Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Масштабна екологічна акція пройшла у Полтаві

13 травня, 13:35
Фото "Лтава"

З кожним роком усе більше полтавців долучається до ефективної участі в житті свого міста і все частіше вони об’єднуються навколо спільної мети. А мета цього разу була така – підготувати Прирічковий парк до пляжного сезону.

Тож 12 травня у Полтаві відбулася масштабна екологічна акція – весняне прибирання набережної річки Ворскли у мікрорайоні Левада, ініційоване громадськими організаціями міста – «CityLab», «Полтавська платформа» та «Нова Полтава». Активісти говорять, що до цього їх спонукав незадовільний стан усього міста та безпосередньо парку після зими. Крім згаданої локації, волонтери упорядковували територію і в інших куточках міста, зокрема студенти педагогічного університету прибирали Спаський оглядовий майданчик в історичному центрі Полтави, а учні школи №22 – територію міського пляжу, де висадили сорок саджанців дерев.

«Ми прибираємо парк щовесни, зазвичай це робимо у рамках всеукраїнської акції «Let’s do it, Ukraine». Але цьогоріч вона проходитиме аж восени, так довго ми не можемо чекати, адже парк потрібно привести до ладу вже зараз», – розповіла Юлія Городчаніна, координатор ГО «Нова Полтава» та співорганізатор акції. Вона зазначила, що площа однієї з найбільших зелених зон міста – понад 20 гектарів, все за раз охопити просто фізично неможливо, тож прибирання Прирічкового парку ініціативна група розпочала ще в четвер разом зі студентами та викладачами транспортного ліцею.

Почався захід із нагородження переможців конкурсу малюнка «Прирічковий парк – парк моєї мрії». На конкурс надійшло 83 роботи, у яких діти відобразили своє бачення цієї зони відпочинку. Усі учасники отримали пряники із символічним зображенням Прирічкового парку, а переможці ще й дипломи та подарунки.

У прибиранні взяло участь близько трьохсот небайдужих полтавців, серед яких були депутати обласної та міської рад, підприємці й навіть комунальники. «Приємно, що цього року до акції долучилися представники бізнесу, які потурбувалися про закупівлю мішків для сміття, рукавичок тощо. До того ж, люди, що вже мають досвід, поприносили з собою інвентар. Зокрема чоловіки з допомогою спеціального знаряддя займаються розчищенням зеленої зони від повалених старих дерев чи молодої порослі. Першочергово вони розчищають територію, де зазвичай проходять масові заходи – змагання з тріатлону, сімейні забави тощо», – радіє Юлія Городчаніна такій організованій співпраці.

Весняне прибирання – це нагода засвідчити свою любов до Полтави і показати потенціал парку, те, настільки зелена зона є перспективною і зручною для містян. Люди, які відгукнулися на заклик прийти прибирати (а це не лише мешканці мікрорайону), на думку організаторів, демонструють важливість для них цієї території і підтверджують гасло «Разом ми у змозі зробити Полтаву такою, якою мріємо її бачити».

Віталій Блажко прийшов на прибирання з сином. У них три великі пакети: один для скла, другий для пластику, а третій для усього іншого сміття. Чоловік задоволений такою масовістю заходу і тим, що дорослі прийшли зі своїми дітьми: «Думаю, що за кілька годин толоки можна зробити чимало. Погано тільки, що ці купи сміття з’явилися не з неба: люди люблять гуляти, особливо на свята, і не люблять прибирати після себе. А дітей залучаємо до цієї акції, щоб вони у майбутньому виявляли активність у розбудові нашого міста».

Цього разу полтавці не просто прибирали, а відразу й сортували зібране сміття: вторсировину направляли на пункти прийому, а гілки та інші відходи повинні централізовано вивезти комунальники  на сміттєзвалище. На жаль, сортування вийшло часткове, оскільки, як розповів представник  ГО «Еколтава» Микола Рябика, папір і пакети «ТетраПак» піддалися значному забрудненню, перебуваючи у навколишньому середовищі. До того ж, у Полтаві «ТетраПак», як і поліетиленову плівку, не хочуть брати на пунктах прийому вторсировини. Але екологи вважають, що навіть часткове сортування змусить людей більше дізнатися про важливість  такої процедури і зменшить кількість сміття на звалищах.

Щодо того, як сміття стає вторинною сировиною і де його переробляють, поділився   екоактивіст Сергій Антоненко: «Пластик, а це в основному ПЕТ-пляшки, з пункту приймання відправляються до Харкова, де його переробляють. Склобій ми відвозимо в Полтавський район, а звідти вагонами він доправляється в Новомосковськ, де є підприємство, що очищує цей вид вторсировини від сторонніх домішок – пробок, металевої проволоки, бруду, а також подрібнює його. Подрібнене скло звідти надходить на склоплавильні заводи України, Білорусі, Молдови. Так сміття стає вторинною сировиною, яка повертається у товарну продукцію й економіку країни. Створюються робочі місця, платяться податки. А головне – ми менше використовуємо наші мінеральні природні ресурси».

За кілька годин кропіткої роботи небайдужі полтавці ще раз підтвердили тезу, що не потрібно критикувати та звинувачувати когось у тому, як виглядає наше місто, а слід  змінювати його власними силами.

Після прибирання всі охочі змогли скуштувати смачну польову кашу та  угорський бограч, приготуванням яких теж займалися активісти.

Уже ввечері Сергій Антоненко на своїй сторінці у мережі Facebook зазначив, що  під час прибирання Прирічкового парку активісти зібрали орієнтовно 500 кг склобою та 41 кг пластику (це ПЕТ-пляшки та HDPE-пластик – пляшки з-під миючих засобів та побутової хімії). Головна проблема в тому, що зібраний пластик був забруднений землею й піском, тому його оцінили дешевше, ніж чисті ПЕТ-пляшки. А звідси висновок – сортувати сміття необхідно відразу, якнайближче до споживача, щоб вторсировина мінімально  забруднювалася.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати