Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Коли віриш і мрієш – усе вийде»

У Києві відбулася презентація Фонду родини Богдана Гаврилишина
03 листопада, 12:31

«Усе, що зробив у житті, я починав із мрії. Я переконаний, надзвичайне — можливе, якщо ви лише відчуєте цей стан», — стверджував Богдан Гаврилишин. Більш того, відомий економіст, член Римського клубу, професор, благодійник, громадський діяч, друг газети «День» не просто мріяв, а робив це глобально. Таким, наприклад, стало його завдання трансформувати Україну в ефективну державу на зразок Норвегії чи Німеччини.

Богдан Дмитрович чітко сформулював шляхи досягнення цієї мети. З особистих якостей для здійснення задуманого слід бути патріотичним, компетентним, порядним. На жаль, критичної маси таких людей Україні й досі бракує. Тож меценат вирішив допомогти майбутнім трансформаторам нашої країни й почав інвестувати в українську молодь.

2012 року в межах свого фонду Богдан Гаврилишин започаткував програму «Молодь змінить Україну», а згодом ще одну — «Український молодіжний делегат до ООН». У відеолекції в останній рік життя Богдан Дмитрович зазначив: «Програма буде продовжуватися». Його слова виявилися пророчими.

БОГДАН ГАВРИЛИШИН НАДАВАВ ВЕЛИКЕ ЗНАЧЕННЯ РОЗВИТКУ МОЛОДІ, ЗОКРЕМА ВІН ВИСОКО ЦІНУВАВ І ЛІТНЮ ШКОЛУ ЖУРНАЛІСТИКИ «ДНЯ», ГОСТЕМ ЯКОЇ БУВ (НА ФОТО — 2014 РІК) / ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

«ЯК І БАТЬКО, Я МАЮ ВЕЛИКІ МРІЇ»

Дружина та діти видатного українця вирішили продовжити його справу, заснувавши Фонд родини Богдана Гаврилишина. Презентація Фонду відбулася у Колонній залі КМДА. Христина Батрух-Гаврилишин, президент фонду, пояснила його створення так: «Як і батько, я маю великі мрії. Не для себе, для нашої України». На її думку, візія майбутнього України, яку запропонував Богдан Гаврилишин, — спільна для багатьох людей, які й мають підтримати започатковані ним ініціативи. 

До слова, Фонд допомагатиме не тільки програмам, які створив Богдан Гаврилишин, а й низці нових проектів. Загалом, було виокремлено шість основних напрямів підтримки.

Найперше, програма «Молодь змінить Україну». Олена Бекреньова, директор Фонду, наголосила, що молодь і далі долучатиметься до європейського досвіду. Проте відтепер ця програма проходитиме також в межах України, в регіонах.

Д-Р ШПЕТІ

Так само й далі підтримуватиметься програма «Український молодіжний делегат до ООН», яка вже приносить важливі здобутки. Наприклад, учасниці цьогорічної програми на презентації розповіли про свої враження від поїздки в Нью-Йорк у складі української делегації до ООН. Одна з дівчат поділилася, що вона зрозуміла для себе, відвідавши ООН: «За всіма інституціями, рухами, змінами стоять люди. Тому дуже важливо лишатися людиною, щоб звертатися до їхніх сердець».

Ще одним напрямом стали проекти регіонального розвитку. Їхньою метою є активніша залученість молоді до змін у країні. Окремим проектом є «Історії для натхнення», де Фонд планує поширювати відомості про історію успіху Богдана Гаврилишина й інших відомих українців. Шостим проектом стала «Україна у світі». Ця ініціатива створена задля покращання іміджу України і всередині держави, і за кордоном.

ХРИСТИНА БАТРУХ-ГАВРИЛИШИНА

«ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ, ПРОФЕСІЙНІСТЬ, СПІВПРАЦЯ»

Як бачимо, Фонд й далі планує прямувати до місії, яку встановив Богдан Дмитрович, — трансформувати Україну завдяки створенню критичної маси патріотичних, освічених людей. Основними принципами мають стати відповідальність, професійність, співпраця.

Щодо «відповідальності», то це поняття — особливе для Фонду. Адже Богдан Гаврилишин написав Декларацію відповідальності людини, у якій висловив ключові засади справжньої Людини, якою і був сам. Ще одним підтвердженням цього стали слова д-ра Шпеті, заступника посла Швейцарії в Україні: «Коли він говорив, ми, дипломати, мовчали. Не тільки через його мудрість, а тому що він говорив правду».

ОЛЕНА БЕКРЕНЬОВА

У здійсненні місії Фонду будуть допомагати партнери: Міністерство молоді та спорту, Міністерство закордонних справ, МІМ-Київ, КМДА, Світова академія мистецтва і науки та ін. Одним з головних партнерів є ГО «Молодь змінить Україну» — об’єднання випускників програм, ком’юніті молодих трансформаторів держави.

Результати вже помітні. За словами Миколи Мовчана, заступника міністра молоді та спорту, іноземні експерти високо відзначають українську молодь на бізнес-форумах.

Тож діючи локально, можна досягнути глобальних цілей. Проте є ще одна запорука успіху проекту. На завершення презентації Фонду, Ірина Тихомирова, президент МІМ-Київ, наголосила на важливій ролі дружини Леоніди у започаткуванні цього проекту, згадавши слова Богдана Дмитровича: «Коли в тебе вірять, можна робити все, що завгодно». А Леоніда Гаврилишин вірила у свого чоловіка весь цей час.

ДІВЧАТА, ЯКІ БУЛИ В ПРЕДСТАВНИЦТВІ ООН

Ірина Тихомирова впевнена, що нині у Фонд родини Богдана Гаврилишина теж вірять. Тому вона підсумовує: «А коли віриш і мрієш — все вийде». Коли поглянути на партнерів, друзів Богдана Дмитровича, які зібралися у Колонній залі КМДА, справді з’являється надія, що мрії великого українця будуть втілені у життя.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати