Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / СУСПІЛЬСТВО

16 лютого, 00:00

Вийшло друком перше дослідження історії польських сіл Житомирщини

Книжка «Польські поселення на Житомирщині», яку презентували днями в Житомирі, стала першою спробою узагальнити та систематизувати матеріали щодо населених пунктів сучасної Житомирської області, у яких, згідно з переписом 1989 року, більшість мешканців визнавали себе поляками. Видання описує історію польських поселень в 11-ти з 23-х районів області. Шестеро учасників дослідницької групи за допомогою Польського наукового товариства зібрали значний матеріал у населених пунктах Житомирщини, опрацювали джерела в архівах України й Польщі, стажувалися у наукових установах Варшави, Кракова і Вроцлава. Робота тривала понад 10 років. Поштовхом до нових досліджень, за словами керівника дослідницької групи — докторанта Інституту політології та права Національного педагогічного університету імені М. Драгоманова Сергія Рудницького, став брак історичних даних, виявлений під час дослідження польських діалектів Житомирщини. Книжка «Польські поселення на Житомирщині» складається з трьох частин, перша з яких відображає зародження польських поселень, друга — етап розвитку із 1917 року до сьогодення, третя частина — це історія самих поселень. На початку кожного підрозділу вміщено карту, на якій позначено згадувані населені пункти. Для зручності наприкінці книжки вміщено покажчики населених пунктів українською та польською мовами. Під час презентації видання один із його авторів Олександр Кондратюк заявив: «Книжку в такому вигляді, як вона є, треба подарувати авторам електронної енциклопедії Wikipedia, тому що стислий, змістовний, документально підтверджений матеріал буде для них гарним джерелом». Нині ж, зауважує дослідник, статті енциклопедії про описані населені пункти мають фантастичні неточності. Автори-дослідники обіцяють продовжити роботу, залучити інших науковців і, можливо, перевидати книгу. Адже на увагу заслуговують ще деякі села та міста Житомирщини, повідомляє Юлія ГУЗ, Житомир, фото автора.

У Чернігові представили «ROMANTIK. Chernihiv Fest»

Виконавчий комітет Чернігівської міськради й активна громадськість сподіваються, що фестиваль із такою назвою стане початком відкриття яскравого туристичного сезону в Чернігові й приверне увагу до міста напередодні чемпіонату Євро-2012. За словами організаторів, початок фестивалю припаде на 25 — 27 травня, а заходи триватимуть до кінця поточного року. «Ідея проведення фестивалю в Чернігові виникла після того, як наша делегація побувала в Кам’янці-Подільському, — говорить заступник міського голови Чернігова Анна Романова. — У Чернігові кохали такі історичні постаті, як Мазепа, Глібов, Коцюбинський, Тичина. Тому, проаналізувавши позитивні риси нашого міста, ми зупинилися на фестивалі кохання й романтики». «Ми маємо намір поставити три нові рекорди України: розгортання найбільшого в Україні серця з найбільшою кількістю зізнань, виконання наймасовішого вальсу в єдиному хореографічному стилі та найбільший парад весільного вбрання й наречених», — говорить начальник управління стратегічного розвитку міста й туризму міської ради Борис Атрощенко. За попередніми оцінками, на фестивалі побуває від 200 до 300 тисяч осіб. «За найскромнішими підрахунками, від однієї тисячі туристів місто заробить мільйон гривень, — наголосила Анна Романова. — Гадаю, варто витратити з міського бюджету сто тисяч для того, щоб дістати мільйон». Загалом на проведення фестивалю організатори планують витратити 625 тисяч гривень — 125 тисяч із бюджету міста і ще 500 тисяч гривень з інших джерел, повідомляє Віталій НАЗАРЕНКО, Чернігів.

Водії Житомира звітували дітям про дотримання Правил

Днями 7 — 12-річні учасники Школи юних журналістів долучилися до соціальної акції автомобільного порталу «Стоп-Транзит». Акція, за словами організаторів, мала на меті змінити нинішню ситуацію на дорогах, закликати водіїв бути уважними, берегти й цінувати власне життя та життя інших. Саме його символізували діти, які підходили до власників автомобілів лише з одним запитанням: «Чи дотримуєтеся ви Правил дорожнього руху?» Водій, що відповідав ствердно, мав засвідчити це, сфотографувавшись поряд із плакатом із відповідним написом. Проте із понад півсотні опитаних більшість зізнавалися, що повсякчас нехтують Правилами. Їх юні журналісти просили бути соціально відповідальними, а отримавши обіцянку, також фотографували. Акцію «Я не порушую!» підтримав майстер спорту, восьмиразовий чемпіон України з мотокросу, житомирянин Олег Ліпінський. «У Європі свідомі водії виховують порушників. Вони підіймають руку чи сигналять, якщо бачать, що ви порушуєте Правила. А тести на права складають по кілька разів: не склав — платиш 80 євро й маєш ще одну спробу, — поділився враженнями Олег. — От нещодавно в мережі Інтернет заблокували сайти певних держструктур. Аналогічно суспільство може перевиховати порушників, разом виступивши проти них», повідомляє Юлія ГУЗ, Житомир.

У Черкасах буде алея сніговиків

Як повідомляв «День», колектив Черкаського міського Палацу молоді вирішив провести конкурс на найкрасивішу снігову бабу міста. Як повідомили «Дню» в Черкаському міськвиконкомі, за вдалих погодних умов змагання відбудуться 22 лютого. Змагатимуться представники шкіл і студентські колективи Черкас. Снігові веселощі триватимуть упродовж кількох годин. У програмі свята — веселі забави й призи для переможців. Дирекція Палацу молоді запрошує всіх охочих взяти участь і просить попередньо зареєструвати власну команду, учасниками якої можуть бути щонайбільше п’ятеро осіб. Тож молодь уже зараз мізкує над оригінальним дизайном снігової баби. Усі снігові скульптури встановлять біля Палацу молоді, вишикувавши їх у своєрідну алею, повідомляє Вікторія КОБИЛЯЦЬКА, Черкаси.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати