Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Ласкаво просимо, кому за 50!

На Вінниччині університети третього віку безплатно навчають пенсіонерів працювати за комп’ютером та стимулюють бути активними
19 грудня, 10:32
ФОТО З АРХІВУ "Дня"

Відомо, що університети третього віку працюють на базі територіальних центрів. Так свого часу розпорядилося міністерство соціальної політики. Водночас громадська організація «Філософія серця» у Вінницькій області створила власний проект, за яким навчає поважних людей не лише опанувати нові знання, а й реалізувати їх. Щоправда, існує такий університет лише в кількох містах.

Заходимо до територіального центру міста Козятин. Невеличка зала, в якій пенсіонери уважно слухають лектора. Тема тренінгу — «Як бути соціально активними». На занятті більш ніж десятеро людей. Невже це всі студенти? Адже в Козятині 8500 пенсіонерів. Дізнаюся, що в університеті навчається понад сотня стареньких. Усі вони відвідують різні факультети. «На комп’ютерному курсі в нас навчається 10 осіб, але ми могли б прийняти більше, поки що не вистачає для усіх персональних місць і техніки. Є ще мистецький факультет. Вчимо танцювати, співати, грати в театрі. Також факультет здорового способу життя і клуб дозвілля», — розповідає тренер університету третього віку Роман Кузнєцов.

Починали навчати пенсіонерів Козятина кілька років тому. Без жодної копійки з державного бюджету утворили університет. Про те, як він фінансується, розповідає автор цього соціального проекту Олексій Сініцин: «Нас підтримували американські компанії, українські компанії. І на базі територіальних центрів ми почали готувати тренерів, вони сьогодні працюють у територіальних центрах і отримують зарплату з місцевого бюджету — є кошти грантів».

«Такі університети дуже потрібні. Адже ми вчимо пенсіонерів робити щось власними руками і продавати це через інтернет. Наведу приклад: один наш слухач, щоправда, в Ізмаїлі, створив власний краєзнавчий музей, де показує предмети старовини, а ще проводить заходи з дегустації бессарабського вина і сам заробляє собі на життя. Також після наших курсів літні люди хочуть змінювати не лише себе, а й місто і пишуть проекти для отримання гранту в міжнародних донорів», — зауважив Олексій Сініцин.

До слова, пенсіонерка Надія Якимова вже давно мріє, щоб у Козятині з’явилася нова зона відпочинку. Після занять в університеті третього віку вона дізналась, як втілити свою мрію: «Я навчилася користуватися комп’ютером. Можу робити слайди. Ба більше, для мене цей університет відкрив «вікно» в Європу. Я спілкуюся через інтернет із міжнародними тренерами. І пишу проект на отримання донорських коштів від Великобританії на облаштування міні-скверу та дитячого майданчику». Цікаво, що наступного року в Козятині з’явиться школа стартапів для людей похилого віку.

А от у Хмільнику університет третього віку відкрився цього року. Й уявіть, там аж 13 факультетів! Серед них: правознавство, психологія, іноземні мови, польська, англійська, німецька, факультет крою та шиття... «У нашому університеті навчається 400 пенсіонерів. Щодня ми записуємо нових студентів. Охочих багато. Особливо популярний у нас факультет комп’ютерної грамотності. Щоправда, тренерів на всі факультети не вистачає. Але ми сподіваємось, що це питання часу. Адже міська рада виділяє кошти на зарплати викладачам», — розповідає координатор університету третього віку в місті Хмільник Ірина Кравець.

А от у Жмеринці в університеті третього віку працює лише один викладач. І слухачів теж не так багато, як могло б бути. Кажуть, приміщення на це не розраховане. Навчають комп’ютерної грамотності і вишиванню.  «Бабусі та дідусі до нас приходять, в основному, щоб поспілкуватись, бо вдома самотньо і хочеться бути серед людей», —  зазначає місцевий працівник університету третього віку в Людмила Лавринчук.

На жаль, університети третього віку існують далеко не в усіх районах області...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати