Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Хто вбиває сосни?

У Києві на Лісовому масиві раптово всохло близько 400 дерев
13 листопада, 16:46

Отруєння сосон біля станції метро «Лісова», як виявилося, стало першим кроком до знищення масиву зелених насаджень. Кілька тижнів тому активісти помітили, що дерева різко стали всихати. А днями працівники Дніпровського лісництва зафіксували, як невідомі особи самовільно вирубують їх. Зрізано 163 сосни!

«Лісовою охороною Дніпровського лісництва комунального підприємства «Дарницьке лісопаркове господарство» було зупинено вказане порушення та відібрано у зловмисників дві бензопили, на місце злочину визвано наряди поліції», — повідомили деталі у Дніпровському лісництві.

«Тут був чудовий сосновий ліс, люди з усього Києва приїздили, щоб насолоджуватися краєвидами. Зараз якийсь забудовник чи інвестор готує для себе чергову ділянку, — коментував на відео кричущу загибель сосон на Лісовому масиві Сергій КУЦЕНКО, громадський діяч і голова правління ГО «Озеро Качине». — Дерева вже мертві, але за рахунок злочинців можна висадити нові. Побачимо, як київська влада відреагує на цю проблему».

Першими розповіли про отруєння сосон представники громадської організації «Центр моніторингу влади». За їхніми даними, у кварталі, що знаходиться між Броварським проспектом, вулицею Кіото, торговельним комплексом «Леруа Мерлен» і станцією метро «Лісова» невідомі знищили сотні дерев. Ще у червні сосни стали рудого кольору,  а тепер перетворилися на сухостій.

«Як їх вбивали? Свердлили дрилем або шуруповертом по декілька глибоких отворів у стовбурі дерева. Далі заливали туди арборициди — отруйні хімікати, споріднені до гербіцидів, для спрямованого знищення деревно-чагарникової рослинності, небажаної в певних фітоценозах. Далі закорковували отвори замазкою, щоб рідина не випаровувалась. І так було зроблено з кожним із сотень і сотень дерев на цій ділянці», — пояснювали в «Центрі моніторингу влади».

Той, хто не повірив дописам у «Фейсбуці», поїхав побачити все на власні очі. Дехто з киян припускав, що дерева поточив короїд. Але на відео, відзнятому Сергієм Куценком, чітко видно, що отвори на стовбурах — від дрилі чи шуруповерта. Згодом факт нищення понад 400 сосон підтвердили на місці події екологи, депутати Київради та працівники Дарницького лісопаркового господарства. Саме на балансі Дарницького ЛПГ наразі перебуває ця земельна ділянка. На відео, відзнятому депутатом Київради Олексієм Новіковим, лісівники та працівники комунального об’єднання «Київзеленбуд» коментують, що дерева справді знищені умисно.

«Перші ознаки всихання спостерігались у червні. Механічні отвори на деревах були виявлені лісовою охороною Дніпровського лісництва під час лісопатологічного обстеження насаджень. Про це відразу повідомлено Деснянське управління Національної поліції щодо вжиття відповідних заходів реагування», — офіційно доповіли про загибель дерев у Дарницькому ЛПГ.

Але чому не відреагували одразу? Минуло практично півроку, а дерева ніхто не спромігся врятувати. Тепер лісівники обіцяють, що навесні займуться відновленням лісу на цій території. Також додають, що оскільки самовільну виробку дерев наразі вивчають правоохоронні органи, на час слідчих дій на цій ділянці не мають права робити будь-що. 

Місцеві жителі пригадують, що кілька років тому були спроби збудувати на місці сосняку парковку. Зокрема, створити тут перехоплюючий паркінг намагалося комунальне підприємство «Київпастранс». Між тим, за Генеральним планом Києва до 2020 року ця територія є лісовою зоною.

Крім правоохоронних органів, у  ситуацію повинна втрутитися міська влада, адже для столиці це прецедент. Наразі офіційних коментарів влади немає. На жаль, киян не здивуєш тим, що міські дерева нищаться, а водойми умисно забруднюються, але такого підступного механізму захоплення території практично ніхто на застосовував, до того ж, у таких масштабах. Олексій Новіков пообіцяв звернутися із депутатськими запитами у Київраду, щоб зрозуміти, хто зацікавлений у захопленні цієї ділянки.

«Так само забудовники використовують метод отруєння на природних водоймах, приводять їх у неналежний стан, а потім кажуть, що ніщо не врятує це місце, крім забудови. Сподіваюся, мерія та Національна поліція відреагують на це та проведуть ретельне розслідування, а злочинців знайдуть, — додає Сергій Куценко. — Ця ділянка іде вздовж Броварського проспекту, думаю, інших намірів у злочинців не було, окрім як забезпечити для себе вільний будівельний майданчик, звільнити місце для чергового торгово-розважального центру чи чогось на кшталт цього. Зараз усе залежить від нас із вами: якщо не будемо реагувати на такі події, скоро залишимося без природи та водойм».

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати