Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Iдемо до стандартів НАТО?

Влада пропонує надавати ветеранам два соціальні пакети
07 листопада, 10:45

У найближчі 1,5—2 роки влада має намір вирішити питання соціального захисту військовослужбовців: наблизити українські стандарти до стандартів НАТО. Про це заявили в Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів. Політики зазначають, що, з врахуванням обмеженості бюджету, ці соціальні послуги будуть доступні насамперед для найбільш незахищених ветеранів та їхніх родин.

Згідно з офіційними даними, сьогодні в реєстрі, створеному в Міністерстві в справах ветеранів, є 370 тисяч осіб, які воювали на сході. Нагальною потребою є питання внесення до нього добровольців — людей, що в 2014—2015 роках добровольцями захищали Україну. За словами голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галини ТРЕТЬЯКОВОЇ, «була нагальна потреба відтворити преференції для добровольців. Це було зроблено: в законопроект № 2045-1 внесено відповідні зміни, і сам законопроект проголосовано в першому читанні (автори сподіваються, що наступного тижня парламент його ухвалить)».

Щодо соціального пакета, то за її словами, пропонується зробити їх два: один — для тих, хто безпосередньо брав участь у бойових діях, другий — для тих, хто в них участі не брав. Вона зауважила, що нинішній пакет соціальних пільг військовослужбовцям має характер «не концентрованого захисту», а схожий на пакет радянських пільг, які залишаються багато в чому декларативними: наприклад, задекларована норма про позачергове отримання житла. За її словами, стандарти НАТО передбачають індивідуальний захист людини — те, чого людина справді потребує. Зокрема, це гарантована медична і психологічна допомога, пільгові проїзди, заняття спортом, пенсійне забезпечення, страховий захист тощо.

«Приблизно третина осіб, які є в реєстрі, входять до цивільних служб. Насправді вони є тими, хто був тимчасово поблизу зіткнення. Але всіх можна поділити на дві великі групи— ЗСУ та тих, кого ми відновимо відповідно до закону (добровольців. — Авт.), а друга група — це, відповідно, військові формування цивільних служб. Ми вважаємо, що настав час створити окремий пакет для військовослужбовців, які брали участь у військових діях, і окремо попрацювати над пакетом для тих служб, завдання яких не полягає у веденні бойових дій. Наприклад, це представники ДСНС, які в тому числі займаються розмінуванням, представники Державної фіскальної служби, які перебувають на межі розмежування і створюють контролюючий кордон, працівники поліції тощо, — сказала Галина Третьякова. — Ми вивчали досвід Хорватії, США, Ізраїлю. Їхні практики соціальної допомоги ветеранам свідчать, що найперше слід допомагати тим, хто зазнав шкоди життю і здоров’ю: захистити родину, яка втратила годувальника, тих, хто втратив здоров’я, йдеться також — і про ПТСР, психологічну допомогу, про людей, які зазнали контузії. Ми хочемо виокремити цю групу людей, а також родини з учасниками ООС (АТО), які мають інвалідність».

За її словами, запропонований законопроект містить принципи роботи з громадськими організаціями, які працюють з учасниками бойових дій та ветеранами, а таких в Україні є понад 500.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати