Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / СУСПІЛЬСТВО

21 травня, 00:00

Закарпатці вкладають кошти в... дитяче літо

Голова правління обласного відділення Фонду соціального страхування України з тимчасової втрати працездатності, голова облпрофради Іван Король наприкінці минулого тижня сказав для «Дня», що на цьогорічне літнє оздоровлення дітей уже виділено 1 млн. гривень, що вдвічі більше минулорічного показника. Ці кошти направляються галузевим обкомам і радам профспілок, профспілковим організаціям, які знаходяться у профобслуговуванні облпрофради, для організації оздоровчого процесу з розрахунку до 14 грн. на одну дитину щодоби в дитячих оздоровчих закладах, а також додатково на лікування та культурне обслуговування дітей у розмірі 2 грн. на один день. У виділену суму входить оздоровлення дітей із малозабезпечених родин з пульмонолічною патологію в дитячому санаторії «Човен» на суму 100 тис. гривень, що зроблено у відповідь на звернення управління охорони здоров’я облдержадміністрації. Крім цього, за словами І. Короля, прийняте рішення про направлення цього року 400 тис. гривень на утримання дитячо- юнацьких спортивних шкіл спорттовариств «Україна», «Спартак» і «Колос», повідомляє Василь ЗУБАЧ , Ужгород.

У Донецькій області загинуло близько 50 відсотків озимих

За словами губернатора Донецької області Анатолія Близнюка, в регіоні склалася дуже непроста ситуація з озимими посівами. Наприкінці минулого тижня глава області повідомив, що 50% озимих у регіоні загинуло. З посіяних осінню 403 тис. га озимих сьогодні залишилося 197 тис. га. Яровими засіяно 410 тис. га площ. Однак і їхній стан може виявитися під загрозою через засуху, повідомляє Сергій КУЗІН , Донецьк. «Селяни все зробили, щоб був урожай, — зазначив губернатор. — Потрібен дощ». За інформацією А. Близнюка, синоптики обіцяють на території області 14 травня короткочасні опади. Анатолій Близнюк запропонував усім жителям області …помолитися. «Потрібен гарний дощ, і я думаю, ми всі повинні просити Бога, щоб він пройшов», — сказав губернатор.

Є привід для тріумфу

У майстерні відомого скульптора Фелікса Бетліємського побували харківський губернатор Євген Кушнарьов і міський голова Володимир Шумілкін. Вони ознайомилися з витвором монументального мистецтва — Тріумфальною аркою. Таку споруду під назвою «Слобожанська арка» передбачається розмістити на початку проспекту Леніна, де він перетинається проспектом Правди. Тут буде кругла площа. Заввишки арка не перевищить 16 метрів. Її розмір диктують габарити навколишніх будівель. Містобудівна рада Харкова наприкінці квітня затвердила ідею архітектурного комплексу. Зараз йде опрацювання окремих елементів цієї споруди й матеріалу, з якого її зроблять. Паралельно розглядаються питання транспортної розв’язки навколо Тріумфальної арки. Тут передбачається побудувати підземний перехід. Як відомо, подібну споруду в Парижі побудували на честь перемог Наполеона. У чому ж полягає харківський тріумф? Це будівництво є одним з головних пунктів великого плану заходів, присвячених до 350-річчя Харкова. Воно відзначатиметься в серпні 2004 року. До цього часу планується також здійснити пуск ділянки метро з двох станцій, завершити реконструкцію Будинку Держпрому і Театру російської драми імені Пушкіна, низки пам’ятників у історичному центрі Харкова, повідомляє Михайло БІДЕНКО , Харків.

Епідемія туберкульозу загрожує національній безпеці

Цього висновку дійшли учасники парламентських слухань, які відбулися позавчора. Як повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на державного секретаря Міністерства охорони здоров’я Юрія Поляченка, за останні роки рівень захворюваності на туберкульоз в Україні виріс у 2 рази, а рівень смертності — в 2,2 разу. На сьогоднішній день на обліку в лікувально-профілактичних установах перебувають 670 тис. хворих на туберкульоз у різній формі, в тому числі 139 тис. хворих на активну форму. Як відмітив голова парламентського комітету з питань охорони здоров’я, материнства і дитинства Микола Поліщук, основною проблемою боротьби з туберкульозом є брак фінансових коштів. Разом із тим він підкреслив, що виділені для цього кошти необхідно використовувати більш раціонально. Зокрема, за його словами, ключовим питанням у цьому напрямі є рання діагностика, оскільки 40% уперше виявлених хворих на туберкульоз мають запущену форму хвороби. Тим часом, масові флюорографічні огляди, загальна вартість яких складає до 130 млн. грн. на рік, не дають необхідного результату, а більш дешевий та ефективний метод діагностики — бактеріоскопія — використовується недостатньо. За словами головного фтизіатра України Юрія Фещенка, щорічні втрати від епідемії туберкульозу сягають 1,5 млрд. грн.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати