Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Менделєєв – не лише хімік!

Яким він був? 9 фактів
18 лютого, 17:29

150 років тому 17 лютого 1869 Дмитро Менделєєв зробив найвизначніше відкриття в галузі хімії – періодичний закон хімічних елементів, але хімія занадто мала територія для людини такого величезного масштабу. Яким він був і чим іще займався, про що ми не знаємо?

1. Пророк не у своїй вітчизні.

Найбільше фіаско в житті Менделєєва – не обрання членом академії наук. Це в Росії, а у світі ж був членом 90 академій наук.

2. Не нобелівський лауреат.

Тричі висували його іноземні шанувальники. Не вдалося.

Три причини. Третя: смерть. Востаннє висунули в 1907 році, на жаль, до моменту ухвалення рішення не дожив, а посмертно не дають.

Друга: Любов батьківщини. У 1905-6 роках під час таємного голосування виявилося, що представники Російської Імперії голосували проти (така собі система підняття престижу країни).

Перша: брати Нобель. Вони були своєрідними олігархами того часу, мали інтереси в Росії, а Дмитро Іванович був чиновником у деяких державних комісіях і не допустив, просто кажучи, схеми на кшталт Роттердам+.

3. Юрист.

Був доктором наук, але не хімії, а права: Единбурзького університету (1884), Принстонського (1896) університету Глазго.

4. Економіст. Друг міністра фінансів.

Хімік, який знає більше про економіку, ніж фахові економісти. Сергій Вітте, що більше десяти років був міністром фінансів, потім, прем'єр-міністром писав «Взагалі питання про значення промисловості в Росії ще не оцінено та не збагнуто. Лише наш великий учений Менделєєв, мій вірний до смерті співробітник і друг, питання це зрозумів і постарався просвітити російську публіку».

5. Сірий кардинал.

«При Вітте без висновку Дмитра Івановича не відбувалося жодного скількись важливого заходу, який стосувався торгівлі та промисловості». Автор митної політики, прийнятої в Росії 1891 року, що визначила економічний розвиток держави, та ідеолог торгової війни з Німеччиною 1894 року.

6. Корупціонер.

Єдиний, хто зрозумів значення промисловості, Менделєєв став жорстким протекціоністом, пропонував і пропагував різні пільги, стимули та митне заступництво для певних галузей. Його зараз ніхто не назве корумпованим, але хто пропонує сьогодні таку саму політику, безумовно корумпований. «Звичайно, коли він був живий, говорили, що він писав так, бо підкуплений, зацікавлений, але якщо взагалі люди, то російські люди особливо завжди більш схильні віддавати належне мертвим, ніж живим». С. Вітте.

7. Розпусник.

Далеко йому, однак, до черствого вченого, не від світу сього.

Двічі отримав згоду на шлюб і двічі відмову. Перший млинець нанівець на 22-му році життя, друга спроба була успішною в 27, потім 15 років прожив у шлюбі та запропонував виховательці сина руку і серце. Не вдалося. Вона відразу ж залишила їх будинок. У 44 роки одружився з дев'ятнадцятирічною (яка народила Любов, дружину Олександра Блока). Та й незліченні поїздки по всьому світі не пройшли марно, відсилав гроші якійсь жінці для дитини до Німеччини.

8. Зухвалий.

1887 року було сонячне затемнення, і Менделєєв хотів провести спостереження в польоті на аеростаті, досвідчений повітроплавець Кованько мав супроводжувати його. Але вночі дощило, куля намокла та не змогла підняти двох, але в чому проблема? Дрібниця! Менделєєв (54 роки) ускочив у кіш, наказав обрубати канати та вперше в житті один полетів. Опісля сказав, що це лише прилад, а він же з ними все життя має діло. Дрібничка якась. Але, важливий для нього був один фактор. Перед очима натовпу в кілька тисяч людей зірваний політ – підірвана віра в науку. А як це може допустити викладач?

9. Засновник КПІ.

Це почасти завдяки йому в Україні створено один із кращих університетів. І саме Менделєєву складали іспити перші випускники.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати