Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Iз тваринами – в Страсбург

Зоозахисники та екологи звернулися до Ради Європи з приводу порушень в Україні екологічних прав
16 червня, 11:14

До 1 липня цього року в Україні заборонено перевіряти підприємства на предмет дотримання стандартів виробництва, екологічної безпеки продукції тощо. Закон України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України», який чинний в Україні із 1 січня 2015 року, ввів цю заборону для всіх контролюючих органів, крім Державної фіскальної служби та Державної фінансової інспекції. Санстанція теж не має права здійснювати перевірку.

Про це багато говорили громадські організації, які захищають права споживачів, а зараз приєдналися ще й екологи та зоозахисники — аби не допустити продовження цього мораторію після 1 липня. З таким проханням до уряду звернулися екологи Київського еколого-культурного центру та представники Асоціації зоозахисних організацій України. Також екологи та зоозахисники зробили звернення до Ради Європи: написали скаргу, що в Україні систематично порушуються екологічні права людини та прав тварин. «Ми вдалися до цього кроку тому, що до сьогодні всі наші спроби припинити беззаконня в зоозахисній й екологічній сфері впираються в заборону на проведення перевірок. Порушення не можна припинити, якщо не проводяться перевірки», — сказала президент Асоціації зоозахисних організацій України Ася СЕРПІНСЬКА.

За словами екологів та зоозахисників, без уваги з боку правоохоронних органів залишаються їхні заяви стосовно фактів жорстокого поводження з тваринами та отруєння безпритульних тварин.

Володимир БОРЕЙКО, директор Київського еколого-культурного центру:

— Через заборону на проведення перевірок Державною екологічною інспекцією, Державною санітарно-епідеміологічною службою, Державною службою надзвичайних ситуацій й іншими контролюючими органами, в Україні різко зросла зростає кількість порушень у сфері екології. Один із прикладів таких кричущих порушень — пожежа під Чорнобилем, яка сталася в кінці квітня, а також отруєння людей водопровідною водою в районі Бортницького мікрорайону в січні цього року. Нагадаю, що тоді у водогін мікрорайону Бортничі потрапили каналізаційні стоки, через що кількість небезпечних мікробів у воді були вищі за норму в 7—9 разів. Я не перебільшу, коли скажу, що скасування перевірок — це справжній злочин проти людини та екології. На жаль, усі звернення, спрямовані раніше до Кабінету Міністрів, так і залишилися без відповіді.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати