Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кредит на відновлення

За кошти ЄС у Харкові відремонтовано шість лікарень, ще чотири — на черзі
06 червня, 10:37
ПРЕДСТАВНИКИ ЄС, ЄІБ ТА ПРООН В ОДНІЙ ІЗ ОНОВЛЕНИХ ХАРКІВСЬКИХ ЛІКАРЕНЬ / ФОТО НАДАНО ПРЕДСТАВНИЦТВОМ ЄС В УКРАЇНІ

За останні п’ять років Європейський Союз мобілізував понад 12 мільярдів євро позик та 1 мільярд євро грантів для стабілізації української економіки, реалізації реформ та підвищення рівня життя населення. Окрема стаття — подолання наслідків конфлікту на сході. Профінансовані ЄС гуманітарні проєкти працюють і на прифронтовій території та лінії розмежування, й у тих громадах, які прийняли багато внутрішньо переміщених осіб. Ідеться й про забезпечення їжею та водою, й про ремонт житла та інфраструктури, й про розмінування та заходи безпеки, зокрема навчання, та про медичну допомогу.

ТОЧКОВИЙ ВПЛИВ

Окрім грантів та гуманітарної допомоги, ЄС надає Україні кредитні лінії на вигідних умовах, зокрема й через Європейський інвестиційний банк (ЄІБ). За 12 років роботи цього банку з Україною його місцевий кредитний портфель склав 5,8 мільярда євро. Наприкінці 2014 року ЄІБ відкрив Надзвичайну кредитну програму для відновлення України (НКПВУ), що становить 200 мільйонів євро.

Вона поширюється на підконтрольні уряду України території Донецької та Луганської областей, сусідні Дніпропетровську, Запорізьку, Харківську області та міські ради в Київській (крім Києва), Одеській, Полтавській та Херсонській областях, які прийняли значну кількість ВПО з Криму, Донеччини та Луганщини. Субпроєкти в усіх областях, окрім Донецької та Луганської, обов’язково включають внесок із місцевого бюджету — не менш ніж 20% від загальної вартості робіт.

Розпорядником кредитних коштів є Мінрегіон. Разом із ЄІБ урядовці розглядають заявки від місцевих адміністрацій. Після затвердження розпочинаються національні чи міжнародні тендери. Забезпеченням прозорості та наглядом за якістю реалізації займається Програма розвитку ООН.

Станом на травень 2019 року вже реалізовуються 89 із 293 відібраних субпроєктів, які вплинуть на життя орієнтовно 240 тисяч осіб у п’яти областях. На перевірці наступна партія з 324 субпроєктів. ключові напрями — відновлення інфраструктури, зокрема й для надання комунальних послуг, а також ремонт пошкоджених адміністративних та соціальних будівель. Приблизно 40% коштів витрачають на медичні установи, 40% на школи та дитсадки, решта 20% — на житлові та громадські будівлі.

«НОВЕНЬКІ» ЛІКАРНІ

Так, наприкінці травня в Харкові завершилися ремонти в шести лікарнях, ще сім проєктів у п’яти лікарнях мають реалізувати до кінця року. Європейський інвестиційний банк у межах згаданої кредитної програми вклав у це оновлення майже 141 мільйон гривень.

Наймасштабнішого оновлення очікує й Харківська обласна клінічна лікарня — Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. За кошти ЄІБ уже повністю відремонтовані три поверхи поліклінічного корпусу, реконструйовано покрівлю, замінено електричні та каналізаційні мережі. Продовжується ремонт кількох інших корпусів. У офтальмології, яка є пам’яткою архітектури, замінено покрівлю, систему опалення та вікна, в хірургії реконструюють приймальне відділення та кабінет рентгену. На ремонті й частина відділення кардіології — там з’явиться власний блок інтенсивної терапії та реанімації.

Харківський обласний клінічний спеціалізований диспансер радіаційного захисту населення пережив перший ремонт за 25 років. Було реконструйовано дахи та внутрішні приміщення приймального, фізіотерапевтичного відділень та операційного блоку. Також у лікарні облаштували відділення екстреної медичної допомоги. Харківський обласний клінічний перинатальний центр також був капітально відремонтований та утеплений. Обласна клінічна травматологічна лікарня в межах кредитної програми завершила ремонт анестезіології та інтенсивної терапії, замінила опалення та дахи в деяких приміщеннях.

Завершили свої ремонти й обласні дитячі клінічні лікарні. Заклад на вулиці Муранова (який, до речі, є клінічною базою місцевого медуніверситету) оновив фасад, замінив систему гарячого водопостачання, радіатори та LED-освітлення. Лікарня № 1 на вулиці Клочківській за допомогою ЄІБ замінила вікна, радіатори та м’яку покрівлю. За кошти обласного бюджету сюди закуповується медичне обладнання. Із останнього — оновлений рентген-кабінет.

До кінця року завершать свої ремонти й обласні інфекційні лікарні. В закладі для дорослих ремонтується відділення крапельної інфекції. Уже замінено вікна, систему опалення, водопостачання та каналізації, буде реконструйований дах, вентиляція, освітлення та електропостачання, а також замінені комунікації в діагностичному відділенні. Відділення з таким самим профілем капітально ремонтуються і в дитячій лікарні. Тут замінюють комунікації та вентиляцію, покрівлю та вікна.

Харківський обласний клінічний протитуберкульозний диспансер № 7 не бачив капітального ремонту з моменту створення 1968 року. До кінця року будівлю буде повністю оновлено, вже триває ремонт приміщень та заміна вікон на усіх поверхах. У планах — заміна системи опалення, освітлення та електропостачання. Молодша, але не менш важлива для громадського здоров’я установа, Харківський обласний центр профілактики й боротьби зі СНІДом, за кредитні кошти отримає теплоізоляцію частини зовнішніх стін, заміну вікон і дверей, ремонт внутрішніх приміщень із заміною електрики й освітлення, внутрішнього водопостачання та системи опалення.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати