Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Є тисяча доріг...»

«Мандри» представили новий альбом
03 лютого, 00:00

1 лютого в столичному Будинку актора «Мандри» презентували новий альбом «Дорога». Назва диску випливає із фiлософiї гурту. А це не тільки подорожі Україною і світом (кілька композицій цього СD народилося в Португалії), а й дорога як стиль життя.

Робота над альбомом тривала понад рік, тому деякі пісні вже успішно пройшли апробацію у публіки. Сказати б, «Коханочка» i «Коло млину», написані за мотивами українського фольклору, звучали на минулорічному етнічному фестивалі «Країна мрій». А прем’єра пісні «Не спи, моя рідна земля» відбулася на Майдані під час пам’ятних подій 2004-го. «Вона створена на польсько-українському кордоні, — розповідає лідер «Мандрів» Сергій Фоменко (Фома). — Ми саме поверталися на Батьківщину, і мене вразив той контраст між затишною та комфортною Польщею і «сірою» Україною. Бо тоді, як і тепер, я вважаю, що мій народ заслуговує кращого!» «Хоч з часу дебюту цієї балади сталося багато подій, зрештою, змінилися самі люди, — зазначає режисер Сергій Архипчук, — вона — дуже енергетично концентрована. Їй, очевидно, притаманна декларативність, як і українській патріотичній поезії загалом. Але у Фоми твір ніби пароститься до віршів шістдесятників, а також до лірики поетів інших поколінь, яких об’єднує одне — дух».

Отже, «Дорога» складається з дванадцяти композицій, з яких майже всі на слова і музику Сергія Фоменка. Єдина «Коло млину» — народна пісня, найбільш поширена на теренах Центральної України. Крім вже згаданих «Коханочки», «Не спи, моя рідна земля», туди увійшли фолькові «Косачіна», ліричні «Зозуля», «Гілка», «Ти в серці моїм», «Тінга лінга», «Ріо ріта» (під впливом подорожей Португалією у музиці групи з’явилися португальські мотиви), ритмічні «Дорога», «Місто», «Любов», яка, до речі, спеціально була написана для короткометражного фільму «Христина i Денис танцюють танець діжкарів» із серії «Любов — це...», де Фома зіграв одну із головних ролей.

На презентацію прийшли Фагот iз «ТНМК», співачка Катя Chilly, кобзар Тарас Компаниченко, Вадим Красноокий з «Mad Heads XL» та інші.

Слухаючи нові пісні, відчувається, що музиканти, очевидно, стали бiльш зрілими.

«Мандри» поступово перетворилися на потужну творчу майстерню, — вважає музичний оглядач Юрко Зелений. — Загалом, усі пісні — на високому професійному рівні, як засвiдчує практика, подобаються не тільки молодим, а й людям середнього й більш поважного віку, до того ж — з великими статками. І свідченням цього є факт, що гурт часто виступає на корпоративних вечірках. А секрет їхнього успіху полягає в тому, що вони першими в Україні вітчизняну пісенну традицію поклали на космополітичні ритми ска і реггі. Як показав час, це виявилося успішним. Тепер на їхніх послідовників казатимуть: «Грають у стилі а-ля «Мандри».

Найближчим часом музиканти планують зняти п’ять кліпів. Відомо, що перші два будуть на пісні «Не спи, моя рідна земля» і «Любов».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати