Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Фотоконкурс сформував прошарок людей із грамотним сприйняттям...»

Львівський фотокореспондент Павло Паламарчук — про «бонуси» та унікальність міжнародного проекту «Дня»
07 вересня, 09:42
«КОНІ НЕ ВИННІ» / ФОТО ПАВЛА ПАЛАМАРЧУКА

Фотовиставку «Дня» часто називають зрізом життя нашої країни. Його формують вдалі кадри авторів з усіх куточків України, серед яких — і позаштатний фотокореспондент «Дня» у Львові Павло Паламарчук. Його «Коні не винні» — про парадокси декомунізації, «Нова армія» з леді у формі, натуралістичне і водночас глибоко символічне «Грибовицьке...», надзвичайно зворушливе й життєствердне «Весілля» запам’яталися багатьом відвідувачам наших фотовиставок різних років. Зараз Павло проводить остаточний відбір робіт, які надішле на вже ювілейний міжнародний фотоконкурс нашої газети.

— Чим є для тебе особисто є фотоконкурс «Дня»?

— Хотілося б почати з того, що в Україні дуже мало фотоконкурсів, а фотоконкурсів для фотожурналістів узагалі майже немає. Так не має бути. Тому фотоконкурс від «Дня»              — це одна із можливостей «позмагатися» з колегами по ремеслу в межах своєї країни. Щоправда, тут не стоїть питання власне в самій перемозі, тішить уже сам факт, що є саме така можливість.

— Як вважаєш, чим він став за 20-річну історію для українського суспільства? І для громад міст та містечок, у яких буває фотовиставка «Дня»?

— За час свого існування, я сподіваюся, він сформував прошарок людей з добрим і грамотним сприйняттям фотографії як такої. Без кітчу, пафосу і зайвого фотошопу. Адже саме такі світлини перемагають у фотоконкурсі й демонструються на виставці. Ці люди завдяки «Дню» змогли побачити багато справді історичних фотографій в історії України, а це ще один великий плюс фотоконкурсу.

— Як ти сприйняв тему цьогорічного конкурсу: «Фото першої шпальти»?

— Це як своєрідний виклик для фотографів і для мене також, адже потрібно відправити дійсно сильні фотографії, які варті того, щоб їх розмістили на першій шпальті. Відбираючи знімки на різні фотоконкурси, фотографи прискіпливо вибирають, які з них варто відправляти. Але в цьому разі потрібно більше зважати на те, які саме фотографії можуть вийти на перших шпальтах ЗМІ.

«ВЕСІЛЛЯ» / ФОТО ПАВЛА ПАЛАМАРЧУКА

У конкурсі варто взяти участь хоча б задля того, щоб твої світлини побачили інші. Адже якщо твої фото попадуть у виставку «Дня», то вони об’їздять усю Україну. А це одне з найбільших задоволень для фотографа — коли твою роботу побачить якомога більше людей. І тим паче, не в інтернеті, а надруковану!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати