Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Коробка турботи»

У Києві з’явилась ініціатива щодо допомоги покинутих у пологових будинках малюків
20 березня, 10:18

На початку березня в соцмережах запрацювала ініціатива «Коробка турботи». Її суть полягає в тому, щоб зібрати необхідні на перший час речі для новонароджених, від яких відмовилися батьки. Серед речей першої необхідності — підгузки, суміші для харчування, одяг, вологі серветки тощо. Проект запустили шість подруг, яких об’єднує участь у скаутській організації «Пласт». Ідея належить Анні КИРИЧЕНКО, студентці четвертого курсу Києво-Могилянської академії. Саме вона є координаторкою проекту.

«Зі своїми подругами з «Пласту» ми вирішили, що хочемо робити якусь добру та корисну справу. І в пошуках варіантів у нас народилася ідея з «коробкою турботи» для покинутих немовлят, — розповідає «Дню» Анна. — Спочатку в нас була ідея допомагати якомусь сиротинцю, але всі вони вже мають опікунів, волонтерів, людей, які їх підтримують. Моя мама працює в пологовому будинку, тож я вирішила запитати, куди їхній пологовий віддає новонароджених, від яких відмовилися батьки. І мама дізналася, але ще в пологовому сказали, що їм також потрібна деяка допомога і що ними ніхто не опікується. Ми подумали, що можемо допомагати саме їм».

За два тижні існування проекту дівчата вже зібрали кілька коробок із необхідними речами. Частину передали до Київського міського пологового будинку №3 та Київської міської клінічної лікарні №1, де станом на зараз у відділенні для новонароджених перебувають четверо покинутих малюків.

«Перші два дні існування ініціативи був великий сплеск інтересу. Дуже багато людей відгукнулися, писали, слали речі. Ще нам дуже допомогла спільнота «Київ дружній до батьків і малюків», вони передали три пакети з дитячим одягом, — ділиться Анна. — Ми хочемо розвивати проект, у 3-му пологовому нам розповіли, що часто однією з причин, чому жінки кидають дітей, є фінансова неспроможність мами забезпечити дитину. І якщо причина саме в цьому, то пологовий пробує переконати маму забрати дитину, шукають речі та допомогу. Тож ми вирішили, що також будемо збирати коробку для таких мам, де буде трохи більше речей, необхідних у перші три місяці життя дитини».

За ці два тижні, каже Анна, дівчата побачили, наскільки ефективно можуть працювати і що можна покращити. Вони самі телефонують у пологові, розповідають про «коробку турботи», запитують про потреби і залишають свої контакти.

«Ми плануємо обдзвонювати й інші пологові будинки і пропонувати наші «коробки турботи». Хочемо допомагати пологовим та жінкам, які потребують підтримки на перший час. Також наші львівські подруги з «Пласту» зацікавилися ідеєю, і якщо все піде добре, то спробують втілити її у Львові. Доки ти молодий і маєш час та бажання, хочеться робити щось корисне», — підсумовує Анна.

Охочі долучитися до проекту можуть знайти всю необхідну інформацію на Фейсбук-сторінці «Коробки турботи».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати