Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / СУСПІЛЬСТВО

31 січня, 00:00

Школам Криму не вистачає психологів

За даними прес-служби кримської прокуратури, загальноосвітні навчальні заклади забезпечено психологами в цілому лише на 57,1%, а у сільській місцевості на 48,1% від потреби, повідомляє УНІАН.

Як відзначили в прокуратурі, більшість педагогічних працівників не приділяють увагу питанням підвищення відповідальності батьків або осіб, які їх замінюють, за стан виховання дітей у сім’ях.

«У багатьох закладах освіти педагоги не мають інформації про неблагополучні сім’ї, де виховуються учні, а відтак — не проводять з ними відповідної виховної та профілактичної роботи, не вживають заходів до вилучення дітей з небезпечного оточення, захисту їх життя та здоров’я», — йдеться у повідомленні.

Прокурорами виявлено факти, коли адміністрації шкіл навіть не мали інформації про вчинення учнями злочинів, доставлення їх у реанімаційні відділення лікарень у зв’язку з алкогольним отруєнням.

З’явилися книги-репетитори з хімії

Впевненіше ступити на terra inkognitа незалежного тестування з хімії допоможе тисячам українських абітурієнтів посібник-«трилогія» львівського вченого Дмитра Луцевича, повідомляє Укрінформ. Викладач Національного медичного університету імені Данила Галицького розробив і видав довідник, розрахункові задачі та типові тести з предмета, викладанню якого присвятив близько 40 років своєї праці.

«Я намагався стисло в наочній формі, за допомогою коротких текстів, схем і таблиць, у відповідності до нової хімічної номенклатури викласти матеріал в обсязі програми для вступників, — розповідає автор книги. — Проте окремі теми подано значно ширше, для їх глибшого розуміння та використання в класах медико-біологічного профілю, гімназіях, ліцеях». Перевірити ж свій рівень знань, вміння і навички складати хімічні рівняння, розв’язувати розрахункові задачі та виконувати інші завдання дозволять 800 тестів, вміщених у книзі «Типові тести з хімії» цього ж автора. Вже на пробному атестуванні, яке відбудеться навесні й стане генеральною репетицією до нової форми екзаменування, тисячі старшокласників та випускників минулих років зможуть скористатись знаннями, почерпнутими з підручників львів’янина.

Європейські зубри житимуть у Карпатах

У лісах Львівщини невдовзі побільшає зубрів, яких привезуть з Голландії, Польщі, Словаччини, повідомляє «Кореспондент». На території області ці велетні живуть лише у Сколівських бескидах та у господарстві «Стир». За словами генерального директора «Львівлісу» Анатолія Дейнеки, потенціал цих господарств дозволяє утримувати стадо до 40 зубрів. Натомість у Сколівських бескидах проживає лише 12 зубрів гірської популяції. А у «Стиру» — вісім. Наразі львівські лісники в рамках спільного екологічного проекту з інститутом екології Карпат та Євросоюзом планують завезти ще 8 велетнів. «Це буде своєрідна збірна — зубри з Голландії, Польщі, Словаччини та інших країн», — пояснив Анатолій Дейнека. Ще дев’ять зубрів з Вінницьких лісів поповнять популяцію державного мисливського господарства «Стир», що поблизу Лопатина. Торік сюди вже привезли трьох зубрів із Вінниччини. Вони настільки добре акліматизувались, що навіть дали поповнення.

Два проценти всіх смертей — через шум

До такого висновку прийшли експерти ВООЗ, повідомляє УНІАН. Підвищений рівень шуму створює у людей стан тривоги, а звідси — інфаркти і інсульти. Органи чуття людини сприймають звуки навколо, навіть коли людина спить. Потім баланс гормонів в організмі порушується, що у свою чергу примушує багато органів працювати з напругою. А коли людина достатньо довго живе в місці з підвищеним рівнем шуму, то це може викликати не тільки психологічні, але й фізіологічні зміни, які є прямою загрозою людському життю.

Нині підвищеному рівню шуму під час сну піддаються 2% жителів Європи. Нормальне людське вухо чує звуки від 25 дБ (децибел), а звичайний побутовий шум в середньому близько 70 дБ ніякої небезпеки для людини не представляє. Без проблем для здоров’я людина може витримати звук 120 дБ.

У країнах ЄС діє закон, що регламентує рівень шуму в межах 85 децибел, протягом 8 годин щодня, але не більше. При цьому в громадських установах, медичних установах, школах, дитячих садах, офісах максимальний шумовий рівень не повинен перевищувати 30—35 дБ, рівень шуму в житлових приміщеннях вдень — 40 дБ, а вночі — 30 дБ.

Проте, в багатьох житлових приміщеннях в Європі рівень шуму складає 50—60 децибел — це приблизно дорівнює звуку працюючої посудомийної машини.

Дніпропетровськ на Євро-2012 очікує 90 тисяч гостей. Вже написали програму

На три матчі чемпіонату з футболу Євро-2012 у Дніпропетровську очікують 90 тисяч уболівальників. Для них додатково в місті планується побудувати 14 тисяч готельних місць різного рівня. Про це на сесії обласної ради повідомив заступник губернатора Євген Бородін, який виступив із доповіддю про «Програму підготовки та проведення фінальної частини чемпіонату Європи-2012», передає ostro.org.ua.

В ухваленій на сесії програмі визначено 25 напрямів, які фінансуватимуться за рахунок бюджету. Завдяки чемпіонату в Дніпропетровську з’явиться ще одна лікарня екстреної швидкої допомоги поруч з Медичною академією, люди з обмеженими можливостями зможуть вільно потрапляти до магазинів і місць громадського призначення, також заплановано капітальний ремонт громадського транспорту.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати