен може надрукувати п’ять-шість книжок на рік. Відповідно, намагаються надрукувати щось для різних вікових категорій: і для найменших діток, і старших. Тому для нашого віку в сумі виходить мало літератури».

Діані дев’ять років, вона єдина у своєму місті дитина з проблемами зору, котра навчається на інклюзивній формі у звичайній неспеціалізованій школі.

«З навчальною літературою також дуже важко, — додає пані Анна. — Ми змушені звертатися до спеціалізованих шкіл-інтернатів. Лише для них держава друкує підручники своїм коштом. Тому в них ми позичаємо книжки і повертаємо, покористувавшись. З онлайн-бібліотеки вже отримали більш ніж десяток книжок. Донька читає дуже багато і швидко, якщо їй це цікаво, може «проковтнути» і за день».

Скористатися послугами бібліотеки можна за посиланням: http://brailem.com/

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати