Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / СУСПІЛЬСТВО

28 вересня, 00:00

У Полтаві відсвяткували день міста

1107-річчя міста та 63 річницю визволення від німецько-фашистських загарбників полтавці відзначили гучно. Днями протягом більш ніж півгодини десятки тисяч жителів Полтави на центральному стадіоні та поза ним спостерігали за грандіозним фейєрверком у нічному небі. Жодної копійки на нього не було витрачено з державного бюджету, все здійснювалося за рахунок спонсорських коштів, повідомив секретар міськради, в. о. міського голови Андрій Матковський. Передувало цьому свято на стадіоні за участі виконавців Полтави, інших міст та з-за кордону. Виступали відомі артисти — Ольга Юнакова («Танок на майдані Конго»), Ігор Завадський (шоу-труппа «Маски-шоу»), група «Ренесанс». Для тих, хто на стадіон не потрапив, за допомогою двох триметрових плазмових екранів велася трансляція на майдан Незалежності перед ним. Усі полтавці-ветерани війни отримали до Дня міста виплати по 200 гривень. Цікаво, що за порядком під час святкування слідкували 600 міліціонерів, а затримані були за різні правопорушення приблизно 120 осіб, повідомляє Євген БРИЖ , Полтава.

На виставці — доробок трудової колонії ім. Ф. Е. Дзержинського

У Хмельницькому народному домі «Просвіта» відкрилася виставка старих і старовинних фотоапаратів. На ній представлені фотоапарати, об’єктиви, штативи, виготовлені у XIX — XX ст. майстрами Німеччини, Великої Британії, Франції, України, Росії. Костянтин Жданов, який зібрав ці раритети, повідомив для «Дня», що його мета шляхетна: «Зберегти історію фотосправи і запобігти вивезенню унікальних речей за межі Батьківщини». Відвідувачі цього унікального вернісажу, передусім звертають увагу на «ФЕД», точну копію німецької «Лійки», зроблену у 1932 році вихованцями трудової колонії ім. Ф. Е. Дзержинського (м. Харків). Тут-таки й перші моделі «Київ-2» і «Київ-ЗА», зроблені на устаткуванні, вивезеному з Німеччини і встановленому у 1947 році на заводі «Арсенал» (м. Київ). Поруч — фотоапарати, що використовувалися на космічних кораблях. Відвідувачі виставки одержують інформацію: у царській Росії уперше почали виготовляти фотографічні камери у 30-х роках XIX ст. Ще — про те, що у 1958 році на Всесвітній виставці у Брюсселі серія фотоапаратів і об’єктивів Красногорського заводу ім. Малишева одержала Велику золоту медаль. Фотографи, які, звісно ж, серед перших прибули на виставку, говорять, що і далі працювали б з отакою технікою, та, на жаль, немає матеріалів. Доводиться брати у руки цифрову. Харківський завод «ФЕД» зупинив виробництво фотокамер у 1991 році, а київський «Арсенал» — у 2002-у. «Батьки» Хмельницького, які вдостоїли своєю увагою виставку, надихнулися ідеєю — відкрити музей старовинних речей. Ясна річ, для колекції Костянтина Жданова у цьому закладі «знайдеться» місце, повідомляє Михайло ВАСИЛЕВСЬКИЙ , «День».

У Зборові знайшли гігантську авіабомбу

Гігантську, аж 107-кілограмову авіабомбу часів Другої світової війни з начинкою 46 кілограмів тротилу знайшли днями у центрі районного історичного містечка Зборів. Якби бомба вибухнула, то в радіусі 1,5 кілометра нічого б не залишилося, «не для преси» зізнавалися сапери, які розмінували не вельми приємну історичну пам’ятку. Глянувши на бомбу, місцеві журналісти перешіптувалися, що в разі вибуху з міста Зборова Тернопільської області не залишиться і половини. На щастя, все обійшлося без руйнацій і жертв. За словами військових, напевно, ще кілька десятиліть потрібно, щоб під час земляних робіт викопати всі «запаси» другої світової, повідомляє Андрій СТРІЛЕЦЬ , Тернопіль.

Субвенція, що вигідна боржникам

Готовність житлового фонду Житомирської області до зими складає 84%, зазначив днями на засіданні колегії облдержадміністрації перший заступник губернатора Володимир Загривий. Однак, із його слів, є міста і райони, зокрема, Бердичівський , Черняхівський, де цей показник знаходиться в межах 40—45%. Особливо складне становище із забезпеченням опалення сільських закладів культури, що є завданням місцевих підприємств житлово-комунального господарства, робота яких, із слів В.Загривого, практично провалена. На область з держбюджету виділена субвенція в сумі 89 млн. грн., що дало змогу частково розрахуватися із боргами за комунальні послуги. Але, зауважила голова облради І.Синявська, ці гроші були розподілені головним чином серед електро- і газопостачальних підприємств, чим був покращений їхній фінансовий стан, а також боржників. Ті ж, хто всіма силами намагався розрахуватися за енергоносії, опинилися на задньому плані, що вона вважає несправедливим. Голова облдержадміністрації Юрій Андрійчук виступив на захист подібного підходу при розподілі субвенції, що власне не викликало здивування, оскільки відомо, що він відносно недавно очолював «Житомиробленерго». В той же час губернатор висловив згоду з тим, що повинні враховуватися інтереси міст, зокрема таких, як Коростень, які більш- менш сумлінно підходять до розрахунків. Проте, яким чином це робити, він не конкретизував, повідомляє Валерій КОСТЮКЕВИЧ , «День».

Святий Миколай напоумляє митників

Дніпропетровська митниця обзавелася своїм небесним заступником — ним став шанований християнами всіх конфесій святий Миколай Чудотворець. Ікону з його зображенням працівникам митниці подарував митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іріней. Подумавши над тим, де встановити образ святого, митники вирішили обладнати кіот на найбільш примітному місці, біля чергової частини. Там і поставили ікону, перед якою запалили незагасну лампаду. Під час освячення ікони владика Іріней звернувся до митників з напутнім словом. Він пояснив їм, що святий Миколай є заступником усіх мандрівників, а крім того, людей, чия професія пов’язана з ризиком, і тих, хто стоїть на сторожі інтересів своїх співгромадян. За словами митрополита, святий Миколай допомагає також усім людям. Під час звернення до нього не обов’язково читати якусь певну молитву, досить попросити в нього поради, як вчинити людині, яка потрапила в скрутне становище. І якщо людина звертається до цього святого щиро, зазначив владика Іріней, то буквально одразу вона побачить вихід із ситуації, що склалася. Тепер, повідомила керівник прес-служби Дніпропетровської митниці Надія Коротченко, ікона святого Миколая Чудотворця користується особливою пошаною не лише серед працівників цього відомства, яке стоїть на сторожі інтересів держави, але й серед підприємців, які перевозять товари через кордон. Помічено, що багато хто з них, входячи на митницю й покидаючи її межі, ревно хрестяться й навіть прикладаються до образу. Судячи з усього, світлішими сталі помисли самих митників, серед яких ніхто останнім часом не попадався на хабарі. Більше того, митниця почала надавати благодійну допомогу. «Працівники нашої служби, — розповіла Н. Коротченко, — за власною ініціативою пожертвували свої кошти на будівництво в Дніпропетровську єпархіального центру, а також, незважаючи на чини, взяли участь у суботнику з прибирання будівельного сміття перед відкриттям цього центру», повідомляє Вадим РИЖКОВ , «День».

Під Кременчуком відбувся суд без слідства

За те, що житель села Рокитного, що під Кременчуком Полтавської області, постійно тероризував односельців регулярними крадіжками, селяни вирішили його покарати. Очевидно, їм це вдалося, бо днями в Дніпрі біля села виявили труп жертви. Сліди злочину приховати не вдалося, бо до тіла алюмінієвим дротом було прив’язано шмат сірого будівельного каменю та два сталевих «блини» від штанг. Цього виявилося замало, і тіло сплило на поверхню. Слідство вже встановило осіб, причетних до злочину, але їхні імена наразі не повідомляються. Точно відомо, що незадовго до смерті злочинець встряг у халепу із кількома сусідами, які вирішили йому помститися за постійні крадіжки, навіть у старих та інвалідів. Усі гроші йшли на алкогольні напої. Що стало причиною смерті — побої, нанесені селянами, утоплення, спричинене ними ж пізніше, чи алкогольне отруєння — з’ясовує слідство, повідомляє Євген БРИЖ , Полтава.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати