Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / СУСПІЛЬСТВО

23 грудня, 00:00

У Донецьку зросла народжуваність

«Стабільність в економіці Донецька завжди відбивається на демографічній ситуації міста», — зазначив донецький міський голова Олександр Лук’янченко, коментуючи народжуваність, яка значно збільшилася в шахтарській столиці. Так, лише за перший тиждень грудня в Донецьку народилося 148 малюків (77 хлопчиків і 71 дівчинка).

Особливо урожайним став і листопад: в порівнянні з листопадом минулого року в Донецьку в листопаді 2004 року народилося на 70 малюків більше, повідомляє Ганна ХРИПУНКОВА, Донецьк.

Харківські школярі думають, як допомогти слонам

Проблеми виживання слонів на планеті Земля обговорювали в Харкові на першій творчій науковій конференції школярів під назвою «Слони — немає місця, щоб вижити?» Для участі в ній до зоопарку надійшло близько 500 робіт — малюнків та рефератів. Варіантів вирішення проблеми виявилося безліч. Найзабавніші з них: створити країну Слонопотамію, де буде слоновий парламент, президент, і не буде людей; у майбутньому переселити слонів на іншу планету, де на спеціальних плантаціях їх будуть підгодовувати. Одна з найоригінальніших ідей — кожен дорослий і дитина відішле sms-ку на підтримку слона, а гроші, які знімуть з телефонних рахунків, підуть на збереження популяції цих тварин.

Поки діти вирішують проблеми тварин, у харківському зоопарку цілком комфортно почувають себе молоді слоненята, про потомство яких уже зараз замислюються люди. Після того, як у місті успішно пройшла акція «Купимо Харкову слона», маленькі вухаті новосели, одного з яких було куплено на спонсорські гроші, а іншого подаровано, стали загальними улюбленцями і центром обговорень. До речі, цього року з ініціативи Будинку слонів Харківського зоопарку було розроблено програму під назвою «Українська служба слонів», яка має кілька напрямів. До них відноситься інформаційна підтримка зоопарків щодо утримання слонів, їхніх гастрономічних пристрастей і багато чого іншого, повідомляє Марина ГОЛІНА, Харків.

Курорт у центрі міста

Завтра Київській міській фізіотерапевтичній поліклініці виповнюється 95 років. Будинок по вулиці Ярославів Вал, 4, де вона зараз розташована на першому поверсі, є пам’ятником архітектури початку XX століття та охороняється державою. Саме в цій поліклініці ще в довоєнні роки вченими було науково обґрунтовано й застосовано азотні ванни, а в роки Великої Вітчизняної війни — застосовано рідкий парафін для лікування ран. Взагалі, цей заклад — своєрідний курорт в центрі міста. І незважаючи на те, що в нових районних поліклініках були організовані прекрасні фізіотерапевтичні відділення, в силу обставин не в усіх працюють відділи водолікування. Як зізнаються співробітники поліклініки, їхній заклад користується великою популярністю, оскільки лише тут можна отримати повний комплекс лікувальних та оздоровчих послуг, причому не гірше, ніж в санаторіях. Щоденно понад 250 киян отримують тут різноманітне лікування та курс реабілітації після перенесеної недуги та травм — захворювання опорно-рухового апарату, розладу нервової системи, урологічних хвороб, хвороб обміну речовин. У поліклініці застосовуються найновіші методи фізіотерапії та медичної реабілітації. Тут є відділення водолікування (хвойно-перлинні, скипидарні, вихрові ванни, циркулярний, висхідний душі, підводний душ- масаж, душ Шарко), кабінет рефлексотерапії тощо. Для людей, які тимчасово підпали під вплив радіаційного випромінювання, застосовуються методи лікування, що підвищують імунітет. Щоправда, фінансування, як скаржаться співробітники поліклініки, — лише з районного бюджету, і воно недостатнє для забезпечення надання медичної допомоги в повному обсязі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати