Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Євро-2012 дістався до Андріївського узвозу

Київський Монмартр закрили до кінця травня наступного року
29 вересня, 00:00
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Зазвичай на Андріївському узвозі ніде курці ступити. Проте вже тиждень —абсолютно інша картина: лише де-не-де на тротуарах видніються ятки з сувенірами та виробами народних майстрів, а художників узагалі ніби кадилом викурили. Та й потенційні покупці не видніються на горизонті. Причина цього — початок реконструкції Андріївського до футбольного чемпіонату Євро-2012.

На виїзній нараді, яку голова КМДА Попов провів тут же, йшлося, що на ремонт витратять 150 мільйонів гривень і що внаслідок його не буде пошкоджено автентичного вигляду Андріївського узвозу.

«Зберегти автентичність Андріївського узвозу для нас дуже важливо, адже це невід’ємна часточка душі Києва. Тримаючи курс на благоустрій історичного центру міста, ми не залишаємо без уваги Поділ та, зокрема, Андріївський узвіз. Тому сьогодні ми розглядаємо проекти реконструкції Андріївського узвозу, радимося з митцями і власниками галерей, для яких узвіз є рідною домівкою», — сказав Олександр Попов.

Нині ж майже всю праву частину узвозу відгородили дерев’яним парканом, аби покласти нову бруківку. Атмосфера таки гнітюча — за десятком молодиків з кийками та перфораторами гостро спостерігають постійні «мешканці» київського Монмартру. Та що вдієш? «Ну що, бачив який паркан поставили?» — стиха озивається до колеги продавець строкатих дрібничок. Той у відповідь тільки роздратовано кивнув підборіддям.

Власне, про масштаби будівельних робіт: заплановано відновити бруківку, тротуари викласти фігурною плиткою, надати пристойного вигляду фасадам будинків та привести до ладу комунікаційні мережі. Щоправда, час не чекатиме — до Дня міста 2012-го все має бути завершено.

Що ж до тих, для кого «узвіз є рідною домівкою», ситуація неоднозначна. З одного боку, художникам на Пейзажній алеї подобається більше. «Затишніше... Хоч і пил від ремонту схилу (на якому стоїть Андріївська церква) летить, а все ж тут краще. Люди прогулюються і можуть уважно розглядати картини, не шпортаючись через гостре каміння. Згодом тут стане ще краще: зроблять павільйони й установлять ліхтарі, аби було по-європейськи. Усе ж іноземці гулятимуть...» — каже художник пан Микола. Йому заперечує продавчиня сувенірів: « Що хорошого? Доведеться тулитись біля загороджувального паркану. Його переставлять — перейдемо й ми. А взимку й зовсім незручно. Якого дня вийдемо на роботу, а коли й удома залишимось».

Безперечно, будівельна допомога Андріївському узвозу конче необхідна. Та радше реставрація, аніж реконструкція. Оскільки за проектом «Старе місто», розробку якого планують завершити до 1 грудня цього року, на Андріївському узвозі мають з’явитися шість новобудов, серед яких готельний комплекс та офісний центр. Опісля такої собі «пластичної операції» обличчя духовного центру міста може до невпізнаваності змінитися. Ймовірно, не на краще.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати