Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Космічні скандали. Та плани

Про невдачі й успіхи завойовників космосу, що трапилися упродовж серпня
06 вересня, 12:57
Китайський марсохід «Чжужун»

Освоєння космосу українцями та Україною чим далі, тим більше стає буденною реальністю. Детальніше про наші плани – згодом. Налагоджуються також партнерські стосунки між сучасними завойовниками космосу та основоположниками космічного руху. Так, 3 вересня засновник американської компанії SpaceX Ілон Маск провів зустріч із рідними вченого і конструктора, основоположника практичної космонавтики Сергія Корольова. Про це повідомляє Національний музей космонавтики імені Сергія Павловича Корольова. «Андрій та Павло Корольови, онук та правнук Сергія Павловича, зустрілися з Ілоном Маском», - ідеться в дописі музею у фейсбуці. Своїми враженнями від зустрічі поділився онук Сергія Корольова, Андрій: «Неймовірно вдячні Ілону Маску за запрошення, гостинність і незабутню майже годинну особисту зустріч. Слова нашої подяки команді Ілона за вражаючу екскурсію по SpaceX і можливість побачити на власні очі, як складають двигуни, ракети та CrewDragon. Продовжуйте рухати світ вперед, містере Маску!».

Чим ще вразили світ підкорювачі космосу у світі за останній місяць – у нашому традиційному огляді.

МКС: «НАУКОВІ ЧУДЕСА» І РОЗБІР ПОЛЬОТІВ

У новинах про політ Міжнародної космічної станції (МКС) в серпні з'явився скандальний відтінок. У першій половині місяця тривала робота щодо виявлення причин нештатної поведінки російського модуля після стикування з МКС в кінці липня: тоді модуль самостійно включив двигуни, і наземним управлінцям довелось докласти чималих зусиль, щоб відновити положення станції в просторі.

Як заявив керівник польоту американського сегмента МКС Зебулон Сковілля, Міжнародна космічна станція зробила майже півтора обороту під час інциденту з російським багатоцільовим лабораторним модулем (МЛМ) «Наука». Відразу після інциденту в НАСА повідомляли, що, згідно з попередніми оцінками, через несподіване включення двигунів на модулі «Наука» МКС лише повернулась на 45 градусів. Тепер же з'ясувалося, що «станція зробила майже півтора обороти, а потім ще пів оберта, щоб повернутися в початкове положення», - написав Зебулон Сковілля в соціальній мережі Twitter.

На думку виконавчого директора «Роскосмосу» із пілотованих космічних програм Сергія Крикальова, МКС не отримала пошкоджень після незапланованого включення двигунів російського модуля «Наука» при стикуванні: «Пошкоджень, напевно, немає. Але кожен такий цикл напружень – вважається, він враховується в ресурсі. Від станції нічого не обломилося. Те, наскільки ми навантажили станцію, до яких наслідків це привело, зараз будуть оцінювати фахівці. ...Станція – досить делікатний пристрій. Російський сегмент, американський – усе зроблено максимально легко. Додаткове навантаження викликає навантаження на привід сонячних батарей, на ферми, на яких все це встановлено».

За словами Крикальова, двигуни «Науки» включилися у відповідності з алгоритмом безпеки системи управління модуля, яка прийшла до висновку, що він ще знаходиться у вільному польоті. Включення двигунів не було заплановано, в причинах інциденту розбирається спеціальна комісія. «Модуль, мабуть, сам не міг повірити, що він вже зістикувався», - пожартував Сергій Крикальов.

Через кілька днів уже сам генеральний директор «Роскосмосу» Дмитро Рогозін повідомив, що двигуни багатоцільового лабораторного модуля «Наука» включалися в липні після стикування з МКС через проблеми, які пов'язані з алгоритмами системи управління. За словами керівника «Роскосмосу», «складно було передбачити, як поведе себе система».

У свою чергу керівник американської програми МКС Джоел Монталбано на пресконференції заявив: «Ми знаходимося в постійному контакті з нашими російськими колегами по лінії центрів управління польотами. Робота йде, але поки щось говорити рано. Ми зможемо повідомити щось конкретне через дві-три тижні».

Через кілька днів з'явилося повідомлення НАСА про те, що воно створює експертну групу, яка займеться розслідуванням інциденту з модулем «Наука»: «Буде визначено склад команди і масштаб розслідування. Група зосередиться на аналізі доступних даних, співробітництві з російськими колегами щодо будь-якої інформації, яка їм потрібна для оцінки, а також на координації з іншими міжнародними партнерами. Фахівці продовжать оцінювати будь-який комплексний вплив на Міжнародну космічну станцію ненавмисного включення двигунів російського модуля «Наука».

«ДІРЧАСТІ СТРАЖДАННЯ» - НОВА СЕРІЯ

Зрозуміло, що інцидент з модулем «Наука» значною мірою вплинув на репутацію «Роскосмосу». Можливо, щоб хоч якось «компенсувати» цю втрату, в інформаційному полі знову спливла тема про виявлення штучних дірок в корпусі корабля «Союз МС-09» в серпні 2018 року. Як повідомило інформаційне агентство ТАРС, посилаючись на високопоставлене джерело в російській ракетно-космічній галузі, отвір у побутовому відсіку космічного корабля «Союз МС-09» нібито був просвердлений в умовах невагомості людиною, яка не була знайома з устроєм космічного апарату. Анонімне джерело стверджувало, що «з восьми отворів тільки один був наскрізним, інші пов’язані з відскоками свердла, що говорить про свердління саме в умовах невагомості без необхідного упору». Нібито ще один отвір намагалися просвердлити в шпангоуті корабля, що, на думку аноніма, означає - «свердлив хтось, який не проходив підготовку по конструкції корабля «Союз МС».

«Американці після польоту відмовилися пройти перевірку на поліграфі, на відміну від російських космонавтів, - повідомив співрозмовник ТАРС. – Російська сторона не отримала можливості досліджувати інструменти і свердла, які є на МКС, на предмет залишків металевої стружки з корпусу «Союзу МС-09».

У НАСА практично негайно спростували причетність астронавтів США до появи діри в «Союзі МС-09». На пресконференції помічник голови НАСА із пілотованих польотів Кеті Лідерс, відповідаючи на питання журналістів про те, як в управлінні ставляться до звинувачень з боку неназваних представників «Роскосмосу» в тому, що астронавти США могли зіткнутися з психологічними і медичними проблемами на МКС і що це могло спонукати астронавта Серін Ауньйон-Чанселлор просвердлити отвір в космічному кораблі «Союз МС-09», заявила: «Члени екіпажу від НАСА виконують свої місії професійно і чесно... Я підтримую Серін і її професійну поведінку, і я не знаходжу, що це звинувачення заслуговує на довіру».

Мабуть, побоюючись подальшого розвитку скандалу, генеральний директор «Роскосмосу» Дмитро Рогозін у свою чергу написав у Twitter, що держкорпорація не звинувачує астронавта НАСА Серіну Ауньйон-Чанселлор в свердлінні отвору в кораблі «Союз МС-09» при польоті на Міжнародній космічної станції в 2018 році: «Ніхто ніколи її не звинувачував... «Роскосмос» нікого не звинувачує. Ми не хочемо неприємностей для нашого співробітництва».

Поки на Землі російська і американська сторони з'ясовували стосунки, в космосі тривала робота. 12 серпня екіпаж МКС пристикував американський вантажний корабель «Cygnus NG-16» до станції. Захоплення корабля було здійснене «рукою» маніпулятора «Canadarm-2». Ще 3 години 35 хвилин знадобилося на операції зі стикування «Cygnus» зі станцією. Корабель доставив на МКС 3,7 тони корисних вантажів.

«ЗОРЯНИЙ ЛАЙНЕР»: ПОЛІТ НЕ ВІДБУВСЯ

3 серпня у подорож до МКС повинен був відправитися новий американський космічний корабель «Starliner». Але спочатку старт відклали через проблеми на орбіті з російським модулем «Наука» до 4 серпня. А потім з'ясувалося, що була й інша серйозна проблема –  «система позиціонування рухової системи корабля видала показники, які не відповідали очікуваним».

4 серпня старт відклали на невизначений термін: «Корабель був знятий зі стартового столу через проблеми з клапанами декількох двигунів малої тяги. Інженери «Boeing» у даний час усувають неполадки. У серпні будуть доступні ще низка пускових вікон (для старту до МКС – С.Ч.) в разі, якщо проблема буде вирішена».

12 серпня корпорація «Boeing» проінформувала Національне управління США з аеронавтики і дослідження космічного простору про те, що корабель CST-100 «Starliner» буде від'єднано від ракети-носія «Atlas V». Корабель вирішили повернути в заводський цех для «виявлення несправностей в роботі клапанів двигунів».

Пізніше керівник американської програми МКС Джоел Монталбано на пресконференції повідомив, що запуск корабля CST-100 «Starliner» американської корпорації «Boeing» до Міжнародної космічної станції відбудеться не раніше, ніж середина жовтня 2021 року.

КИТАЙСЬКІ КОСМОНАВТИ: «У НАС УСЕ НОРМАЛЬНО!»

У серпні троє китайських космонавтів продовжували роботи на космічному модулі «Тяньхе» на навколоземній орбіті.

20 серпня Не Хайшен і Лю Бомін здійснили вихід у відкритий космос. Вони пробули там 5 годині 55 хвилин. Не Хайшен і Лю Бомін встановили насосне обладнання, підняли зовнішню панорамну відеокамеру, а також підготували і закріпили на зовнішній обшивці набір інструментів. Крім цього, вони сфотографували один одного на тлі Землі – для цього вони по черзі перелазили на роботизовану руку-маніпулятор і махали в об'єктив вільною від страхувального троса рукою.

Третій член екіпажу Тан Хунбо весь цей час знаходився всередині модуля «Тяньхе» для спостереження за приладами та координації.

У серпні стало відомо, що Національний фонд природних наук Китаю розглядає проєкт створення «надвеликого космічного корабля, що тягнеться на кілометри»: «Такий корабель був би ключовим стратегічним інструментом для подальшої розробки космічних ресурсів, дослідження таємниць Всесвіту і довгострокового перебування на орбіті».

Передбачається, що апарат буде складатися з декількох модулів, які належить запустити на орбіту окремо і зібрати в космосі.

ПРИВАТНІ КОМПАНІЇ: РОБОТА ТРИВАЄ

У серпні продовжили свою діяльність з освоєння космосу і приватні компанії.

«SpaceX» Ілона Маска продовжувала розробку корабля «Starship». 5 серпня на полігоні в Бока-Чіка (шт. Техас, США) фахівці компанії провели установку на стартовий стіл прототипу ракети «Super Heavy B4».

Трохи пізніше на стартовий стіл полігону Бока-Чіка був доставлений прототип корабля «Starship» S20. Його встановили на ракету «Super Heavy B4» - вперше «приміряли» гігантський космічний корабель до ракети-носія.

Компанія «Virgin Galactic» Річарда Бренсона вперше з 2018 року відновила продаж квитків на подорожі в суборбітальний простір. Ціна одного квитка складає 450 тисяч доларів США. Станом на кінець червня 2021 року близько 600 осіб підтвердили готовність здійснити подорож до кордонів космосу – на висоту близько 80 кілометрів.

Продовжувала роботу і космічна компанія «Blue Origin» Джеффа Безоса. Її ракета «New Shepard NS-17» здійснила в кінці серпня політ у безпілотному режимі з обладнанням Національного управління США з аеронавтики і дослідження космічного простору на борту. У польоті, який тривав близько 10 хвилин, були протестовані прилади, які згодом будуть використовуватися в місячних місіях НАСА. Серед них – лідар і комп'ютер, який відповідає за зниження і примісячення.

МІСЯЧНІ ПЛАНИ США: ВЕЛИКІ КОРИГУВАННЯ

10 серпня НАСА розповсюдило доповідь генерального інспектора цього космічного управління Пола Мартіна, в якому стверджувалося, що висадка астронавтів на Місяць в 2024 році є неможливою у зв'язку із затримками в розробці їхніх скафандрів. Згідно з планами НAСA, перші два готових до польоту нових скафандра xEMU (Exploration Extravehicular Mobility Unit – Мобільна система для позакорабельних досліджень) повинні бути виготовлені до листопада 2024 року, проте управління «стикається зі значними труднощами в досягненні цієї мети». Йдеться про затримку по запланованих роботах, яка досягла вже 20 місяців. Вона пов'язана з браком фінансування, наслідками пандемії і технічними проблемами. У доповіді наголошується, що «скафандри будуть готові до польотів не раніше за квітень 2025 року».

Пол Мартін також підкреслив, що проблеми з розробкою скафандра - «далеко не єдиний фактор, що впливає на життєздатність графіка повернення управління на Місяць. Наша попередня ревізія виявила значні затримки в інших великих програмах, необхідних для висадки на Місяць, включаючи розробку ракети-носія «Space Launch System» (SLS) і корабля «Orion». Затримки, пов'язані з розробкою посадкового модуля, і недавнє опротестування рішення за контрактом на посадковий модуль також не дозволять здійснити посадку в 2024 році».

Пізніше НАСА заявило, що проводить оцінку бюджету і графіка своєї місячної програми і надасть оновлені дані з цього питання пізніше в поточному році. «Відправка першої жінки і представника кольорового населення на поверхню Місяця і встановлення довгострокового присутності на Місяці в рамках програми «Artemis» є пріоритетом для НАСА», - заявила офіційна представниця космічного управління Моніка Вітт.

РОСІЯ: ЗАПУСК СТАНЦІЇ НА МІСЯЦЬ ПЕРЕНОСИТЬСЯ НА 2022 РІК

Спочатку Росія планувала «повернутися на Місяць» в кінці нинішнього року (остання радянська станція - «Луна-24» - літала до природного супутника Землі 45 років тому, в серпні 1976 року).

Перенесення запуску викликано виявленою в ході наземної експериментальної перевірки необхідністю додаткового підтвердження заявлених характеристик приладів, агрегатів і рухової установки «Луни-25».

Космічний апарат «Луна-25» складається з двох основних конструктивних частин. Нижня частина – посадковий пристрій, що представляє собою конструкцію з посадочними «лапами» - опорами, які забезпечують безпечне досягнення поверхні Місяця. На ньому ж закріплена рухова установка станції, за допомогою якої проводиться корекція траєкторії перельоту до Місяця, гальмування при сході з орбіти і м'яка посадка. Верхня частина –  негерметичний приладовий відсік. На ньому знаходяться панелі сонячних батарей, радіатор системи терморегулювання, електронне обладнання станції, наукові прилади, джерело енергії. Головне завдання даної місії – відпрацювання базових технологій м'якої посадки в приполярних областях та проведення контактних досліджень заданого району Південного полюсу Місяця.

МАРСІАНСЬКІ РОБОТИ ПРОДОВЖУЮТЬ РОБОТУ

Китайський марсохід «Чжужун» в серпні продовжив рух Червоною планетою і проїхав вже понад 800 метрів по поверхні Марса. На даний момент «Чжужун» перетинає складну місцевість з щільним розподілом каменів, ударних кратерів і піщаних дюн. Задня фотокамера апарату сфотографувала колію марсохода, що рухається по камінню. Через віддаленість Марса від Землі затримка однобічного зв'язку для передачі даних марсохода в центр управління польотом становить в даний час близько 21 хвилини 23 секунди.

15 серпня Китайське національне космічне управління заявило, що марсохід «Чжужун» успішно завершив виконання поставлених перед ним завдань із дослідження Марса і розпочато додаткову наукову програму. Марсохід продовжить рух у напрямку південної частини рівнини Утопія, де знаходиться прикордонна смуга між древнім морем і сушею.

Якщо китайський марсохід успішно вирішує поставлені перед ним завдання, то у його американського «колеги» виникли деякі труднощі під час роботи. У першій декаді серпня планетохід «Perseverance» («Наполегливість») не зміг зібрати зразки марсіанського породи і ґрунту з першої спроби.

Фахівці НАСА вважають, що невдача стала наслідком непередбаченого зсуву марсіанської породи при бурінні, а не результатом технічного збою в роботі бортової апаратури. Американці вивчають проблему і мають намір повторити спроби зібрати зразки ґрунту Червоної планети.

16 серпня відбувся 12-й політ марсіанського вертольота «Ingenuity». Вертоліт здійснив переліт в район South Séítah, куди незабаром попрямує і марсохід «Perseverance». Політ тривав 169 секунд, «Ingenuity» подолав відстань близько 450 метрів.

ПРИВІТ, ВЕНЕРО! ПРИВІТ, СОНЦЕ!

Європейське космічне агентство (ЄКА) повідомило, що в першій декаді серпня автоматичний космічний апарат «Solar Orbiter» пролетів біля Венери. Проліт пройшов на відстані близько 8 тисяч кілометрів від поверхні планети.

Нагадаємо, що головним завданням зонда «Solar Orbiter», створеного при партнерстві ЄКА і НАСА, є дослідження Сонця. На апараті встановлений теплозахисний екран, оскільки нагрів, якому він буде піддаватися при дослідженні нашого денного світила, може досягати 600 градусів за Цельсієм. У грудні 2020 року «Solar Orbiter» вже робив гравітаційний маневр біля Венери.

Через приблизно 33 години після прольоту коло Венери зонда «Solar Orbiter» до «молодшої сестри Землі» наблизився автоматичний космічний апарат «BepiColombo», зробивши її знімки двома фотокамерами. Апарат, створений Європейським космічним агентством у співпраці з Японським агентством аерокосмічних досліджень, пролетів над планетою на висоті всього в 550 кілометрів. Зонд проводив фотографування в фазах прольоту над планетою і віддалення від неї.

Головною метою апарату «BepiColombo» є вивчення Меркурія. Для економії палива протягом усього польоту «BepiColombo» зробить не менше від дев'яти гравітаційних маневрів: один – у Землі, два – у Венери і шість – у Меркурія.

Тим часом американський зонд «Parker Solar Probe» провів дев'яте зближення з Сонцем. Зонд зблизився з найближчої до Землі зіркою на рекордну відстань – 10,4 мільйона кілометрів, швидкість апарату при зближенні склала – 532 тисячі кілометрів за годину.

Всі бортові системи зонда в момент зближення працювали в штатному режимі. При зближенні тепловий щит «Parker Solar Probe» зміг витримати температуру в 650 градусів за Цельсієм.

До завершення місії зонда «Parker Solar Probe» в 2025 році заплановано ще два маневри у Венери – у результаті мінімальна відстань космічного апарату становитиме 6,1 мільйона кілометри від поверхні Сонця.

УКРАЇНСЬКИЙ КОСМОС: РОЗВИТОК ТРИВАЄ

Україна збирається до 2030 року реалізувати власний проєкт у сфері космічного туризму. Глава Державного космічного агентства України Володимир Тафтай заявив: «Це реальна перспектива. Але ця перспектива не двох-трьох років. У найближчій перспективі до 10 років в Україні з'являться відповідні проєкти. До 2030 року у нас обов'язково буде власний український проєкт, який буде запускати туристів у космос. Думаю, що вартість такого туризму буде істотно знижуватися. Упевнений, що ми знайдемо правильні технології, правильні методології, щоб для бажаючих туристів були конкурентоспроможні ціни».

Українські фахівці також планують наступного року провести з території Канади пуск ракети «Циклон-4М». Ракета-носій виконає старт з космодрому Кансо в провінції Нова Шотландія.

У другій декаді серпня уряд України схвалив проєкт указу президента Володимира Зеленського про вихід країни з угоди СНД про порядок утримання та використання об'єктів космічної інфраструктури в інтересах виконання космічних програм: «Вийти з угоди про порядок утримання та використання об'єктів космічної інфраструктури в інтересах виконання космічних програм, яку було підписано 15 травня 1992 року в м. Ташкенті».

Документ втратив чинність ще в 2019 році. Колишні учасники угоди продовжують роботу на підставі нової конвенції.

Крім того, уряд України прийняв рішення вийти з угоди СНД про порядок фінансування спільної діяльності з дослідження і використання космічного простору. У Кабміні зазначили, що ця угода також «не відповідає національним інтересам України».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати