Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Краще, ніж у Ріо?

Санітарні служби обіцяють захистити київські пляжі від пацюків та кліщів
27 травня, 00:00
СЕЗОН ВІДКРИТО... / ФОТО МИХАЙЛА МАРКІВА / «День»

Згідно з даними Гідрометцентру, температура води в Дніпрі становить 19 градусів. А це значить, що купальний сезон офіційно розпочатий. Нині в Києві, за свідченням ДКП «Плесо», працює 23 київські пляжі, 18 із яких одержали санітарні паспорти. На територіях найпопулярніших зон відпочинку — «Голосіївського», «Дарницького», «Деснянського», «Троєщин ського», «Оболонського», «Дніпровського», «Святошинського» та «Подольського» приведене до ладу необхідне для відпочинку облаштування. У зонах для купання встановлені буйки та знаки, де купання заборонене. Окрім того, санітарні служби зробили все можливе, аби захистити киян від пацюків, кліщів та комарів. На сьогодні всі 300 га міських пляжів вичищені від бруду та сміття. Тішить й динаміка епідпоказник води. Якщо, наприклад, у 1998 році показників захворювань на лептоспіроз складав 0,49 на 100 тисяч населення, то торік наближався до нуля.

Більше того, у цьому сезоні ті, хто ще не встиг пізнати радості вільного плавання, можуть відчути себе рибою у воді завдяки новій послузі: на найбільших пляжах професіонали будуть навчати цього «ремесла» охочих. Щоправда, захоплюватися вільноплаванням на прибережних зонах відпочинку «плесівці» не радять, адже рятувальників у цьому році, як, до речі, й торік, не вистачає.. За 300— 400 гривень у місяць мало хто погоджується майже щоденно рятувати людське життя.

У сезоні-2005 столична влада запланувала ще й облаштувати найбільш популярні зони відпочинку киян «Микільська слобідка», озера Тельбін, Веселка, Вирлиця, Сонячне, Вербне та пляжі «Троєщина», навіть збудувати дитячий спортивний майданчик і реабілітаційний центр на острові Редькіне. От тільки самі кияни ці починання не вітають: забудов на берегах Дніпра більш ніж достатньо й через них вже «ні води, ні піску, ні сонця яскравого не побачиш». І дійсно: як стверджують в Державній інспекції з контролю за використанням і охороною земель в місті Києві, щороку виявляється більше тисячі самозахватів прибережних територій. І фактів, коли власники прибережних кафе чи розважальних комплексів самовільно огороджують прилеглі території Дніпра й хазяйнують як кому заманеться, — безліч. У той же час законодавством чітко визначено: «У прибережних захисних смугах уздовж річок, навколо водойм та на островах забороняється будівництво будь-яких споруд, окрім гідротехнічних, гідрометричних та лінійних, у тому числі баз відпочинку, дач... Окрім того, закон чітко визначає довжину прибережної захисної смуги вздовж річок, в межах якої діє ця заборона. Вона коливається від 25 до 100 метрів, в залежності від ширини водного басейну.

На сьогодні прибережні захисні смуги навколо Дніпра встановлені за проектами землеустрою, проте проблема в тому, що вже кілька років поспіль вони не затверджуються Київською міською радою, — констатує спеціаліст Державної інспекції з контролю за використанням і охороною земель в місті Києві Тетяна Волкова. — Тобто всі порушення при використанні земель водного фонду, які ми виявляємо й направляємо до органів прокуратури, повертаються без відповіді, адже підстав для застосування штрафних санкцій немає. Але ж, якщо статус землі не визначений, стає незрозуміло: на підставі чого прибережні зони закріплені за орендарями, документи яких на встановлення прав орендаторів чаcто-густо відсутні.

Щоправда, у куратора київських пляжів — «Плеса» — інший погляд на ситуацію, що склалась. «Єдине, в чому можуть виникнути сумніви щодо незаконності — це питання зміни цільового рекреаційного призначення землі, проте забудови у прибережних територіях, котрі забезпечують та урізноманітнюють відпочинок — ресторани, кемпінги, готелі — не протизаконні», — переконаний Микола Щепець.

Незважаючи на всі численні забудови на берегах Дніпра, на території яких й ногою без оплати не ступиш, ДКП «Плесо» стверджує, що приватних пляжів в місті немає. А от платити за комфорт — необхідно. За словами пана Щепця, частка платних пляжів у столиці мізерна. Так, із 300 га загальної площі придніпровських пляжів Києва тільки 2,3 га — зони підвищеної комфортності. Офіційно на цій території розміщено Венеціанський та Молодіжний пляж, потрапити на котрі в цьому році можна й безкоштовно. І взагалі, як переконаний директор «Плеса», київські прибережні зони відпочинку мають краще облаштування, ніж найкращий пляж у світі Копакабана в Ріо-де-Жанейро.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати