Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Дозвілля – з користю

У Києві літні люди плетуть пледи для сімей, що потрапили у складні життєві обставини
12 квітня, 12:13

Уже декілька років при благодійному фонду «Карітас-Київ» існує «Клуб змістовного дозвілля «60+». Стареньким влаштовували безкоштовні покази фільмів, а також волонтери навідувалися додому і допомагали у всіх потребах. Працівники фонду помітили, що літні люди найбільше спраглі спілкування. Не завжди рідні поруч, і самотність відбивається на їхньому здоров’ї та активності. Саме тому вирішили організувати акцію із плетіння пледів. Відразу знайшлась майстриня хенд-мейду, яка забажала допомогти провести акцію. Перший майстер-клас із плетіння пледів з товстої вовни відбувся в затишному колі, з безліччю незабутніх емоцій.

«До нас прийшло десь 12 літніх людей. Їхні очі палали, вони лагідно і по-доброму всміхалися. Жартували, ділилися історіями, розповідали один про одного і разом із тим плели пледи. Це соціальна ініціатива, яка має на меті розширити коло спілкування людей літнього віку. Ми написали проект на «Біржу благодійності», де збирали кошти на матеріали. Ще подали проект до Дніпровської РДА в межах соціального партнерства. Одна з організацій завдяки «Карітас Україна» побачила, що ми збираємо кошти, вирішила долучитися і надала ту суму, яка потрібна для закупівлі вовни. Проте ми сподіваємося невдовзі отримати грант у рамках соціального партнерства і відкрити ще одну локацію, де проходитимуть майстер-класи із плетіння», —  розповідає фахівець благодійного фонду «Карітас-Київ» Оксана ВАРВАРИЧ.

Кожен учасник акції плете плед особисто. Керівник майстер-класу лише корегує та підказує. До речі, навчає виготовляти пледи переселенка із зони проведення ООС — Манана Коногонія. «Ми розуміємо, що у старших людей поганий зір і їм важко плести спицями чи гачком. Тому вони плетуть руками. Тренування дрібної моторики рук людям старшого віку корисне, бо воно позитивно впливає на кору головного мозку і зокрема покращує здоров’я», —  зауважує пані Манана.

Багато людей розміняли сьомий десяток. Деяким учасницям понад 80 років, а то й 90 років. Проте всі старенькі прагнуть бути серед молоді. Відтак, здається, немає сивини, ні проблем зі здоров’ям, ні смутку. Дехто згадує важкі роки Другої світової війни, а інші слухають та теж діляться своїми болями.

«Я учасниця Великої Вітчизняної. За життя маю багато цікавих спогадів, але інколи важких. Мій чоловік військовий, був на фронті в 1941 році. Я працювала на військовому заводі, де виготовляли снаряди. Потрібно було ночувати по декілька днів біля станків. Зараз я щаслива, що маю змогу долучитися до такої хорошої акції. Ще більше тішуся, що в мене все виходить, бо я вже у свої 90 — не все можу зробити, а тут спробувала, і мені сподобалося. Дуже вдячна організаторам, що нас запросили», — говорить киянка Пелагея Василівна.

Готові пледи будуть подаровані дітям, які потребують допомоги, зокрема дітям з інвалідністю та сім’ям, які потрапили у складні життєві обставини, або дітям учасників ООС та АТО.

«Сподіваємося, коли всі наші літні учасники сплетуть пледи, ми організуємо окремий захід, де вони особисто зможуть подарувати свої вироби. Адже для них теж важливо відчувати себе потрібними. Тому усі стараються, не поспішаючи, плетуть пледи в подарунок іншим»,  — додає Оксана Варварич.

Долучитися до клубу «Змістовного дозвілля 60+» можуть усі охочі літні люди. Нині майстер-класи із плетіння пледів відбуваються за адресою вул. Микитенка, 7б.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати