Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / СУСПІЛЬСТВО

28 грудня, 00:00

Українці вважають, що країна пережила важкий рік

Рік, що минає, більшість жителів країни оцінюють як в цілому важкий для України. Про це свідчать дані дослідження громадської думки населення України, проведеного компанією Research & Branding Group, повідомляє «Українська правда». Так, 72% жителів країни оцінюють його як в цілому важкий; кожен п’ятий (19%) — як у чомусь важкий, а в чомусь вдалий; 4% — як у цілому вдалий. 16% жителів України рік, що минає, оцінюють у цілому як вдалий для себе та своєї сім’ї. Рівна кількість українців оцінює 2011 рік або як у чомусь вдалий, а в чомусь — важкий (41%) або як в цілому важкий (41%). Більш оптимістичними в оцінці року, що минає, для себе та сім’ї є респонденти у віці до 30 років — 27% оцінюють його як вдалий. Тоді як зі збільшенням віку число позитивних оцінок зменшується (15% респондентів середнього віку і 9% респондентів у віці старше 55 років). Згідно з опитуванням, напередодні Нового 2012-го року третина українців (36%) відчувають радість і чекають змін на краще, а кожен десятий (9%) відчуває спокій і впевненість; 14% українців відчувають хвилювання. При цьому в 28% опитаних напередодні Нового року настрій не святковий: 12% відчувають розчарування, 9% — втому і спустошеність, 7% — смуток. Більш святковий настрій відзначається в молоді: кожен другий респондент у віці до 30 років (52%) відчуває напередодні Нового року радість і очікує змін на краще.

З’явився мультик для дітей про безпечну поведінку

У Києві презентували мультфільм про безпечну поведінку вдома та на вулиці «Фокс і Трот спішать на допомогу!». Ініціатори та організатори створення мультфільму та соціального проекту «Школа безпеки» повідомили: будуть використовувати мультики як наочний матеріал на яскравих заходах зі школярами у межах власного проекту. Наразі ведеться робота з отримання експертної оцінки мультфільму від фахівців Міністерства освіти та науки, молоді та спорту України. У цьому мультфільмі головна героїня — відважна та весела лисичка Фокс зі своїм помічником роботом Тротом допомагають двом дітлахам-бешкетникам уникнути неприємностей, які могли б з ними статися через пустощі. Лисичка Фокс є для дітей водночас і другом, і порадником і спілкується з ними мовою жарту. Кожна із трьох відзнятих серій мультсеріалу розповідає про найбільш поширені життєві ситуації, де на дітей може чекати небезпека. Серіал охоплює такі теми: поводження дитини з електроприладами, подорожі у лісі та біля водоймищ, поведінка в людних місцях (у супермаркеті) та ін.

— З 2002 року наша компанія реалізує власний соціальний проект «Школа безпеки», у межах якого підтримує тисячі старшокласників у всеукраїнських змаганнях юних інспекторів руху та юних рятувальників, а молодших школярів буде вчити мудра лисичка Фокс. Адже саме малюки найбільш ризикують, самостійно долаючи дорогу до школи чи перебуваючи вдома після школи без батьків, — переконаний виконавчий директор мережі «Фокстрот. Техніка для дому» Уве Кленк. До речі, три серії мультфільму будуть доступні для всіх на сайті мережі «Фокстрот», повідомляє Алевтина БЕЛЕЦЬКА.

Студенти-екологи Черкас навчать городян правильно викидати сміття

Студенти-екологи двох навчальних закладів долучаться до роздачі контейнерів для сміття для жителів приватного сектору та розкажуть їм, як правильно відсортовувати відходи. Про це повідомив мер Черкас Сергій Одарич. Комунальне підприємство «Черкаська служба чистоти» уже розпочало цю роботу, тільки за два дні комунальники поспілкувались із майже 150 власниками приватних будинків. Допомагати роздавати контейнери, а також пояснювати, як ними користуватися, будуть студенти-екологи Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького та Черкаського державного технологічного університету, яких до участі запросив мер. Тож студенти відвідуватимуть кожен двір, вручатимуть контейнер, роз’яснюватимуть домовласникам, як потрібно відсортовувати сміття і як воно надалі вивозитиметься, а також укладатимуть угоди з ними. За кожен укладений договір студент отримає 10 гривень. «Поки що зголосились взяти участь 25 студентів. Але зараз час складання іспитів, тому пізніше до проекту їх долучиться ще більше. Завдяки допомозі студентів плануємо вручити усі контейнери до 1 березня наступного року», — розповів Сергій Одарич. Як нагадують у Черкаському міськвиконкомі, цього року міська влада закупила 11 тисяч спеціальних контейнерів для приватного сектора міста задля впровадження нової системи вивезення сміття. Тож із весни наступного року відходи забиратимуться лише із контейнерів. Така система позитивно зарекомендувала себе у багатьох країнах Європи. Вікторія КОБИЛЯЦЬКА, Черкаси

Запорізькі священики запрошують зустріти Новий рік у храмі

У Запорізькій єпархії УПЦ прийняли рішення провести у новорічну ніч молебень подяки за минулий рік і закликають парафіян узяти в ньому участь замість традиційного застілля. В ніч з 31 грудня на 1 січня у стінах Свято-Покровського архієрейського собору Запоріжжя відбудеться Божественна літургія, яку проведе архієпископ Запорізький і Мелітопольський, передає «Інтерфакс». «Ідея освятити зустріч Нового року загальною молитвою в церкві зріла в запорізькій єпархії давно і реалізується вже нинішньої новорічної ночі. Архієпископ Запорізький і Мелітопольський Лука запросив православних запоріжців, готових відмовитися від традиційних новорічних застіль, прийти вночі 31 грудня до Свято-Покровського собору на Божественну літургію», — сказали в прес-службі Запорізької єпархії УПЦ.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати