Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / СУСПІЛЬСТВО

21 вересня, 00:00

У Харкові — дефіцит гривні

Точніше, металевої гривні. Національний банк здійснює операцію щодо вилучення з обігу банкнот номіналом в одну гривню. Натомість паперових грошей до регіональних відділень Нацбанку надходять монети. З початку року в Україні монетний двір випустив більше шести мільйонів одногривневих монет — майже в три рази більше, ніж торік. У харківському відділенні отримують стільки монет, скільки запитується, але при цьому монети практично не повертаються назад до банку. Серед можливих причин даної ситуації любов харків’ян накопичувати... Співробітники банку сподіваються, що з приходом свят, скарбнички почнуть масово розбивати, і монети все- таки повернуться до банку, повідомляє Марина ГОЛІНА, Харків.

Нових базарів у Рівному не буде

Базарний бум, який ще кілька років тому, здавалося, ніколи не закінчиться, поступово пішов на спад. Принаймні в Рівному нових базарів більше не відкриватимуть. Адже на сьогодні в обласному центрі успішно працюють 21 ринок та торгові майданчики, і вони повністю задовольняють попит покупців. Як розповів начальник міського управління торгівлі Рівного Ігор Остапенко, на деяких об’єктах торгівлі навіть зробили накриття, і тепер вони переведені в розряд торговельних комплексів. Приміром, ринок «Сагайдачний» уже скоро перестане називатися базаром, бо його реконструкція передбачає накриття проходів між модернізованими кіосками. Єдине, про що зараз турбується керівництво міста, — це стихійна торгівля, яку так і не вдається припинити, повідомляє Сергій СТЕПАНИШИН, Рівне.

Харківські журналісти завоювали 8 нагород із 12

На останньому міжнародному телефестивалі «Україна єдина», що пройшов у Одесі харківські журналісти завоювали 8 із 12 нагород. Як повідомив керівник телеканалу «Перша столиця» Костянтин Кеворкян, цього року на фестиваль приїхали представники більше 300 регіональних телекомпаній і телестудій із країн СНД, а також Німеччини, Швейцарії та інших країн далекого зарубіжжя. Той «погром», який влаштували харківські журналісти, приголомшив усіх, а особливо те, що тільки одна «Перша столиця», яка навіть не є окремим каналом, що транслюється на телебаченні, завоювала чотири номінації, що є унікальним випадком за практику щорічного проведення фестивалю. Сам Костянтин Кеворкян отримав спеціальний приз за неординарне рішення буденної теми. Репортаж про харківські катакомби, під час зйомок якого було розбито відеокамеру, викликав особливе схвалення суддів. А студія «Приват TV» отримала приз за фільм про Яну Клочкову, повідомляє Марина ГОЛІНА, Харків.

Інвалідам подарували квартиру. Без пандусів

У Луганську справила входини родина Тетяни Баранцової і Олексія Сороки. Тетяна і Олексій — інваліди на візках, відоме в місті й за його межами молоде подружжя. Увагу і повагу до себе вони заслужили своєю активною громадянською позицією, стійкістю і життєлюбством. Тетяна Баранцова — голова обласної молодіжної громадської організації інвалідів «АМИ-Восток», завідувачка відділення ранньої реабілітації дітей інвалідів територіального районного центру соціальної допомоги.

Кілька місяців тому сімейна пара повінчалася. Присутні на святі керівники міста повідомили, що мерія дарує молодятам квартиру. Але на вході до під’їзду будинку, в якому мала б оселитися родина, не було споруджено пандус, і молодята виявилися б ізольованими від навколишнього світу. За дорученням мера служби залучили позабюджетні кошти, на які зробили в помешканні ремонт і, звичайно, обладнали так потрібний пандус.

Як повідомила прес-служба міської ради, на новосіллі був присутній міський голова Євген Бурлаченко, який привітав подружжя з радісною подією в їх житті. «Одним із головних завдань, що стоять перед державою, міською владою, суспільством, має бути створення всім інвалідам, де б вони не мешкали, вчилися або працювали, необхідного психологічного і соціального комфорту, — вважає мер Луганська Євген Бурлаченко. — Те, що ми зробили для Тетяни і Олексія — це лише мала частка того, що ми маємо зробити. На жаль, на сьогодні не можна говорити про системність надання такої допомоги, але, я упевнений, ситуація зміниться», — повідомляє Олена ПРИВЕН, Луганськ.

Автобан відкриють у 2005 році

Мінтранс переніс завершення будівництва швидкісної автомагістралі Київ — Одеса на весну 2005 року, повідомляє korrespondent.net. «Нове дорожнє покриття має осісти і влягтися, а навесні 2005 можна починати укладання верхнього шару асфальту», — заявив міністр транспорту та зв’язку Георгій Кирпа на нараді в Одеській облдержадміністрації. Він нагадав керівникам районних та сільських адміністрацій Одеської області, на території яких ведеться будівництво магістралі, що автобан — державна дорога, яку будують на державні гроші, і розпорядився створити штаб для координації відшкодування збитків підприємствам та районам. За словами Георгія Кирпи, у будівництві задіяно 4,5 тис. одиниць техніки і понад 20 тис. чоловік із 10 країн. На відновлення зруйнованих доріг у ході будівництва автобану потрібно 23 млн. гривень. На відновлення пошкоджених житлових будівель — ще 1,3 млн. гривень, із яких половину вже виплачено.

Україна — лідер з інфарктів та інсультів

В Україні щороку смертність перевищує народжуваність із різницею в 400 тисяч людей. Про це на прес-конференції в місті Миколаєві повідомив глава комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства Микола Поліщук. Крім того, передають podrobnosti.com., він оприлюднив дані, згідно з якими в Україні щороку реєструється до 900 тисяч випадків травматизму середньої тяжкості, у 90—93 тисяч людей діагностують онкологічні захворювання. За кількістю інсультів та інфарктів Україна посідає перші позиції у світі, зазначив Поліщук і додав, що щороку в Україні реєструється близько 120 тисяч інсультів і 50 тисяч інфарктів.

У Луганську знайшли міну

За даними Луганського міського управління МНС, на території міста й області регулярно виявляється велика кількість невикористаних боєприпасів — міни, снаряди, ручні гранати тощо. З початку 2004 року зафіксовано 90 таких випадків (загальна кількість вибухонебезпечних предметів — 217). Ось і днями, за повідомленням прес-служби Луганської міської ради, до управління з питань надзвичайних ситуацій звернувся викладач Луганського промислового машинобудівного ліцею. Він виявив мінометну міну часів Великої Вітчизняної війни 1941—1945 рр. у експозиції лицейного музею, завідувати яким йому було доручено на початку навчального року. Під час бесіди з’ясувалося, що музей у навчальному закладі створили близько 10 років тому. І під час чергового відвідування музею учнями, хтось із них поставив запитання щодо одного з експонатів. Викладач, взявши міну в руки, запідозрив, що вона не повністю розряджена. Запрошені для проведення експертизи фахівці з Ленінського районного військкомату й управління МВС України в Луганській області визначили, що в гільзі мінометного снаряда детонатора немає. Але всередині міститься тротил. Боєприпас надійно вкрили, викликали піротехніків, і роботи щодо його знешкодження провели успішно, повідомляє Олена ПРИВЕН, Луганськ.

22 херсонські подружжя відсвяткували золоте весілля

Відразу 22 подружжя відсвяткували сьогодні 50-річчя спільного життя. Як виявилося, більшість із них стали подружжям уже через 2—3 тижні знайомства. А квапливість своїх дій пояснювали коханням із першого погляду. І тепер, кажуть, саме життя підтвердило, що таке кохання існує. Як і півстоліття тому, «молодята» впевнені, що залишаться вірними одне одному до кінця. А на запитання, чи готові ви прожити разом іще щонайменше 50, усі без винятку відповіли «так», повідомляють podrobnosti.com.

У Cумах крадуть люки

Уже не перший рік Суми намагаються вирішити проблему розкрадання каналізаційних люків, однак про позитивний результат вжитих заходів поки що говорити не доводиться. Металеві покришки продовжують зникати, внаслідок чого комунальні служби міста терплять значні збитки, а перехожі наражаються на небезпеку провалитися у незакриті отвори. За словами директора сумського «Шляхрембуду» Олександра Вегери, за короткий період у місті викрадено близько 50-ти металевих люків. Користуються популярністю у збирачів металобрухту і ливневі решітки. Щоб замінити сьогодні ті з них, які були зняті, — а це майже половина всіх наявних, — потрібно не менше 350 тисяч гривень. Про те, що «Міськводоканал» щомісяця недораховується 20-ти покришок каналізаційних люків, розповіла головний інженер підприємства Надія Покутня. За її словами, в Сумах діють не тільки місцеві розкрадачі. Є дані про те, що зловмисники приїздять до обласного центру автотранспортом, зареєстрованим у Харкові та інших регіонах, повідомляє Алла АКІМЕНКО, Суми.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати